2018

Razstava Katje Felle za uvod v leto 2018

Big image alt

Začetek novega leta bomo v Mestni galeriji Nova Gorica pospremili z odprtjem razstave del mlade koroške umetnice Katje Felle, ki se z razstavo Segmenti lomljive realnosti 2 prvič samostojno predstavila goriški javnosti. Za to priložnost je pripravila izbor slik v tehniki akrila na platno, med katerimi bodo nekatere predstavljene prvič, in najnovejšo serijo gobelinov, s katerimi slikovito ponazarja uporabnost stare ročne tehnike vezenja v današnjem času. Felletova namreč ni zgolj slikarka, čeprav slikarstvo je in ostaja primarni medij, v katerem ustvarja. Loteva se zelo različnih projektov, instalacij, intervencij, videa, računalniških grafik, gobelinov. Umetnica namreč svoj ustvarjalni proces vedno začne s konceptom in šele potem izbere najustreznejši medij za njegovo izvedbo.

»Katja Felle slika do roba in čez. Njena podoba je formalno dobesedno večplastna. Enkrat je natančna in popolno izdelana, drugič je dovršena hitro in namenoma popačeno. Ko odkrijemo in prepoznamo eno plast, nas preseneti druga, pa zmoti tretja in tako naprej. Koda za razbiranje njenih podob se skriva v analizi ustvarjalnega procesa. Umetnico zanimajo pomen podobe v današnjem času, ko ta neusmiljeno tekmuje z mnoštvom drugih informacij, njena transformacija skozi razne komunikacijske kanale in vpliv. V kontekstu slikarstva jo zagotovo lahko uvrstimo med trenutno bolj prepoznavne, konceptualno dovršene in drzne umetnice, ki si upajo slikati to, kar se nam zdi na videz samoumevno in nepotrebno slikarjeve pozornosti. A ravno ta preprosta zapletenost motiva nas pripelje do točke, ko preizkušamo lasten pogled najprej na sliko in kasneje na realnost, ki nas obkroža,« je v uvodnem eseju v razstavni katalog zapisal Božidar Zrinski. S svojimi deli namreč želi vzbuditi premislek o tem, kako poplava informacij, s katero se srečujemo vsakodnevno, tudi zaradi vse hitrejšega razvoja tehnologije in tehnoloških inovacij, vpliva na nas, na našo domišljijo in kako je zaradi tega oblikovana naša realnost, v kateri živimo.

Novogoriška razstava predstavlja nadaljevanje in nadgradnjo njene samostojne razstave, ki je bila v galeriji Miklova hiša v Ribnici od 29. 9. do 6. 11. 2016.

Več na...

Mateja Poljšak Furlan

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy