2018

Nova skupna dvojezična razglednica obeh Goric

Big image alt

Ob drugi obletnici delovanja Kulturno-informacijske stične točke Nova Gorica – Gorica smo izdali prvo skupno dvojezično razglednico obeh Goric. 

V Kulturnem domu Nova Gorica se zavedamo, kakšen neverjeten kulturni potencial skriva v sebi Goriška, zato ves čas razvijamo čezmejne projekte ter se načrtno in premišljeno posvečamo povezovanju s sosednjim mestom. To počnemo z ambicijo, da bi razvijali skupni kulturni prostor, v katerem bi Nova Gorica in Gorica zaživeli kot odprto večkulturno mesto. V petek, 8. junija 2018 bosta minili natanko dve leti odkar smo v duhu medsebojnega povezovanja ter spoštovanja drugačnosti in različnosti v sodelovanju z Zavodom AREA57/15 in Kulturnim domom Gorica v stavbi Železniške postaje v Novi Gorici odprli čezmejno Kulturno-informacijsko stično točko – KiT. Poslanstvo le te je nudenje kulturnih in turističnih informacij, ki se nanašajo na Novo Gorico in sosednjo Gorico ter celotno Slovenijo in regijo Furlanijo-Julijsko krajino. Eden naših primarnih ciljev je tudi vrednotenje skupnega mestnega trga, najbolj nazornega stičišča Nove Gorice in Gorice.

KiT je v začetku letošnjega leta doživel velik zgodovinski korak v krepitvi čezmejnega sodelovanja med goriškima občinama. Poleg Mestne občine Nova Gorica, je delovanje KiT-a za leto 2017 finančno podprla tudi sosednja Občina Gorica. Podpora v znesku 5.000 eurov bo pripomogla k nadaljnjemu strokovnemu izvajanju številnih čezmejnih aktivnosti Kulturno-informacijske stične točke. Ob tem gre vendarle poudariti, da to pomembno in dragoceno poslanstvo KiT opravlja s skromnimi finančnimi sredstvi v višini 15.000 € na letni ravni ter veliko mero entuziazma in profesionalnosti. Velik korak v čezmejnem povezovanju je tudi vzpostavitev sodelovanja z italijanskim turističnim operaterjem Furlanije-Julijske krajine Promo Turismo FVG, ki je našo točko označil na novih zemljevidih sosednje Gorice.

KIT se nahaja na zelo strateški poziciji, kjer so »vrata v Slovenijo«, saj je ravno na železniški postaji, tik ob Trgu Evrope, velik pretok turistov z vsega sveta, ki si pridejo bodisi ogledati Trg Evrope in železniško postajo, bodisi ravno tukaj prvič vstopijo v Slovenijo in gredo z vlakom do najpomembnejših destinacij v Sloveniji, kot so Bled, Bohinjska Bistrica ali Ljubljana. V naši točki se je od njenega odprtja ustavilo 14.000 obiskovalcev, domačinov obeh Goric in turistov iz 62-ih držav sveta.

Zaradi velikega povpraševanja smo junija 2017 odprli tudi trgovinico s spominki, v kateri lahko domačini in turisti najdejo izbrane unikatne ter umetno-obrtne izdelke lokalnih ustvarjalcev in obrtnikov, med njimi priznanih goriških likovnih ustvarjalcev (Ivana Skubina, Silve Karim, Bogdana Sobana, Polone Kunaver Ličen idr.) in idrijsko čipko. Poleg tega s prodajno ponudbo podpiramo tudi družbeno odgovorna podjetja, kot sta Železniško invalidsko podjetje odvisna družba Slovenskih železnic in novogoriški Varstveno delovni center. 

Posebni ponudbi lokalnih spominkov, kot so magneti s podobami Frančiškanskega samostana na Kostanjevici, solkanskega mostu z največjim kamnitim lokom na svetu, bohinjske proge in Vecchietovega mozaika na Trgu Evrope (magneti, razglednice, torbe in majice) smo ob drugi obletnici delovanja KiT-a v duhu čezmejnega povezovanja obeh Goric izdali skupno dvojezično razglednico Nova Gorica – Gorica. Razglednica zagotovo ne bo zanimiva samo za tukajšnje prebivalce in turiste, temveč tudi za zbiratelje, saj gre za prvo razglednico z znamenitostmi obeh mest oz. tega, nekoč skupnega kulturnega prostora. Izpostavili smo: Frančiškanski samostan Kostanjevica, stavbo železniške postaje s Trgom Evrope, solkanski kamniti most, Travnik s cerkvijo sv. Ignacija Lojolskega, znamenito ulico Raštel in goriški grad.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy