Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
8. 12. / Četrtek / 20:00

OD EPK NOVI SAD 2022 DO GO!2025

Velika dvorana
8. 12. / Četrtek / 20:00

OD EPK NOVI SAD 2022 DO GO!2025

Velika dvorana

EPK POVEZUJE IN ZDRUŽUJE 

 

Stefan Milenković (SRB), violina
Valentina Danelon (I), violina
Špela Pirnat, viola
Enrico Bronzi (I), violončelo
Marko Hatlak, harmonika

 

Mednarodni projekt “Od EPK Novi Sad do GO!2025”, ki je nastal v sodelovanju z videmskim društvom Progetto MusicaKulturnim domom Nova Gorica in Fundacijo Novi Sad – Evropska prestolnica kulture 2022, so finančno podprli Ministrstvo za kulturo Republike ItalijeRegija Furlanija-Julijska krajina in Javni zavod GO!2025.

 

V sklopu mednarodnega projekta so v partnerski koprodukciji nastali trije koncerti italijanskih, slovenskih in srbskih glasbenikov, ki bodo v Gorici (Gledališče G. Verdi – 12. novembra 2022), Novem Sadu (Mestna koncertna hiša, 26. novembra 2022) in Novi Gorici (Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica, 8. decembra 2022). Mednarodno uveljavljeni glasbeniki, ki sodelujejo pri projektu so: harmonikar Marko Hatlak (SI), harmonika, violinista Stefan Milenković (SRB) in Valentina Danelon (I), violistka Špela Pirnat (SI) in violončelist Enrico Bronzi (I).

 

Vstop prost.

 

Kulturni dom Nova Gorica
Bevkov trg 4
5000 Nova Gorica, Slovenija
T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Društvo Progetto Musica
Viale Duodo, 61
33100 Videm, Italija
T: +39 0432 532330
E: info@associazioneprogettomusica.org

 

Marko Hatlak, harmonika

Harmonikar Marko Hatlak, ki ga je nemški časopis Berliner Morgenpost opisal kot ljubljenca publike, se na tujih in domačih koncertnih odrih pojavlja od leta 2000. Po Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani ga je pot vodila v Nemčijo – najprej v Weimar, kjer je na ugledni univerzi študiral pri profesorju Ivanu Kovalu, nato pa še v Würzburg, kjer je podiplomski študij zaključil pri slovitem profesorju Stefanu Hussongu. Od leta 2000 nastopa kot solist, komorni glasbenik, s simfoničnimi orkestri in različnimi skupinami z repertoarjem od baročne in klasične glasbe do tanga in etno melodij, v zadnjem času pa kot avtor in pevec skupine Marko Hatlak BAND.  Koncertiral je po vsej Evropi in ZDA. Sodeloval je z odličnimi glasbeniki, kot so Stefan Milenkovich, Tommy Emanuel, Stefan Hussong, Vlatko Stefanovski in Iztok Mlakar. Kot solist je nastopil z Moskovskim filharmoničnim orkestrom, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Jensko filharmonijo. Posnel je številne samostojne albume z repertoarjem, ki sega od tanga do baročne glasbe, od sodobne do etnične in pop glasbe.

 

 

STEFAN MILENKOVIĆ, violina

Spada med najuspešnejše violiniste svoje generacije in se lahko ponaša z bogato koncertno kariero, saj izstopa zaradi izjemne ustvarjalnosti in dolgoletne produkcije. Ko je bil star deset let, je igral za predsednika Reagana v Washingtonu, pri enajstih za Gorbačova v Beogradu, pri štirinajstih za papeža Janeza Pavla II., pri šestnajstih pa je zaigral svoj tisoči koncert v Mehiki. Nastopal je na najbolj znanih svetovnih odrih, kot so Carnegie Hall v New Yorku, Cadogan Hall v Londonu in Suntory Hall v Tokiu. Izpeljal je številne koncerte z orkestri, kot so Simfonični orkester iz Indianapolisa, Berlinska filharmonija, Orpheus Chamber Orchestra iz New Yorka, Radijska filharmonija NDR iz Hannovra, Orkester Bolšoj, Simfonični orkester iz São Paula v Braziliji, Simfonični orkester iz Melbourna in Queenslanda, Simfonični orkester iz Utaha, Simfonični orkester iz Prage, Simfonični orkester iz Milana. Nastopal je pod taktirko slavnih dirigentov, kot so Sir N. Marriner, L. Maazel, V. Fedosejev in D. Oren. V zadnjem času je sodeloval z E. Karamazovom in z V. Stefanovskim in njegovim triom. Trenutno je umetniški vodja nove koncertne dvorane v Novem Sadu in izredni profesor violine na Univerzi v Novem Sadu.

 

 

 

VALENTINA DANELON, violina

Kot solistka je nastopila z I Solisti Veneti, Nuova Orchestra da camera Busoni iz Trsta, Simfoničnim orkestrom Mihail Hora (Bacau) in drugimi. Kot komorna glasbenica je nastopila za sklad Società dei Concerti iz Milana, na Mednarodnem festivalu v Portogruaru, Mittelfestu, Festivalu Giovani Talenti v Rovinju, Festivalu Emilia Romagna, Fondazione Prada in drugje. Po diplomi iz violine pod mentorstvom M. Lota se je specializirala na italijanskem švicarskem konservatoriju v Luganu pri V. Gradowu in na Mednarodni visoki šoli za komorno glasbo »Trio di Trieste« v Trstu. Prejela je prvo nagrado na natečaju »XXVI Premio Caraian« za komorno glasbo in prvo nagrado na XVIII. Državnem tekmovanju komorne glasbe »G. Rospigliosi«; prejela je nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih za solo violino. Posnela je CD »Inventio« (Brilliant Classics, 2022) z violinistko Y. Berinskayo in violinistko A. Serovo, s katerima redno nastopa v duetu in triu. Uspešno je opravila avdicije in tako sodelovala z Nacionalnim simfoničnim orkestrom RAI, gledališčem La Fenice iz Benetk, orkestrom Haydn iz Bocna in Trenta, gledališčem Verdi di Trieste, gledališčem Carlo Felice iz Genove in drugimi. Poučuje violino na glasbeni srednji šoli v Portogruaru.

 

 

 

ŠPELA PIRNAT, viola

Rivka Golani jo je opisala kot “izjemno sposobno in nadarjeno violinistko z obetavno prihodnostjo”.   Kot solistka, članica orkestrov in komornih skupin je nastopala v različnih kontekstih, tako doma kot v tujini. Že vrsto let nastopa v duetu s pianistom Tadejem Horvatom, s katerim sta snemala za arhiv Radia Slovenija. Slovenski skladatelj Črt Sojar Voglar ji je posvetil skladbo z naslovom “Viola na Duracell”.  Nastopala je v različnih zasedbah s priznanimi glasbeniki, kot so N. Gerkusov, M. Leskovar, W. Ki. Ozim, Y. Revich. Dvakrat je nastopila na mednarodnem festivalu Shanghai International Arts Festival na Kitajskem, pred kratkim pa je nastopila na Euro Chamber Music Festivalu v Gdansku. Leta 2020 je bila povabljena, da postane ena od umetnic umetniškega kroga ACR (Art Circle Residence) na Švedskem. Leta 2021 je kot članica skupine NBTrio gostovala po Evropi. Špela je dejavna tudi kot pedagoginja in je članica Evropskega združenja učiteljev godal. Je ustanoviteljica združenja »ArSensei drevo znanja« ter mentorica in umetniška vodja serije glasbenih mojstrskih tečajev ArSensei, ki potekajo od leta 2015.

 

 

 

ENRICO BRONZI, violončelo

Vse najpomembnejše koncertne dvorane v Evropi, ZDA, Južni Ameriki in Avstraliji (Carnegie Hall in Lincoln Center v New Yorku, Berlinska filharmonija, Konzerthaus na Dunaju, Mozarteum v Salzburgu, Kölnska filharmonija, Herkulessaal v Münchnu, Filharmonija v Sankt Peterburgu, Queen Elizabeth Hall v Londonu, Teatro Colon v Buenos Airesu) so gostile njegove koncerte. Njegove bogate solistične izkušnje so ga pripeljale do nastopov na pomembnih mednarodnih tekmovanjih in do sodelovanja z velikimi umetniki, kot so M. Argerich, A. Lonquich, G. Kremer, in ansambli, kot so Hagen Quartet, Kremerata Baltica, Camerata Salzburg in Tapiola Sinfonietta. Zelo intenzivno deluje kot solist in sodeluje s Triom di Parma, ki ga je ustanovil leta 1990 in s katerim je zmagal na številnih mednarodnih tekmovanjih. Bronzi je zelo dejaven glasbenik in tudi popularizator na področju glasbe. Od leta 2007 je  profesor na Univerzi Mozarteum v Salzburgu, trenutno pa je umetniški vodja združenja Amici della Musica di Perugia in glasbenega festivala Sagra Musicale Umbra, ob tem pa vodi tudi komorni orkester iz Perugie.

 

 

Stefan Milenković, violina
Marko Hatlak
, harmonika

 

ASTOR PIAZZOLA (1921-1992):
Historie du Tango za violino in harmoniko

 

J. S. BACH (1685-1750):
Sonata v c-molu za violino in čembalo, št. 4 BWV 1017
I. Largo (Siciliano)
II. Allegro
III. Adagio
IV. 
Allegro

Stefan Milenković, violina
Valentina Danelon, violina
Špela Pirnat, viola
Enrico Bronzi, violončelo

 

L. VAN BETHOVEN (1770-1827):
Kvartet za godala v c-molu op. 18, št. 4
I. Allegro, ma non tanto
II. Scherzo. Andante scherzoso quasi Allegretto
III. Minuetto. Allegretto
IV. Allegro

Marko Hatlak, harmonika
Stefan Milenković
, violina
Valentina Danelon, violina
Špela Pirnat, viola
Enrico Bronzi, violončelo

 

LEPO SUMERA (1950-2000):
Valček iz animiranega filma »Spring Fly«

Partnerji projekta

S finančno podporo

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content