Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
6. 6. / Torek / 20:00

ALEKSANDER IPAVEC, harmonika in TOMAŽ NEDOH, saksofon

Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica
6. 6. / Torek / 20:00

ALEKSANDER IPAVEC, harmonika in TOMAŽ NEDOH, saksofon

Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica

Aleksander Ipavec, harmonika
Tomaž Nedoh, saksofon

 

Aleksander Ipavec je diplomiral iz klasične harmonike na konservatoriju A. Stefani v Castelfranco Veneto, vzporedno pa je študiral tudi kontrabas na tržaškem konservatoriju G. Tartini. Kot harmonikar in prejemnik številnih mednarodnih nagrad se je izpopolnjeval na raznih tečajih z znanimi profesorji, kot so W. Zubitski, F. Lips, W. Beltrami, G. Marcosignori idr. V drugi polovici devetdesetih je pričel s koncertno dejavnostjo, v sklopu katere je nastopil z mnogimi slavnimi skupinami in orkestri. Med letoma 1996 in 2007 je posnel preko 20 albumov. Zelo odmevna so tudi sodelovanja z glasbeniki, kot so npr. V. Kreslin, G. D’Eliso, B. Lauzi, Tosca, Tinkara, T. Obrovac, V. Stefanovski, P. Chiabudini, M. Feri, V. Sivillotti, M. Feri, S. Massimini, D. Dagaro, C. Cojaniz, N. K. Veliov, F. Bearzatti itd. Zelo ploden je tudi v vlogi skladatelja, saj je uglasbil dela za film in gledališče. Trenutno sodeluje znanim skladateljem Urošem Rojkom, pri novi skladbi za Da Vincijev portativ, na katerega igra kot eden redkih na svetu. Poleg koncertnih odrov in snemalnih studiev mu je blizu tudi gledališki svet v vlogi izvajalca in avtorja glasbe za gledališke predstave, kjer sodeluje že od leta 1986.

Leta 1993 je začel s poučevanjem harmonike in kontrabasa na Centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici (I), med letoma 1996 do 2008 je poučeval tudi na Glasbeni matici v Špetru, kjer je ustanovil harmonikarski orkester. Slednjega je ustanovil tudi na Glasbeni šoli Tolmin, kjer je redno zaposlen kot učitelj harmonike od leta 2009. Med njegovimi učenci gre zlasti izpostaviti dve, ki s svojim poustvarjanjem in priredbami prav gotovo izstopata: Maša Šuligoj, ki je na Mednarodnem tekmovanju v Povolettu dosegla 1. nagrado in posebno nagrado za najboljšo izvedbo prostega programa, in Lara Fortunat, ki je na Mednarodnem tekmovanju v Povolettu (junij 2019) osvojila absolutno prvo nagrado med vsemi nastopajočimi z oceno 100/100 (najvišja ocena v 27-ih letih tekmovanja). Izjemno tretje mesto na svetovnem tekmovanju v Castelfidardu leta 2012 je dosegel tudi s harmonikarskim orkestrom GŠ Tolmin, ki se je predstavil z imenom No border accordion orchestra. Med letoma 2012 in 2014 je bil Ipavec tudi član komisij številnih mednarodnih tekmovanj, med letoma 2003 in 2004 pa tudi umetniški vodja raznih pobud in festivalov.

 

 

Tomaž Nedoh je akademski glasbenik, saksofonist in profesor saksofona. Trenutno poučuje saksofon na nižji in srednji glasbeni šoli v Trstu. Mlade poučuje tudi na mednarodnih poletnih šolah, pogosto je član žirij na slovenskih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih, dirigira pihalnemu orkestru Viktor Parma iz Trebč (Italija).

Kot saksofonist sodeluje s številnimi priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki, kot so Severina, Big Foot Mama in Slavko Ivančič. Ob tem veliko nastopa tudi samostojno, in sicer tako doma kot v tujini, veliko časa posveča tudi glasbenemu ustvarjanju. Do sedaj je izdal že več albumov z avtorsko glasbo, med drugim album z naslovom Odsevi (2011), ki je bil posnet v živo na domačiji svetovno znanega vinarja Kabaj iz Goriških Brd. Pred kratkim pa je izdal album Saxophone LOUNGE MUSIC, na katerem je lounge glasbo združil s saksofonom, s katerim je pritegnil tudi pozornost opernega pevca grofa Constantina Walderdorffa. Ta meni, da gre za zelo dober projekt, ki se ga lahko prilagodi vsakemu poslušalcu in uporabi v vsakem okolju. Na njegovo povabilo je Tomaž nastopil tudi na festivalu, ki vsako leto julija poteka na njegovem gradu Höfling v Regensburgu, kjer je ob lounge glasbi igral tudi na saksofon, ter s tem, po Constantinovem mnenju, navdušil obiskovalce. Tomaž glasbo vse bolj povezuje tudi z drugimi področji življenja. V sodelovanju z vinarjem Alešem Kristančičem – Movia je tako zasnoval glasbo za nov način prezentacije vin, ki je pri ljudeh naletela na odličen sprejem.

 

Vstop prost

 

Kontakt in informacije

 

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Skip to content