Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
6. 1. / Petek / 17:30

HRASTOVO SRCE (2022, brez dialogov), 6+

Mala dvorana
6. 1. / Petek / 17:30

HRASTOVO SRCE (2022, brez dialogov), 6+

Mala dvorana
Filmski vrtiljak 2022/23

 

Hrastovo srce (Le chêne, Francija, 2022, 80 min., brez dialogov), 6+

 

V dokumentarnem filmu spremljamo vrvenje življenja na hrastu: od korenin do krošnje. Gledalca vsrkata osupljiva fotografija in nikdar enaka zvočna podoba ter mu v meditativnem predahu poglobljenega opazovanja razkrivata krhko ravnovesje živega sveta. Film, ki ga lahko raziskujemo in doživimo samo za velikem platnu.

 

Režija: Laurent Charbonnier, Michel Seydoux
Scenarij: Michel Fessler, Michel Seydoux
Fotografija: Mathieu Giombini
Glasba: Cyrille Aufort
Producenta: Barthelemy Fougea, Michel Seydoux
Distribucija: FIVIA – Vojnik
Žanr: dokumentarni

 

Zgodba
Na obronku gozda stoji mogočen hrast, star 210 let. Je kot tempelj, okoli katerega se vrti življenje, varuh naravnega ravnotežja. V njegovi krošnji domujejo veverice in šoje, lubje je naselila kolonija mravelj, v želodih se skrivajo rilčkarji, med koreninami gnezdi poljska miš, pod zemljo se razrašča micelij. Ponoči ga obiskuje jazbec, ob jutranji zori mlade srne. Zvesti par lesnih sov si v duplini ureja gnezdo. Drevesna združba je kot prava družina, s podporo, nesoglasji in težavnimi sosedi vred.

Hrast pooseblja moč in vzdržljivost, je najvišje in najbolj veličastno drevo severne poloble. Za mnoge je simbol upanja za življenje prihodnjih generacij. V filmu drevo postane središče vesolja, ki vrvi od življenja, habitat, ki se nenehno spreminja in prilagaja času dneva, vremenu, letnim časom. Gledalca vsrkata osupljiva fotografija in nikdar enaka zvočna podoba ter mu v meditativnem predahu poglobljenega opazovanja razkrivata krhko ravnovesje živega sveta.

 

 

Izjava avtorjev
»Zgodbe v Hrastovem srcu ponazarjajo spektakel divje lepote, in sicer v edinstvenem branju skrivnosti naše biološke raznovrstnosti, da bi razkrile, seznanile in senzibilizirale zahvaljujoč njeni bližini in krhkosti.«
Laurent Charbonnier, Michel Seydoux

Cena vstopnice
Redna: 5 €
Znižana*: 4 €
*otroci, dijaki in študetje

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content