Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
5. 12. / Ponedeljek / 20:15

LÁSZLÓ KUTI, OKSANA PEČENY, AKEMI MURAKAMI

Velika dvorana
5. 12. / Ponedeljek / 20:15

LÁSZLÓ KUTI, OKSANA PEČENY, AKEMI MURAKAMI

Velika dvorana
Glasbeni abonma 2022/23 – 42. koncertna sezona/3. koncert

 

LÁSZLÓ KUTI, klarinet
OKSANA PEČENY , violina
AKEMI MURAKAMI, klavir

 

Virtuozno obarvan program tretjega abonmajskega koncerta črpa navdih v ljudski glasbi. Inovativno sestavljen koncertni spored z vrsto manj znanih, a tehtnih komornih del ter s slovensko skladbo bodo izvedli madžarski klarinetist László Kuti, violinistka Oksana Pečeny in japonska pianistka Akemi Murakami.

 

Oksana Pečeny  je kot čudežni otrok začela svojo glasbeno pot v rodnem Kijevu na posebni šoli za nadarjene otroke. Ob razpadu Sovjetske zveze je pri osmih letih z družino prišla v Maribor. Sledile so številne najvišje nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter solistični nastopi z orkestri doma in na tujem. Kot solistka je nastopila z Mariborsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom HRT, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani, orkestrom Solisti Piranesi, Libanonskim komornim orkestrom, Romunskim nacionalnim simfoničnim orkestrom ter večkrat z Orkestrom Slovenske filharmonije. Kot koncertna mojstrica je delovala v mednarodni zasedbi No Borders Orchestra, kot komorna glasbenica pa v kvintetu Astorpia. Od sezone 2013/14 je koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra SNG Maribor.

 

Klarinetist László Kuti se je po začetku študija na Madžarskem preusmeril na Univerzo za glasbo in uprizoritvene umetnosti Gradec v Avstriji. Po končanem študiju je postal prvi klarinetist v novoustanovljenem Orkestru Centra uprizoritvenih umetnosti Hyogo na Japonskem. Od leta 2009 je prvi klarinetist Münchenske in redni gost Berlinske filharmonije, Nemškega simfoničnega orkestra Berlin, Državne kapele iz Dresdna in Camerate Salzburg. Poleg igranja v orkestru in solističnih nastopov se udejstvuje tudi kot mentor klarineta v Orkestrski akademiji Osoje, ki deluje pod umetniškim vodstvom Dunajskih filharmonikov.
Pianistka Akemi Murakami deluje kot solistka, klavirska spremljevalka in komorna glasbenica. Koncertna pot jo je vodila na številne festivale in prestižne evropske koncertne odre. Je ena najbolj iskanih klavirskih spremljevalk svoje generacije za pevce. Njeno delo je dokumentirano na številnih posnetkih večjih radijskih postaj, kot sta Bavarski radio in Nemški val.

 


PROGRAM:

 

P. Schoenfield: I. stavek (Freylakh) iz Tria za klarinet, violino in klavir
D. Šostakovič: Pet skladb za klarinet, violino in klavir
J. Brahms: Scherzo iz Sonate za violino in klavir v c-molu (Sonata FAE)
A. Templeton: Žepna sonata št. 1 za klarinet in klavir
J. Golob: Razigranost za klarinet, violino in klavir (praizvedba)
S. Prokofjev: Uvertura na hebrejske teme, op. 34
J. Brahms: Rapsodija v h-molu št. 1, op. 79
A. Hačaturjan: Trio za klarinet, violino in klavir
J. Brahms: Madžarska plesa št. 4 in št. 2

Kontakt in informacije
T:
05 335 40 13rn
E:
pr@kulturnidom-ng.si