2018

SAXGO18 v presežkih!

Big image alt
foto: finalisti, žirija tekmovanja, Pavla Jarc, direktorica KDNG in Matej Arčon, župan MONG

V soboto, 7. julija 2018 se je z zaključnim koncertom finalistov 9. Mednarodnega tekmovanja saksofonistov SAXGO sklenil krog letošnjega, s saksofoni obarvanega dogodka v Novi Gorici. SAXGO18 je v Novo Gorico prinesel festival s šestimi koncerti in že 9. Mednarodno tekmovanje saksofonistov, na katerem se je v klasičnem saksofonu pomerilo 31 tekmovalcev iz 11 držav sveta. Poleg odlične organizacije, neverjetnega občutka povezanosti organizatorjev, žirije in tekmovalcev, je letošnji dogodek zaznamoval tudi prenos naših dogodkov v živo (koncertov in tekmovanja) s čimer smo na družabnem profilu Facebook zabeležili neverjetne oglede, med katerimi so prednjačili tisti iz Tokia, Avstralije, Nizozemske, Rusije in Slovenije.

Na petkovem otvoritvenem koncertu festivala je v amfiteatru Gradu Kromberk nastopil ameriški saksofonist Seamus Blake. Njegov prvi obisk Slovenije je nanj naredil vtis tako zaradi odličnega sodelovanja z Big Bandom RTV Slovenija pod taktirko Tadeja Tomšiča, kot tudi zaradi prijaznosti ljudi in lepote naših krajev. V soboto je dvorano Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici prevzel ženski naboj kvarteta saksofonov ROYA QUARTET in pevke Zvezdane Novaković. Tokratni koncertni program pod naslovom Village Ladies je poleg obiskovalcev koncerta prevzel tudi brate Frančiškane, s katerimi uspešno sodelujemo že 24 dolgih let. Dva izmed šestih koncertov smo izpeljali na Ploščadi Silvana Furlana, kjer se že tradicionalno odvijajo občinske poletne prireditve v sklopu Poletne scene. V nedeljo je tam nastopila mednarodna zasedba LORE, kjer poleg dveh italijanskih in nizozemskega glasbenika nastopa tudi slovenska saksofonistka mlajše generacije Pia Podgornik. V Novo Gorico je zasedba direktno iz Jazz festivala Ljubljana prinesla progresivni jazz, ki ga občani sicer nimajo priložnosti srečati. Tam je v petek nastopil tudi nizozemski trio Ben van Gelder, Rainer Baas in Han Bennink. Amsterdamska trojica progresivcev je poleg vrhunskega zelo dobro obiskanega koncerta na Poletni sceni v petek čez dan vodila delavnico jazz improvizacije v koncertni dvorani Glasbene šole Nova Gorica, ki se jo je udeležilo 16 slovenskih, zamejskih in hrvaških mladih glasbenikov. Prav tako vrhunski in z emocijami nabit koncert pod naslovom All together now smo izpeljali v dvorani Gradu Kromberk, kjer so ob edinstveni priložnosti nastopili vsi člani letošnje mednarodne žirije tekmovanja, umetniško vodstvo, korepetitorki in članice zasedbe ROYA Quartet. Z občutkom izbran program je v polni dvorani pod žaromete postavil tako solistične nastope, kot tudi skupinsko točko, kjer so skupaj zadoneli sopranski, altovski, tenorski, baritonski in basovski saksofon. Tako za obiskovalce kot tudi udeležence mednarodnega tekmovanja je bil koncert pravi balzam za dušo. Festival smo zaključili s sobotnim koncertom finalistov mednarodnega tekmovanja.

Bienalno zastavljeno mednarodno tekmovanje saksofonistov je med 1. in 7. julijem 2018 v Novo Gorico pripeljalo 31 tekmovalcev iz 11 držav sveta (Avstralije, Čila, Francije, Hrvaške, Italije, Japonske, Kanade, Rusije, Slovenije, Španije in Tajvana). Mednarodno žirijo, ki ji je predsedoval Jean-Denis Michat (F), je sestavljalo pet uglednih žirantov: Gerad McChrystal (IRE), Debra Richtmeyer (ZDA), Betka Bizjak Kotnik (SI), Matjaž Drevenešek (SI) in dirigent Miha Rogina (SI) na finalnem koncertu. Pod budnim ušesom in očesom žirije se je na odru Velike dvorane Kulturnega doma Nova Gorica že devetič zapored v klasičnem saksofonu pomerilo 31 udeležencev tekmovanja, ki so poleg obveznih in izbirnih skladb premierno zaigrali tudi prav za tekmovanje novo napisani skladbi dveh slovenskih skladateljev: Leona Firšta in Mateja Bonina. Polfinale si je priborilo 10 tekmovalcev: Cristina Sánchez Martínez, Luis Garvía Cabañas, Silvia Sanagustin Samitier in Carlos Zaragoza Orgaz iz Španije, Ayami Inokawa,  Kenta Saito in Miho Sumiya iz Japonske, Eudes Bernstein iz Francije, Lovro Merčep iz Hrvaške in Domen Koren iz Slovenije. Slednji, je kot najboljše ocenjeni slovenski saksofonist prejel nagrado Glasbene šole Nova Gorica. Finalni nastop z Orkestrom Slovenske filharmonije so si prislužili štirje finalisti: Španka Silvia Sanagustin Samitier ter Ayami Inokawa,  Kenta Saito in Miho Sumiya iz Japonske. Finale je bil res nekaj posebnega, saj se do našega tekmovanja še nikdar in nikjer ni pripetilo, da bi v finale prišle tri saksofonistke. Še več: Nova Gorica je postala prva točka na zemljevidu mednarodnih tekmovanj saksofonistov z zmagovalko. Z neverjetno igro in nastopom je žirijo, ki je bila že tekom celotnega tekmovanja zelo enotna, navdušila in prevzela Japonka Miho Sumiya.

Organizacijsko popolno izpeljan dogodek SAXGO18 so poleg mednarodnih tekmovalcev in nastopajočih glasbenikov dodatno nadgradili tudi člani žirije, ki niso mogli prehvaliti naše organizacije in prijaznosti Slovencev. To, da se organizator, umetniško vodstvo in žirija zlijejo v eno ter si z enako mero profesionalnosti in navdušenja prizadevajo za uspešnost je tisto nekaj, kar je našemu dogodku prineslo dodano vrednost.

Na tem mestu se zatorej zahvaljujemo vsem vpletenim v organizacijo in logistiko letošnjega bogatega dogodka ter financerjem in podpornikom nagradnega sklada tekmovanja, ki je v mesto privabilo toliko udeležencev. Zahvala gre tudi vsem obiskovalcem koncertov, ki nas s svojim obiskom potrjujejo v naši misiji kakovostne in pisane glasbene ponudbe s katero vzdržujemo in nadgrajujemo festival z najdaljšo tradicijo v mestu. Slednje s častnim pokroviteljstvom tekmovanja zvesto podpira tudi Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica. 

  

Partnerji:
Mestna občina Nova Gorica, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Orkester Slovenske filharmonije, Big Band RTV Slovenija,
Občina Brda, Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji in Hotel Sabotin. 

Sponzorji nagradnega sklada in tekmovanja:
Henri Selmer Paris, Francija, Yanagisawa Wind Instruments Co., Ltd., Roberto Buttus, S. Giovanni al Natisone, Italija, Eugene Rousseau Music Products, Minnesota, ZDA, Mestna občina Nova Gorica, HIT, d.o.o., D'Addario and Company, Inc. New York, ZDA, Vandoren Paris, BG France, Symphony international, Kranj, Glasbena šola Nova Gorica in Društvo slovenskih skladateljev - DSS, Ljubljana.

Medijska sponzorja:
Radio Koper in Radio Robin.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy