Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
23. 11. / Sobota / 20:15

EROTIKON (1929)

Mala dvorana
23. 11. / Sobota / 20:15

EROTIKON (1929)

Mala dvorana
Nemi film z živo glasbeno spremljavo

 

Erotikon (Češka, 1929, nemi film, 89 min.)

 

Za nemo klasiko Erotikon (1929) češkega režiserja Gustava Machatyja, s sugestivno erotiko prepojeno dramo, je Slovenska kinoteka pred nekaj leti pri Andreju Goričarju naročila novo glasbeno partituro. Erotikon je velika klasika nemega filma, predvsem pa je to film Ite Rine, Slovenke iz Divače, ki ji je vloga dekleta v primežu dveh moških prinesla svetovno slavo.

 

Režija in scenarij: Gustav Machatý
Igrajo: Ita Rina, Olaf Fjord, Luigi Serventi, Karel Schleichert, Charlotte Susa, Theodor Pištěk
Glasba: Andrej Goričar

 

Glasbena spremljava v živo:

 

ZERORCHESTRA (Italia)
Francesco Bearzatti, saksofon in klarinet
Didier Ortolan, saksofon in klarinet
Nevio Zaninotto, saksofon
Romano Todesco, kontrabas
Luigi Vitale, vibrafon in ksilofon

 

ORCHESTRA OF THE IMAGINARY (Slovenia)
Ana Mezgec, violina
Domen Lorenz, violina
Gea Pantner Volfant, viola
Milan Hudnik, violončelo

 

Andrej Goričar, klavir in dirigent

 

 

Zgodba

Neke nevihtne noči na osameli postaji obtiči neznanec. Zamudil je vlak, zato ga pod streho, k svoji brhki in nedolžni hčerki Andrei (Ita Rina), vzame železniški čuvaj. Postavni George (Olaf Fjord), svetovljan in ženskar, dekle zapelje in naslednjega jutra izgine v neznano. Andrea zanosi, a otrok se rodi mrtev. Neke druge usodne noči jo galantni neznanec reši pred posiljevalcem, zato ga vzame za moža. A njene misli se ves čas hrepeneče vračajo k prvemu ljubimcu in tisti vrtoglavi noči strasti iz uvodne sekvence, h kateri se bo vračal tudi gledalec.

 

“Pri filmu Erotikon Gustava Machatýja me je vedno nekaj privlačilo, čeprav ne vem natančno, kaj bi to bilo. Mogoče so to tenkočutni prizori, kot je kapljica, ki polzi po okenski šipi in izginja, tako kot v prizoru pred tem spolzi in izgine noč dveh ljubimcev, ki se ne bo nikoli več vrnila. Morda pa me privlači zato, ker najpomembnejše stvari v njem izgovori tišina. Pa ne tišina, kot odsotnost decibelov, ampak “notranja” tišina ali “notranji” zvok filma. Ta ima namreč na katerikoli točki, četudi je nem, svoj zvok, pridušen, jasen ali kričeč, včasih pa je čisto tiho. In taka tišina je v tem filmu izredno močna. Sliši se zelo protislovno. Vendar gre verjetno za enak fenomen kot pri slikarjih, ki slišijo barve ali pri glasbenikih, ki vidijo zvoke. Nenazadnje pa vzrok privlačnosti morda tiči tudi v tem, kar je nekoč povedal že prvi direktor Slovenske Kinoteke Silvan Furlan: “Tako kot mora znati igralec “vnesti” dušo v filmski lik, tako mora znati filmski režiser “podariti dušo” filmu. V filmu Erotikon je to uspelo igralki in režiserju.” Vsekakor je bil tudi moj cilj pri pisanju glasbe le-tej vdihniti dušo. In to na način, da bi lahko sobivala tako z dušo igralke kot z dušo režiserja.”

Andrej Goričar, skladatelj

 

O skladatelju

Andrej Goričar je slovenski pianist, skladatelj, profesor in aranžer. Njegov umetniški opus sega od klasičnih glasbenih del vse do glasbe za film in gledališče. V letu 2010 je postal zmagovalec Mednarodnega tekmovanja skladateljev 2 Agosto v Bologni v Italiji. Žirijo pod vodstvom italijanskega skladatelja Ennia Morriconeja je prepričal s svojo skladbo za klavir in orkester z naslovom Ex Anima.  Z delom za simfonični orkester Mo(uve)ment Mosicaux je leta 2019 osvojil prvo nagrado na 4. mednarodnem tekmovanju skladateljev SEM 2019 v Italiji.  Med drugimi je napisal orkestrsko glasbo za nema filma Zora (F. W. Murnau, ZDA, 1924) in V kraljestvu Zlatoroga (J. Ravnik, 1931), katere krstna izvedba simfonikov RTV Slovenija je bila izvajana ob Stoletnici slovenskega filma leta 2005). Njegova partitura za prvi evropski celovečerni animirani nemi film Dogodivščine princa Ahmeda (L. Reiniger, Nemčija, 1926) je bila prvič izvedena na mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka 2010 v Ljubljani.
Kot hišni pianist Slovenske kinoteke je od leta 1996 s svojimi skladbami ali improvizacijo na klavirju pospremil zelo bogat repertoar neme filmske klasike doma, v Evropi in ZDA. Od leta 2002 piše tudi glasbo za gledališče (predstave Vihar, Nosorogi, Plemeniti meščan, Hamlet, Stekli psi, Platonov idr.).

 

Cena vstopnice
Redna: 7 €

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …

Skip to content