Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
21. 1. / Petek / 20:15

GAGARIN (2020)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
21. 1. / Petek / 20:15

GAGARIN (2020)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
Filmsko gledališče 2021/22 – za abonma

 

Gagarin (Gagarine, Francija, 2020, barvni, 95 min.)

 

Film, posnet ob dejanskem rušenju stanovanjskega kompleksa Cité Gagarine, v maniri magičnega realizma izriše živahen portret življenja v priseljenski skupnosti in sredi nje fanta, ki se pred surovo resničnostjo brani z močjo domišljije.

 

Režija: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh
Scenarij: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh, Benjamin Charbit
Fotografija: Victor Seguin
Glasba: Amine Bouhafa, Evgueni Galperine, Sacha Galperine
Montaža: Daniel Darmon
Igrajo: Alséni Bathily (Youri), Lyna Khoudri (Diana), Jamil McCraven (Houssam), Finnegan Oldfield (Dali), Farida Rahouadj (Fari), Denis Lavant (Gérard)
Produkcija: Haut et Court, France 3 Cinéma (Francija)
Festivali, nagrade: Atene 2020: najboljša režija; Sevilla 2020: najboljši glavni igralec; Zürich 2020; Mons 2021: nagrada RTBF za najboljši film; Göteborg 2021; Glasgow 2021
Distribucija: FIVIA – Vojnik

 

Zanimivosti
Ivry-sur-Seine je del pariškega predmestja, pravijo mu tudi azijska četrt. Leži le dobrih pet kilometrov iz središča Pariza, a svet je tu povsem drugačen. Tu je imela svojo močno bazo tudi Komunistična stranka Francije in v začetku šestdesetih let se je odločila, da za delavce naredi nekaj konkretnega – mogočno blokovsko naselje, ki so ga poimenovali po ruskem kozmonavtu, Juriju Gagarinu. Tako je nastala Cité Gagarine, velikanska blokovska konstrukcija, v kateri so stanovanja dobili delavci iz francoske industrije. A že kmalu, z vstopom v sedemdeseta leta, se je po celotni Franciji pričel proces deindustrializacije. Številni delavci so izgubili delo in vse več se jih je tudi izseljevalo iz Cité. Tako so se v Gagarinu začeli naseljevati begunci in sčasoma prevzeli večino stanovanj. Vse do leta 2015, ko so mestni arhitekti začeli razmišljati o rušenju velikanske stavbe. Proces predpriprave na rušenje je vseboval intervjuje z obstoječimi stanovalci. Med tistimi, ki so intervjuvali, sta bila tudi Fanny Liatard in Jérémy Trouilh; iz zbranih materialov sta najprej naredila kratki film, po njegovem uspehu pa sta se odločila še za produkcijo celovečernega.

 

Zgodba
Šestnajstletni Youri živi v nekoč mogočni stanovanjski zgradbi, ki nosi ime po prvem človeku, ki je poletel v vesolje. Ne da bi kadarkoli pokukal onstran življenja v revnem getu, sanja o skrivnostnih popotovanjih po daljnih galaksijah. Brez staršev, obdan z brezštevilnimi skicami, vesoljskimi zemljevidi in teleskopom, preživlja dneve skupaj z drugimi begunci, ki so tukaj našli zatočišče. Ko se mestne oblasti odločijo, da bodo stavbo porušile, se s prijateljema odloči za tih upor in njihovo opečnato rdeče domovanje postane vesoljska ladja …

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

Mogoče vas zanima tudi…

Skip to content