Kulturni Dom small logo
Scroll
1.1
1.1

Šest poti med mestnimi in podeželskimi cerkvami. Šest primerov ljudske umetnosti in glasbe. Šest izletov med srednjim vekom in renesanso.

 

 

Takrat se spomni, bistra Soča je naslov čezmejnega projekta, ki ga organizira društvo Dramsam iz sosednje Gorice v koprodukciji s Kulturnim domom Nova Gorica. V okviru glasbenega cikla 6-ih koncertov Ansambla Dramsam na sugestivnih sakralnih prizoriščih na obeh straneh meje, se bosta prepletali glasba in likovna umetnost. V nekaterih cerkvah, ki bodo prizorišče koncerta, se namreč nahajajo čudovite srednjeveške freske, kjer najdemo upodobitve angelov, ki igrajo na različna glasbila. Ensemble DRAMSAM zdužuje glasbenike, kot so Fabio Accurso, lutnja, citra, prečna flavta, Alessandra Cossi, glas, symphonia, Marco Ferrari, kljunaste flavte, dvojna flavta, dude, Fabio Tricomi, fidel, flavta, tamburin, drumlica.

 

Proti koncu srednjega veka se v krščanski Evropi zgodi nekaj izjemnega: ljudstvo stopi na prizorišče, ustvari si prostor in priložnost, ko lahko predanost izrazi na svojski glasbeni in umetniški način, proč od razkošja in togosti duhovščine in uradne Cerkve. In ravno daleč od velikih središč, prav v manjših cerkvah, so se ohranile slikarske upodobitve te predanosti.

 

Ta popotovanja po vzpetinah in ravninah Posočja in širše Goriške vas bodo spremljala pri odkrivanju nekdanjega sveta barv in pogledov, pesmi in glasbil, angelov in pastirjev. Pri koncertih sodelujeta tudi umetnostna zgodovinarja Andrea Bojic in Paola Chiopris. Glasbeno-likovna karavana v Posočju se bo ustavila v Gorici (I), Tolminu, Terzu d’Aquileia (I), Vrhovlju pri Kožbani, Strassoldu (I) in Novi Gorici. Vstop na vseh šest dogodkov pričujočega cikla je prost.

Skip to content