2018

Tudi pri nas obeležujemo Cankarjevo leto

Big image alt

Na pobudo Ministrstva za kulturo letos obeležujemo Cankarjevo leto, v sklopu katerega bo 11. decembra minilo 100 let smrti Ivana Cankarja, velikega slovenskega pisatelja in dramatika. Tudi v naši hiši smo se obeleževanju častitljive obletnice pridružili z glasbenim in filmskim programom.

Obeleževanje smo pričeli z otvoritvenim koncertom letošnje, že 38. koncertne sezone Glasbenega abonmaja, na katerem sta nastopila Zbor in Orkester Slovenske filharmonije pod taktirko dirigentke Jare Petriček Hrastnik. Koncertni program je temeljil na Gabrijelčičevih delih in na skladbah za katere so avtorji iskali in našli navdih prav pri Ivanu Cankarju

Poleg glasbenega obeležja pa ponujamo tudi filmski program, ki je prav cankarjansko obarvan in to s kar z dvema novima slovenskima filmoma o pisatelju. V torek zvečer smo že predvajali film Cankar v režiji Amirja Muratovića, pred katerega projekcijo je spregovorila slavistka Andrejka Markočič Šušmelj. Muratovićev film smo v ogled ponudili tudi šolam, kar s štirimi filmskimi projekcijami.

Naslednji teden pa bomo v sklopu šolskih projekcij trikrat predvajali tudi drugi letošnji film o Cankarju Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja - Ivan Cankar v režiji Dušana Moravca.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy