Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
22. 3. / Torek / 20:15

HRUPNA SOSEDA (2019)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
22. 3. / Torek / 20:15

HRUPNA SOSEDA (2019)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
Filmsko gledališče 2021/22 – za izven

 

Hrupna soseda (Sentimental, Španija, 2019, barvni, 76 min.)

 

Režija: Cesc Gay
Scenarij: Cesc Gay
Fotografija: Andreu Rebés
Montaža: Liana Artigal
Igrajo: Belén Cuesta (Laura), Javier Cámara (Julio), Alberto San Juan (Salva), Griselda Siciliani (Ana)
Produkcija: Impossible Films, Movistar+, TV3 – Televisió de Catalunya (Španija)
Festivali, nagrade: katalonske filmske nagrade gaudí 2021: nagrada za najboljšo moško stransko vlogo (film je prejel še sedem nominacij); španske filmske nagrade goya 2021: nagrada za najboljšo moško stransko vlogo (film je prejel še štiri nominacije v drugih kategorijah); nagrade združenja španskih filmskih kritikov 2021: nagrada za najboljši prirejeni scenarij; nagrade fundacije José María Forqué 2021: nagrada za najboljšo moško vlogo; Monte Carlo 2021: nagrada žirije za najboljši film
Distribucija: Cinemania group


Zanimivosti
V Španiji vladajo dokaj nenavadne razmere, če nanje gledamo s perspektive filmskih nagrad. Pravzaprav so v tem pogledu še posebno privilegirani vsi katalonski režiserji, saj vsako leto prejmejo kar dve »osrednji nacionalni filmski nagradi«: v januarju oziroma februarju kandidirajo za katalonske gaudíje, nato pa marca še za španske goye. Nekateri sicer menijo, da bi se jim morali vsi katalonski režiserji, ki ponosno gojijo svojo nacionalno zavest, preprosto odreči. A tem ljudem se gotovo še sanja ne, kako zahtevno in zapleteno delo je filmska produkcija in kako težko je danes gledalce spraviti v kinodvorane. Med katalonskimi režiserji, ki so prepričani, da jim zaradi prevzema španskih goy ni treba žrtvovati svojega nacionalnega ponosa, je tudi Cesc Gay. Za svoje zadnje delo, simpatično dramedijo Hrupna soseda, je namreč v različnih kategorijah dobil obe »osrednji nacionalni filmski nagradi«, goyo in gaudíja. In morda je prav v tem razlog, da Gay velja za enega najbolj priljubljenih režiserjev v Španiji danes.

 

Zgodba
Julio in Ana sta skupaj že več kot petnajst let. Drug drugega se komaj še dotakneta, tudi pogledata se le še redkokdaj, pa vendar praktično ne mine dan, da se ne bi goreče sporekla in si namenila novih obtožb. Ta vsakodnevna rutina je za oba že skrajno mučna, zato se oba iskreno razveselita, ko se v hišo preseli od njiju za spoznanje mlajši par. To sta Salva in njegova partnerica Laura. Že prvo noč po vselitvi pa se iz njunega stanovanja zaslišijo nenavadni zvoki, podobni vzdihom strasti in brundanju, ki spremlja užitek. Stalna prisotnost teh zvokov pri Juliu in Ani izzove vse bolj jezne in besne reakcije. Razlog za tak odziv sicer ni povsem razviden, a skorajda se zdi, da bi ga spodbujalo njuno ljubosumje. Nekega dne pa se Ana odloči, da ima vsega dovolj, in jima predlaga srečanje. Naivna soseda bosta tistega večera postala hkrati krivca in žrtvi silovitega čustvenega cunamija, vsi štirje pa bodo doživeli večer, prežet z ekscesi in zaključno, težko pričakovano katarzo.

Cena vstopnice
5 €, 4 €

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …