Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
18. 1. / Torek / 18:00

MAJA MEGLA: POGOVORI O VIZUALNI UMETNOSTI

Mestna galerija Nova Gorica
18. 1. / Torek / 18:00

MAJA MEGLA: POGOVORI O VIZUALNI UMETNOSTI

Mestna galerija Nova Gorica
Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo 2021/22

 

Avtorica knjige Pogovori o vizualni umetnosti Maja Megla je svet sodobne vizualne umetnosti, zagate ustvarjalnega procesa in različne umetniške pristope približala skozi humorne zgodbe in pogovore, ki so nastali ob srečanjih z velikani umetnostnega sveta. Navdihujoče misli in dragocene izkušnje 12 umetnikov in 10 kuratorjev (kritikov), med katerimi so Anton Vidokle, Boris Groys, Braco Dimitrijević, Carlos Basualdo, Charles Esche, Ekaterina Degot, Emilija in Ilja Kabakov, Herman Nitsch, Jan Fabre, Jannis Kounellis, Josef Koudelka, Kasper König, Kim Levin, Klavdij Sluban, Peter Weibel, René Block, Richard Deacon, Šelja Kamerić, Tony Cragg, Ulay, Viktor Misiano in WHW, so v navdih vsem generacijam.

 

»Zamislite si staroste umetnostnega sveta, ki v pogovoru z novinarji že desetletja nenehno govorijo o istih stvareh iz svojega življenja. Kaj naj jih sploh vprašam, da bo drugače, novo? Kako naj jih izzovem, da bi na stare dogodke pogledali sveže, vendar ne odjadrali predaleč v umetnostno teorijo, kjer so širjave za povprečnega bralca časnikov in revij mnogo preveč zapletene? Ja, vedno je bilo treba iskati ravnotežje, misliti tudi na bralca. Bila sem zgolj posrednica, vmesni člen, pismonoša, ki je zgodbe iz sveta umetnosti zapakiral v razumljiv jezik in jih posredoval do naslovnika, navdušenca nad umetnostjo. Poleg bralca pa je ključen intervjuvanec. Kako vzpostaviti pristen stik z njim? Kako ustvariti sproščenost in odprtost, ki sta potrebni za živahno izmenjavo pogledov, občutkov, mnenj? Seveda je šlo za zapeljevanje, vendar še zdaleč ne za erotično, bolj za sproščanje feromonov navdiha, očarljivo povabilo v intelektualno-ustvarjalni prostor.« (odlomek iz uvoda)

 

Maja Megla

O avtorici

Maja Megla je diplomirala iz primerjalne književnosti. Kot dolgoletna novinarka  in urednica (Mladina, Delo) je pisala predvsem o kulturi in sodobni vizualni umetnosti. Doslej je objavila dve knjigi, prvenec  in knjižno uspešnico Stres, kuga sodobnega časa ter vodnik za boljše življenje Smem biti to, kar sem.

 

 

Vljudno vabljeni! Vstop prost.

 

Dogodek bo potekal v skladu s priporočili NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. Pogoj za obisk je upoštevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Mestna galerija Nova Gorica
Trg E. Kardelja 5
5000 Nova Gorica

 

 

 

 

Informacije in kontakt
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

Skip to content