Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
19. 10. / Sreda / 20:00

JUST FRIENDS QUARTET

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
19. 10. / Sreda / 20:00

JUST FRIENDS QUARTET

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

JAZZOLETJE: 100 LET JAZZA NA SLOVENSKEM
Swinging all the way, Nikola Matošić & Just Friends Quartet

 

JUST FRIENDS QUARTET
Nikola Matošić
, kontrabas
Bojan Volk, saksofon
Marko Petrušič, klavir
Enos Kugler, bobni

 

Začetki zasedbe, poimenovane po enem od jazzovskih standardov, segajo v klub Jazz hram, kjer so glasbeniki kot del hišnega sestava redno preigravali tradicionalne oblike jazza in te kmalu tudi nadomestili z avtorskimi kompozicijami pianista Marka Petrušiča. Skupina se zato naslanja na zvok klasičnih jazz kvartetov iz obdobja swinga in bebopa ter znotraj teh odkriva in reinterpretira esencialne elemente na temelju različnih harmonskih struktur ter razgibanih ritmičnih vzorcev.

 


 

Swinging all the way – pogovor

 

Leta 1922 je Tržačan Miljutin Negode s svojo zasedbo Original Jazz Negode prvič izvedel glasbo z zametki jazza na slovenskih tleh. Jazzoletje – stoletni prelet jazza na Slovenskem – zato v šestih različicah, posvečenih razvojni poti tega žanra, njegovi družbeni aktualizaciji in vzgojno-izobraževalni noti obeležuje ta pomemben mejnik v zgodovini slovenske popularne glasbe.

 

V stoletje dolgi tradiciji je jazz na Slovenskem doživel številne prelomnice, ki so pomembno vplivale tako na razvoj popularne glasbe kot na družbo samo. Ustanovitev Plesnega orkestra Radia Ljubljana, današnjega Big Banda RTV Slovenija, prvi jazz festival na Bledu, danes Jazz festival Ljubljana, jam sessioni v Jazz Clubu Gajo in stilna raznolikost so le nekateri izmed teh pojavov, ki se jih bo univerzitetno diplomirana muzikologinja, kritičarka, glasbena publicistka ter urednica Nina Novak dotaknila v pogovoru s priznanim kontrabasistom Nikolo Matošićem.

Gre za glasbenika, ki že desetletja aktivno organizira jam sessione in na ta način spodbuja mlade k živemu muziciranju ter sooblikuje jazz sceno. Prizadeva si za oživitev, ohranitev in posodobitev jazzovske glasbe v Sloveniji, sodeluje pa z vodilnimi akterji tako slovenskega kot svetovnega jazza, med drugim s Petrom Miheličem, z Deborah Brown, Rachel Gould ter Dougom Hammondom.

 

 

 

Pogovor z Nikolo Matošićem bo vodila Nina Novak Oiseau.

 

Vstopnina:
12 €
– redna cena
8 €
– znižana cena

 

Blagajna

T: 05 335 40 16
E: blagajna@kulturnidom-ng.si

 


 

Kontakt in Informacije

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Projekt omogočajo

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content