Kulturni Dom small logo

Razstavna sezona 2023/24

 

Razstava: 8.–29. december 2023

Otvoritev: petek, 8. december 2023, ob 19.00

Umetnika bo predstavila umetnostna zgodovinarka dr. Vesna Krmelj.

 

Decembrski razstavni projekt Od daleč, od blizu odstira vpogled v ustvarjalnost zadnjih nekaj let kiparjev Katje Oblak in Julija Boršnika, ki sicer ne delujeta kot kiparski tandem, čeprav je njuno življenje in delo tesno prepleteno. Že v času študija kiparstva na ALUO sta oba nakazala smer, v katero ju bo vodilo njuno raziskovanje, ki  je do danes ostalo tako kritično kot občutljivo do okolja in sodobnih družbenih vprašanj. Izhodišče kiparstva Katje Oblak je telo; največkrat kar njeno lastno, bodisi v plesu, performansu, glini ali papirju, s katerim raziskuje notranje vzgibe v sebi, kot tudi medsebojne in družbene odnose. Njeno kiparsko telo živi na več ravneh: kot družinsko drevo, kot čustvo, kot sanje, kot telo živali … Julij Borštnik svoje teoretske raziskave družbenih sprememb zlasti na področju politične ekonomije, ki niso prav pogosto predmet likovnih objektov in razstav, vizualizira z likovnim jezikom. Objekti, po formi najbližji minimalizmu, so v resnici nasičeni s pomeni; vsaka točka njihove površine je informacija o spremembi, ekonomskem prelomu ali družbenemu zamiku. Vendar, ne gre le za ilustracijo družbenih problemov, saj je kiparjevo delo samo, hkrati že izhod v nov proces. »Seči preko sočasnih norm koristnega početja. Čez ustaljene samoumevnosti dojemanja. Onkraj horizonta svoje dobe …”, je zapisal v intervjuju ob razstavi.

 

O sodelujočih umetnikih

Julij Borštnik (1977, Ljubljana) je leta 2001 vpisal kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2005 je prejel mednarodno nagrado za umetnike ESSL Award. Leta 2006 je prejel Prešernovo nagrado za študente ter sodeloval na Trienalu sodobne slovenske umetnosti U3. Študij kiparstva je zaključil leta 2007. Leta 2008 je vpisal podiplomski študij filozofije, ki ga v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici izvaja Znanstvenoraziskovalni center SAZU. Deluje skozi medije kiparstva, postavitve v prostor, vizualnih 2D in 3D konceptualnih shem, dokumentarnega filma, videa, animacije in ilustriranega performansa. V letih od 2003 do 2011 se je aktivno pridružil pionirskemu projektu ustanavljanja mednarodnega rezidenčnega umetniškega centra Art središče na Goričkem. Leta 2016 je skupaj s kiparkama Katjo Oblak in Anjo Kranjc ter v sodelovanju s Kulturnim domom Nova Gorica ustanovil Likovno šolo v Mestni galeriji Nova Gorica, v kateri deluje kot mentor. Od leta 2011 poučuje tudi v LICE Galerije Miklova hiša v Ribnici.

 

Katja Oblak (1975, Ljubljana) je leta 2008 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer kiparstvo, pri prof. Matjažu Počivavšku in docentu Jiřiju Kočici. Raziskovanje v polju kiparstva posveča telesu in percepciji le-tega v sodobnem prostoru, odnosu do drugih (teles) in odnosu do narave. Posveča se tudi učenju na področju kiparstva in vizualnih umetnosti. Med drugim je nosilka predmeta Visual arts na mednarodni srednji šoli Vector International Academy v Ljubljani. Za svoje delo je prejela več priznanj. Od leta 2009 deluje kot samozaposlena na področju kulture. Razstavlja in izvaja performanse doma in v tujini.

Razstavni katalog

 

Mestna galerija Nova Gorica
Trg E. Kardelja 5
5000 Nova Gorica

 

Urnik v času razstave
Ponedeljek – petek: 9.00 – 13.00 in 15.00 – 19.00
Sobota: 9.00 – 12.00
Ob nedeljah in praznikih zaprto.

 

Informacije in kontakt
T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

Mogoče vas zanima tudi …

Concert Season Subscription 2023/24 – 43rd concert season/3rd concert

 

DOHNANYI SEXTET
Philip Zuckerman, violin
Ljubomir Milanović, viola
Monika Leskovar, cello
Maximilian Martín, clarinet
Boštjan Lipovšek, horn
Lorenzo Cossi, piano

 
The Dohnanyi Sextet is a group of exceptional chamber musicians, which was formed this time to perform less frequently performed chamber music creations such as Dohnanyi’s Sextet and Schreker’s Der Wind, among others. The violinist Philip Zuckerman, violist Ljubomir Milanović, cellist Monika Leskovar, clarinettist Maximilian Martín, horn player Boštjan Lipovšek and pianist Lorenzo Cossi work in different orchestras. Still, they often meet at many festivals around the world. This time’s “festival” line-up was put together at Boštjan Lipovšek’s initiative to refresh the chamber music offer with less frequently heard gems from the musical treasury of (mainly) the past century. We will listen to the selected concert program for the first time in the Goriška region.

 


PROGRAMME:

F. Schreker: Der Wind for violin, clarinet, horn, cello and piano
S. Osterc/K. Mlakar: Pantomime
***
E. von Dohnanyi: Sextet in C major, Op. 37 for piano, violin, viola, cello, clarinet and horn

 

Tickets Price

17 € – regular price
12 € – reduced price (pensioners)
10 € – reduced price (pupils and students)

 

Contact and Information

T: 05 335 40 16
E:
blagajna@kulturnidom-ng.si

You May Also Be Interested In…

Skip to content