Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
Šolski filmski program 2022/23

 

Vesolje med nami (Slovenija, Srbija, 2021, 100 min.), 10+

 

Zapuščen observatorij združi slepega astronoma Hermana in najstnika Tobija.

 

Režija: Rahela Jagrič Pirc
Scenarij: Rahela Jagrič Pirc, Darja Medić
Fotografija: Darko Herič
Glasba: Janez Dovč
Igrajo: Kolja Chilima Budišin, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Neja Čušin, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Matic Jamar, Romulo Filipe de Figueiredo de Almeida, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman
Distribucija: Con film

 

Zgodba
Vesolje med nami je mladinska drama o odraščanju, postavljena v mestece Kostanjevica na Krki. Zgodba govori o 14-letnemu Kanadčanu Tobiju, ki z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli. Kristine že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla nenadoma in z veliko novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji. Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do nenavadnega srečanja z oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi “vaški izobčenec”. Herman odpre Tobiju vrata pozabljenega observatorija, kjer mu s pomočjo svojega bogatega znanja o astronomiji podeli življenjske nauke, ki izvirajo v vesolju in se nanašajo na življenje na Zemlji. Zvezdni observatorij pa postane Tobiju tudi zatočišče, kamor beži ob novem spoznanju, da imata starša v zakonu težave in da je bila predhodno planirana Kristinina razstava pravzaprav izgovor za pobeg iz Kanade. V spletu intenzivnih čustev in dinamičnih dogodkov se morata tako Tobi, kot Kristina soočiti s perečimi odnosi, potlačenimi strahovi ter lokalno družbo, ki nanju gleda, kot da sta z drugega planeta.

 

 

Izjava avtorice
»Vesolje med nami je mladinski film, ki nas popelje v misteriozni svet odkrivanja vesolja, kjer glavni protagonist spozna, da lahko določene zakonitosti iz vesolja apliciramo tudi v naše vsakdanje življenje in medsebojne odnose. To spoznanje mu pomaga osvojiti dekle, združiti starše in premagati bando vaških mulcev. Vesolje dojemam kot univerzalno temo, ki ljudi žene k raziskovanju že od samih začetkov človeštva in zato upam, da bo v filmu vsak posameznik odkril delček sebe.«
Rahela Jagrič Pirc

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

Mogoče vas zanima tudi …

Filmska sezona 2022/23

 

POETIKA ODNOSA – KDOR DRŽI PEPEL – POSTULAT ŠT. 1

 

Transdisciplinarni umetniški dogodek s premierno projekcijo celovečernega umetniškega filma Kdor drži pepel. Projekcijo bodo spremljali izvirni performansi Jatun Risbe, Franca G. Livere, Tomislava Vrečarja in Eneja Ljubiča Šinigoja.

 

Umetniški film: A Tree Doesn’t Fall Far From the Mountain – ACT 1: Ash Holder (Risba & Livera, 2022)
Umetniški performans: Jatun Risba, Franco G. Livera
Glasbena improvizacija: Tomislav Vrečar
Glasbena kompozicija in operno petje: Enej Ljubič Šinigoj
Facilitacija: Jatun Risba

 

Umetniški film Kdor drži pepel je prvi del filmske štiridejanke v nastajanju z naslovom Drevo ne pade daleč od gore (Risba & Livera, 2022-), posnete ob nestalnem kraškem izviru potoka Lijak. Film predstavlja intimno, samorazkrivajoče se romanje po divjih ozemljih neobdrzane narave (uma). Delo neustrašno aludira in opozarja na prisotnost osnovnega polja pravšnosti, medsebojne povezanosti in svetosti, ki se izraža na vseh ravneh realnosti: notranji, zunanji in ultimativni.

 

Dogodki Poetika odnosa pa udejanjajo umetniško raziskavo o emergentnih odnosih s človeškimi, nečloveškimi in več-kot-človeškimi agenti z namenom oblikovanja neuvrščenih ljubečih skupnosti. Slednje se generirajo in situ, skozi rizomatski način so-delovanja in so-bivanja, ki je obenem singularno specifičen in soodvisno pogojen. Osnovna premisa iniciative je, da večsmerno povezovanje različnih jezikov, oblik življenja in umetniških izrazov podpira kultiviranje domačnosti in užitka v bližini tujega in nepredvidljivega. Drugi in drugo so del nas.

Cena vstopnice
Redna: 4 €

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …

Filmska sezona 2022/23

 

Dedek gre na jug (Dedek gre na jug, Slovenija, 2023, 103 min.)

 

Film Dedek gre na jug je zgodba o življenju, pričakovanjih in iskanju smisla. Je zgodba o prijateljstvu in ljubezni.

 

Režija: Vinci Vogue Anžlovar
Scenarij: Vinci Vogue Anžlovar
Igrajo: Boris Cavazza, Vlado Novak, Zala Djurić, Jonas Žnidaršič, Goran Navojac
Festivali, nagrade: Cineast film festival 2022, 25. Festival slovenskega filma – vesna za najboljšo stransko moško vlogo, Dani slovenačkog filma (Beograd)
Distribucija: Cinemania group
Žanr: komedija

 

Zgodba
Boris in Vlado, oba glasbenika, se poznata že vrsto let, saj sta skupaj igrala v jazz orkestru. Vlado se odloči odpeljati Borisa v Makedonijo, da bi ponovno srečal svojo dolgoletno, nikoli izsanjano ljubezen Nedo s katero je zaradi nesrečnih spletov okoliščin pred leti prekinil stike. Sprva gre vse po planu, potem pa jima pot prekriža Rominja Esma, ki je bila priča likvidaciji in je sedaj na begu. Življenje gre od tu naprej po svoji poti. Naši junaki doživijo romantične, komične in akcijske dogodivščine polne glasbe in upanja.

 

Cena vstopnice
Redna: 5 €
Znižana*: 4 €
*otroci, dijaki in študetje

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …

Filmski vrtiljak 2022/23

 

100 % volk (100% Wolf, Avstralija, Belgija, 2022, 96 min., sinh.), 6+

 

Freddy Lupin je popolnoma običajen štirinajstletnik … le da ni več niti navaden niti “fant”. Še vedno je star štirinajst let … a je tudi volkodlak. No volkodlak še bo.

 

Režija: Alex Stadermann
Scenarij: Fin Edquist
Glasba: Ash Gibson Greig
Igrajo: Loren Gray, Adriane Daff, Akmal Saleh, Alexs Stadermann, Cam Ralph, Jai Courtney, Ilai Swindells, Jane Lynch
Distribucija: Blitz Film & Video Distribution

 

Zgodba
14-letni fant po imenu Freddy je dedič ponosne družine volkodlakov. Prepričan, da bo na svoj rojstni dan postal najbolj strašen volkodlak vseh časov, je Freddy šokiran, ko se spremeni v simpatičnega psička pudlja z roza pričesko. Zdaj mora do naslednje polne lune dokazati starešinam tropa, da ima pravo volčje srce, da ga ne izženejo za vedno. Premagati mora svojo rožnato in puhasto zunanjost in dokazati, da je v svojem srcu 100 % volk!

 

 

 

Cena vstopnice
Redna: 5 €
Znižana*: 4 €
*otroci, dijaki in študetje

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …

Filmska sezona 2022/23

 

Osem gorà (Le otto montagne, Italija, Francija, Belgija, 2022, 147 min.)

 

Nežno in intimno odo prijateljstvu, postavljeno pred veličastno pokrajino italijanskih Alp, sta po veliki italijanski knjižni uspešnici Paola Cognettija posnela Belgijca Felix Van Groeningen in Charlotte Vandermeersch. Nagrada žirije v Cannesu.

 

Režija: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch
Scenarij: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch po romanu Osem gorà (Le otto montagne) Paola Cognettija
Fotografija: Ruben Impens
Glasba: Daniel Norgren
Igrajo: Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Filippo Timi, Elena Lietti, Cristiano Sassella, Lupo Barbiero, Andrea Palma, Francesco Palombelli, Elisabetta Mazzullo
Festivali, nagrade: Cannes (nagrada žirije); Busan; Karlovi Vari; São Paulo; Valladolid; Zagreb; AFI Fest; Liffe
Distribucija: FIVIA – Vojnik
Žanr: drama

 

Zgodba
»V središču sveta je zelo visoka gora po imenu Sumeru, okrog nje pa osem gorà in osem voda. Se je več naučil tisti, ki je obšel osem gorà, ali tisti, ki se je vzpel na vrh gore Sumeru?«

Pietro je mestni fant, ki s starši preživlja počitnice v dolini Aoste. Tam se spoprijatelji z Brunom, zadnjim otrokom pozabljene gorske vasice. Vsako poletje skupaj tekata po travnikih, skačeta v kristalno čista jezera in raziskujeta zapuščene hiše. Z leti Bruno ostaja zvest svoji gori, Pietro pa prihaja in odhaja. A čeprav se njune poti ločijo, ju usoda vedno znova spet poveže …

 

 

Izjava avtorjev
»To je zgodba o prijateljstvu, vendar sva jo obravnavala kot ljubezensko zgodbo. Sva prijatelja, ljubimca, življenjska partnerja in starša najinemu sinu. Film nama je omogočil, da sva raziskala različne stopnje v razvoju najinih dveh junakov: odraščanje, odkrivanje prijateljstva, izgubo le-tega, prekinitev vezi z družino, ponovno zbližanje, odpuščanje, sprejemanje odločitev drugega, soočanje s smrtjo in predajanje toku življenja.
Posneti sva želela epski film, pripovedovan skozi drobne geste. Odo krhkosti in moči vsakega živega bitja, pa naj bo človek, žival, rastlina ali gora. Film brez kančka cinizma. Raziskovala sva, kako deluje spomin; kako lahko na videz nepomembni dogodki iz otroštva ostanejo z nami, ne da bi sploh vedeli, zakaj, ter z leti pridobivajo pomen.
Med pandemijo sva bila zaprta v svojem mestnem domovanju in sva tako kot številni drugi ljudje po svetu začutila močno hrepenenje po odprtih prostorih, po ponovnem stiku z naravo. Narava je pomembna tema knjige Paola Cognettija. Med ustvarjanjem filma je bilo čudovito raziskovati romantične in melanholične vidike narave, pa tudi njeno realno razsežnost, ki je lahko nevarna in neusmiljena.
Imela sva veliko srečo, da sva se lahko potepala po ‘osmih gorah’, najprej v svoji domišljiji, nato pa tudi v resnici, ko sva obiskala Italijo in Nepal. Začela sva se učiti italijanščine, se za osem mesecev preselila v italijanske Alpe ter se z vso filmsko ekipo podala na Himalajo.
Gore te prisilijo, da se soočiš sam s seboj; to je okolje, ki ne laže in ne dela uslug. Čemu silimo na vrh? Nimamo dobrega odgovora, pa vendar to počnemo. Le da se lahko nato spet vrnemo v dolino – povsem prevzeti.«
Felix Van Groeningen in Charlotte Vandermeersch

Cena vstopnice
Redna: 5 €
Znižana*: 4 €
*otroci, dijaki in študentje

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …

Filmski vrtiljak 2022/23

 

Titina (Titina, Norveška, Belgija, 2022, 90 min., sinh.), 6+

 

Družinski pustolovski film o resnični psički Titini je zabavna in vznemirljiva zgodba o skoraj pozabljenem raziskovalnem popotovanju: osvajanju severnega tečaja s cepelinom leta 1926. Skozi oči štirinožne zvezde Titine odkrivamo zgodbo o osvajanju neznanega, zmagi, porazu in predanosti.

 

Režija: Kajsa Næss
Scenarij: Kajsa Nass, Per Schreiner
Likovna podoba: Emma McCann
Animacija: Marie-Laure Guisset
Glasba: Kare Vestrheim
Distribucija: FIVIA – Vojnik

 

Zgodba
Italijanski aeronavtski inženir Umberto Nobile uživa mirno življenje s svojo ljubljeno psičko Titino, ki ga je tako očarala, da jo je rešil z rimskih ulic. Nekega dne dobi klic z daljnega severa. Pokliče ga Roald Amundsen, slavni norveški raziskovalec in mu naroči, naj izdela velikanski cepelin, s katerim bi skupaj osvojila severni tečaj. Nobile zagrabi priložnost, da se vpiše v zgodovino. S sabo vzame malo terierko Titino in nenavadna trojica se odpravi na ekspedicijo na zadnji neodkriti kraj na Zemlji. Podvig jim uspe, vendar se po njem moška začneta prepirati, komu naj pripade slava …

 

 

Zanimivost
Titina je bila prva žival, ki je postala mednarodna superzvezda. Potem ko je leta 1926 zaslovela, je obiskala Japonsko, prejela vabilo v Belo hišo in gostovala v Hollywoodu.

Cena vstopnice
Redna: 5 €
Znižana*: 4 €
*otroci, dijaki in študentje

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …

Filmska sezona 2022/23

 

Dvojna prevara (Heojil kyolshim, Južna Koreja, 2022, 138 min.)

 

Korejski mojster Park Chan-wook je ustvaril svež, igriv in eleganten neo-noir, v katerem se prepletajo detektivka, ljubezenska zgodba in prebliski nepričakovanega humorja. Film je osvojil nagrado za najboljšo režijo na zadnjem festivalu v Cannesu.

 

Režija: Park Chan-wook
Scenarij: Chung Seo-kyung, Park Chan-wook
Fotografija: Kim Ji-yong
Glasba: Cho Young-wuk
Igrata: Tang Wei, Park Hae-il
Festivali, nagrade: Cannes (nagrada za najboljšo režijo); Busan; Karlovi Vari; Toronto; Valladolid (nagrada za najboljšo montažo); Viennale; Liffe
Distribucija: Cinemania group
Žanr: romantična tragedija

 

Zgodba
Policija preiskuje smrt moškega, ki je padel s pečine. Detektiv Hae-joon zasliši njegovo vdovo. Ker se ta ne zdi pretirano vznemirjena ob moževi smrti, hitro postane glavna osumljenka. Medtem ko jo zasleduje in opazuje, Hae-joon vse bolj ugotavlja, da ga skrivnostna mladenka neustavljivo privlači …

 

Izjava avtorja
»Dvojna prevara je film za odrasle. To je ljubezenska zgodba in hkrati detektivka. Predvsem pa gre za zgodbo o izgubi, s katero se lahko vsakdo poistoveti. A namesto da bi jo obravnaval kot tragedijo, sem jo skušal pripovedovati s subtilnostjo, eleganco in humorjem. /…/ Želel sem posneti zelo klasičen film. Klasičen, vendar ne staromoden. Hotel sem posneti film, ki se ga ne naveličaš niti po večkratnem ogledu. Takšen, ki se ne postara.«
Park Chan-wook

 

 

Komentar
»/…/ zakaj ta film deluje tako sveže, tako elegantno, tako resnično nepredvidljivo, čeprav prepoznamo pravila igre? Odgovor se skriva v čustvih, ki niso vedno najpomembnejša sestavina hladnokrvne detektivke, so pa prefinjeno skrivno orožje pričujoče: naj bo zaplet še tako bogato in domiselno zasnovan, je Dvojna prevara predvsem rahločutna, ganljiva ljubezenska zgodba in šele nato proceduralna uganka; film, temelječ na nečem, kar se zdi kot iskreno duhovna privlačnost med dvema človekoma, ki drug o drugem ne vesta ničesar, a hkrati vidita vse.«
Guy Lodge, Film of the Week

Cena vstopnice
Redna: 5 €
Znižana*: 4 €
*otroci, dijaki in študetje

 

 

Kontakt in informacije
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

 

 

Vstopnice lahko kupite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica ali preko spletne prodaje.

Mogoče vas zanima tudi …