Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
9. 5. / Torek / 20:00

DEKLIŠKI in FANTOVSKI GLASOVI IZ NABREŽINE

Cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji v Novi Gorici
9. 5. / Torek / 20:00

DEKLIŠKI in FANTOVSKI GLASOVI IZ NABREŽINE

Cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji v Novi Gorici

27. koncertno sezono cikla Glasba z vrtov sv. Frančiška bomo letos otvorili v cerkvi Gospodovega oznanjenja Mariji v Novi Gorici (Kapela), kjer bomo lahko prisluhnili dekletom in fantom iz Nabrežine (I). Dekliški pevski zbor Igo Gruden in Fantovska skupina Devin-Nabrežina bosta nastopila pod taktirko zborovodje Mirka Ferlana.

 


 

Fantovska skupina Devin-Nabrežina je nastala leta 2017. Zasedba šteje 15 pevcev, ki si nabirajo izkušnje s študijem umetnih skladb in ljudskih priredb pretežno iz slovenske zborovske literature. Čeprav je skupina razmeroma mlada, redno nastopa v deželi Furlanija Julijska krajina in v Sloveniji ter sodeluje pri večjih zborovskih in zborovsko-instrumentalnih projektih. Sodelovali so z uveljavljenimi skupinami pri oblikovanju celovečernih koncertov in pri diskografskih projektih. Redno nastopajo na božičnem koncertu Zveze cerkvenih zborov v stolnici sv. Justa v Trstu in v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Redno sodelujejo in nastopajo z dekliškim zborom Igo Gruden iz Nabrežine. Zbor se posveča nadgrajevanju vokalno tehničnih sposobnosti ter spoznavanju vedno zahtevnejše zborovske literature slovenske in svetovne zakladnice. Zbor od ustanovitve vodi Mirko Ferlano.

 

Dekliški pevski zbor Igo Gruden je bil ustanovljen leta 2008 kot otroška pevska skupina. V petnajstih letih delovanja so pevke posegle v repertoar različnih glasbenih zvrsti od umetnih skladb do priredb ljudskih motivov in popevk. Skupina stremi k spoznavanju kakovostne zborovske literature in njenem umetniškem podajanju. V zadnjih letih se je zbor udeležil različnih tekmovanj: večkrat je nastopal na tekmovanju Zlata grla v Gorici, kjer je prejel zlato in srebrno priznanje. Leta 2017 so se pevke udeležile državnega zborovskega tekmovanja Il Garda in coro, kjer so se v konkurenci mladinskih zborov iz cele Italije uvrstile na odlično drugo mesto. Spomladi  leta 2018 pa so nastopile na enem večjih evropskih tekmovanj za mladinske zbore v belgijskem Neerpeltu, kjer so za svoj nastop prejele prvo nagrado. Na regijskem tekmovanju mladinskih zborov primorske leta 2018 so dosegle zlato priznanje z odliko. Leto kasneje se je zbor udeležil deželne zborovske revije Corovivo, kjer se je uvrstil med finaliste  in v konkurenci najboljših zborov osvojil absolutno prvo mesto in Gran Prix tekmovanja. Zbor  večkrat sodeluje z uveljavljenimi glasbeniki na večjih glasbeno-instrumentalnih produkcijah: leta 2016 je sooblikoval koncert s priznano mezzosopranistko Bernardo Fink,  že dvakrat je nastopal na Božičnem koncertu Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici. Leta 2021 je zbor izdal svojo prvo samostojno zgoščenko The Fairy Way. Od ustanovitve zbor vodi Mirko Ferlan.

 

Mirko Ferlan

Leta 2001 je diplomiral iz harmonike na konservatoriju G. Rossini v Pesaru, leta 2007 pa iz zborovskega dirigiranja in vokalne ter zborovske kompozicije na tržaškem konservatoriju G. Tartini. Študiral je pri mag. Art. A. Martinolliju in prof. M. Sofianopulo. Leta 2014 je zaključil tudi magistrski študij zborovskega dirigiranja. Izpopolnjeval se je na seminarjih in mojstrskih tečajih s priznanimi dirigenti po celi Evropi: Kalman Strauzs, Peter Hanke, Ragnar Rasmussen, Urša Lah, Georg Grün, Frieder Bernius, Simon Hassley in Steffen Schreier. Bil je dirigent in stalni umetniški vodja različnih zasedb na Goriškem in Tržaškem, kot gostujoči dirigent pa je sodeloval z Ljubljanskimi madrigalisti, s KZ Ars atelier, z zborom Coro del Friuli Venezia Giulia ter z DVS Bodeča Neža. Vodil je MePZ F. B. Sedej iz Števerjana, DPZ Kraški slavček iz Nabrežine, moško vokalno skupino Sv. Jernej iz Opčin pri Trstu, MePZ Postojna, KZ Krog in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem in MePZ Vox Tergesti. S svojimi zbori je bil večkrat nagrajen na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Trenutno poučuje harmoniko in teoretične predmete na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo »Emil Komel« in je v sklopu zborovske piramide umetniški vodja mladinskega zbora Emil Komel. Od ustanovitve vodi dekliški pevski zbor Igo Gruden iz Nabrežine in Fantovsko skupino Devin-Nabrežina. Od leta 2020 je tudi dirigent mladinskega zbora Furlanije Julijske krajine.

 

Spored bo znan v kratkem…

Vstop prost

 

Kontakt in informacije

 

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Skip to content