Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
Razstavna sezona 2023/24

 

Vabljeni na javno vodstvo po razstavi slik Klavdije Jeršinovec Črna. Po razstavi, ki si jo lahko ogledate do 31. maja 2024, nas bo tokrat popeljala avtorica sama.

 

Več o razstavi TUKAJ.

Mestna galerija Nova Gorica
Trg E. Kardelja 5
5000 Nova Gorica

 

Urnik v času razstave
Ponedeljek – petek: 9.00 – 13.00 in 15.00 – 19.00
Sobota: 9.00 – 12.00
Ob nedeljah in praznikih zaprto.

 

Informacije in kontakt
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

Mogoče vas zanima tudi …

Filmska sezona 2023/24

 

FILMSKA PROJEKCIJA JE RAZPORDANA.

 


 

Dokumentarni film o 40 letni glasbeni poti Mirana Rudana, ki gledalcem ponuja vpogled v pestro karierno in življenjsko pot glasbenika, ki je nedvomno zaznamoval slovensko sceno.

 

Amen (Slovenija, 2024)

 

Režija in scenarij: Bojan Kodelja
Asistent režije: Matej Pavletič
Avtorji besedil: Miran Rudan, Bojan Kodelja, Ana Geršak
Glasba: Bor Zuljan
Grafika: Matjaž Bizjak
Snemalci: Aljaž Novak, Matej Lozar, Nik Gradišnik, Nejc Laščak, Alan Goljevšček, Tine Lenart
Animacija: Žiga Stupica
Montaža: IMC film
Produkcija: IMC film
Sodelujoči: Aco Razbornik, Alenka Rebula, Alfi Nipič, Andrej Karoli, Bogdan Šinigoj, Bor Zuljan, Dean Windisch, Krešimir Tomec, Marko, Vuksanović, Martin Štibernik, Matej Pavletič, Matjaž Švagan, Matjaž Vlašič, Miki Šarac, Mirko Vuksanović, Miro Čekeliš, Slavica Rudan, Stojan Auer, Tomaž Zajšek, Tomislav Mirković, Tone Košmrlj, Vili Resnik
Žanr: dokumentarni

 

Zgodba
V filmu Miran povezuje svoje 40-letno glasbeno življenje v zgodbo, medtem, ko čez celoten film podajajo svoj pogled na ustvarjanje in življenje njegovi glasbeni prijatelji in tisti, ki so bili in še vedno so vpeti v njegovo življenje od začetkov iz leta 1984, ko je bil pri skupini Nuclear 003, Moulin Rouge, Rendez Vous, Pop design do aktualne skupine Miran Rudan inDESIGN. Nanizani so uspehi in neuspehi, vzponi in padci, sreča in žalost… ki so ga utrdili in izoblikovali v osebo kakšna je sedaj.

 

Organizator: Miran Rudan, IMC Film Production in Kulturni dom Nova Gorica

 

Vstopnina: Brezplačne vstopnice

 

Vstopnice lahko dobite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica.

Mogoče vas zanima tudi …

Mladi glasbeni biseri – nagrajenci primorskih glasbenih šol na glasbenih tekmovanjih 23/24

 

Koncert Mladi glasbeni biseri ima v ciklu Glasba z vrtov sv. Frančiška prav posebno mesto. Na njem bodo letos nastopili  učenci in učenke glasbenih šol iz Ajdovščine, Cerknice, Idrije, Ilirske Bistrice, Logatca, Nove Gorice, Kopra, Postojne, Sežane, Tolmina, Vrhnike ter goriškega Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel in Glasbene matice Trst, ki so v tem šolskem letu prejeli nagrade na različnih slovenskih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih:

 

Bor Šturm Leban, klavir (GŠ Tolmin)
Martin Matkovič, klavir (GŠ Vrhnika)
Stela Mrnjec, kitara (GŠ Postojna)
Timotej Kinkela, kitara (GŠ Ilirska Bistrica)
Eva Žvokelj, kitara (GŠ V. Vodopivca Ajdovščina)
Vasja Bizjak, citre (GŠ Idrija)
Voranc Vidmar, kontrabas (GŠ Postojna)
Tija Gostiša, solopevka – sopran (GŠ Logatec)
Vito Žbogar, klavir (GŠ F. Gerbiča Cerknica)
Sara Gregorčič, viola (GŠ Nova Gorica)
Gabrijel Vezjak, klavir (GŠ Nova Gorica)
Ludovica Bucher, klavir (SCGV Emil Komel)

Lidio Tommaseo, klavir (Glasbena matica Trst)
Duo flavta in kitara: Neža Fakin, flavta in Lucija Tavčar, kitara (GŠ Sežana)

 

Spored koncerta, ki nastaja v sodelovanju z Zvezo primorskih glasbenih šol, bo znan naknadno.

Vstop prost

 

Kontakt in informacije

 

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Fotografije za naslovnico: Matej Vidmar (2019)

DARIO SAVRON, marimba

 

Dario Savron je pričel študij tolkal na Glasbenem konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu, kjer je z odliko diplomiral leta 1998. Na podiplomskem študiju se je izpopolnjeval na konservatoriju v Amsterdamu, vzporedno pa na raznih tečajih v ZDA, na Nizozemskem in Madžarskem. V zadnjih letih se je predstavil kot solist v Italiji, Slovenji, Franciji, na Hrvaškem, Madžarskem, v Argentini, Avstraliji, ZDA in Kanadi. Nastopil je tudi z večjimi nizozemskimi in italijanskimi komornimi skupinami ter orkestri (Royal Concertgebouw of Amsterdam, Radio Chamber Orchestra of Holland, Orkester rimske opere, Arena di Verona, Divertimento ensemble …) in je tolkalist ansambla Syntax iz Milana. Igral je na raznih festivalih, kot so Gaudeamus Festival of Contemporary music v Amsterdamu, Slowind v Ljubljani, Bienale v Kopru, Bienale v  Benetkah, Milano Musica, Bologna Festival, Nuova Consonanza v Rimu, Filarmonica romana … Krstno je izvedel številne skladbe, med drugim premierno v Milanu tudi Dvojni koncert za klavir, tolkala in orkester skladateljice Unsuk Chin. Kot tolkalec je zmagal na številnih mednarodnih in državnih tekmovanjih.

 

Udeležil se je raznih snemanj za radio in televizijske postaje ter snemanj CD-plošč (med temi solo CD “Mask”, Stradivarius). Njegove skladbe so bile izvedene v Sloveniji, Italiji, ZDA in Kanadi ter izdane pri milanski založbi Nuova Stradivarius. Napisal in snemal je tudi glasbo za razne dokumentarne filme. Vodil je delavnice in tečaje na glasbenih univerzah po Evropi, ZDA, Kanadi in Avstraliji.

 

V zadnjih letih je bil profesor tolkal na milanskem konservatoriju “G.Verdi”, trenutno poučuje na tržaškem konservatoriju “G. Tartini”.

 

SPORED

 

Franco Donatoni: Mari

Fabio Nieder: Thümmels Vergißmein-Lied (za marimbo in glas ter audio files)

Dario Savron: The Future in your Eyes (krstna izvedba)

Dario Savron: Sounds in the Dark

Dario Savron: About you

Dario Savron: Kid

Keiko Abe: Tambourine Paraphrase

Vstop prost

 

Kontakt in informacije

 

T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Grajske harmonije 2024 – 13. koncertna sezona/3. koncert

 

Uvodni del:

LORA MARKOVA, violina

 

V zadnji zmenek letošnje 13. koncertne sezone komornega cikla Grajske harmonije nas bo popeljala mlada bolgarska violinistka Lora Markova, ki se je udeležila Tekmovanja “Piccolo violino magico” v S. Vito al Tagliamento in se lahko pohvali s številnimi mednarodnimi nagradami. V domovini je zelo iskana solo umetnica, nastopa pa tudi na koncertih z vodilnimi bolgarskimi filharmoničnimi orkestri. Posveča se komorni in ansambelski glasbi, nekateri izjemni glasbeniki novih generacij, pa tudi ugledna imena klasične glasbe, jo pogosto vabijo na odre različnih festivalov in prireditev v Nemčiji, na Finskem, v Švici in Bolgariji.

 

SPORED 

N. Paganini: Caprice n. 17

J. S. Bach: Dalla Partita n.3: Preludio, Loure, Gavotte en rondeau

H. W. Ernst: Last rose of Summer

D. Tabakova: Pirin

 


 

Glavni del:

TRIO CHAGALL
Edoardo Grieco, violina
Francesco Massimino, violončelo
Lorenzo Nguyen, klavir

 

Na zadnjem od treh koncertov Grajskih harmonij bomo lahko prisluhnili Triu Chagall, ki je nedavno pritegnil pozornost glasbene javnosti kot dobitnik druge skupne nagrade (prva nagrada ni bila podeljena) na 20. mednarodnem tekmovanju komornih zasedb s klavirjem Nagrada Trio di Trieste, kjer je zasedba prejela tudi posebno nagrado Daria de Rosa za najboljšo izvedbo Schumannove skladbe, posebno nagrado Fernande Selvaggio za najboljši trio na tekmovanju in Young award za najobetavnejše mlade finaliste. S povprečno starostjo 20 let je namreč Trio Chagall najmlajša komorna skupina, kadarkoli nagrajena v zgodovini omenjenega tekmovanja. To pa so le zadnji v nizu uspehov tria, ustanovljenega leta 2013 na Konservatoriju za glasbo Giuseppeja Verdija v Torinu. Ime zasedbe je poklon slovitemu slikarju Marcu Chagallu, ki jim še danes predstavlja globok vir navdiha tako zaradi njegovih glasbenih vezi kot izjemne izrazne moči pri uporabi barv. Glasbeniki se trenutno izobražujejo pod vodstvom Antonia Valentia in Tria Debussy ter hkrati obiskujejo visokošolski magistrski študij komorne glasbe pri Triu di Parma in Pierpaolu Maurizziju. Trio redno nastopa po Italiji, utrl pa si je tudi pot na druge prestižne koncertne odre po svetu.

 

SPORED

J. Haydn: Klavirski trio v A-duru, Hob. XV:35
F. Filidei: »Corde vuote« za violino, violončelo in klavir
M. Ravel: Klavirski trio v a-molu

 


 

Koncert je nastal v sodelovanju z društvom Associazione Chamber Music iz Trsta in Tekmovanjem “Piccolo Violino Magico” (San Vito al Tagliamento, Italia)

 

Cena vstopnice:
Posamezna vstopnica: 15 €
Znižana vstopnica: 9 €
(za dijake, študente in upokojence)

 

Brezplačna vstopnica: brezposelni (ob predložitvi veljavnega potrdila o brezposelnosti)

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

 

Skip to content