2018

Naših osemintrideset let ob slovenskem prazniku kulture

Big image alt
foto: Ciril Zlobec, slavnostni govorec ob otvoritvi javnega zavoda Kulturni dom Nova Gorica, 8. 2. 1980

Javni zavod Kulturni dom Nova Gorica je bil ustanovljen leta 1980. V osemintridesetletni zgodovini je naša koncertna hiša gostila veliko izjemnih in pomembnih koncertov ter drugih dogodkov, ki so ponesli glas o Novi Gorici kot pomembnem žarišču glasbene kulture tako v slovenski kot tudi širši mednarodni prostor. Na tej poti se je koncertno dogajanje, ki ga oblikuje in ponuja zavod, dodobra umestilo v zahteven glasbeni svet in vedno znova privablja velika glasbena imena od blizu in daleč. Zavidljivi so podatki, kdo vse se je v vseh teh letih predstavil v naši koncertni hiši. Nastopili so vrhunski slovenski in tuji solisti ter komorni ansambli, cela vrsta državnih filharmonij in simfoničnih orkestrov. Koncertni programi so občinstvu ponudili v glavnem vsa glasbena dela, ki sestavljajo tako imenovani železni repertoar največjih mojstrov klasične glasbe, posebna pozornost pa je vseskozi namenjena tudi slovenski glasbeni ustvarjalnosti.

Leta 2000 je pod okrilje Kulturnega doma prišla še Mestna galerija, ki predstavlja osrednje likovno razstavišče za sodobno vizualno umetnost na Goriškem. Galerija si je s premišljeno oblikovanim razstavnim konceptom uspela utrditi pomembno mesto v slovenskem prostoru, z Mednarodnim festivalom medijske umetnosti Pixxelpoint pa postaja vse bolj prepoznavna tudi na tujem.

V zavodu od leta 2008 domuje tudi filmska dejavnost, v okviru katere prikazujemo raznolik umetniški ter otroški in mladinski filmski program. S tem izpolnjujemo naloge in cilje javne službe s področja filmske umetnosti, ki jih imamo opredeljene v aktih zavoda.

Brez oklevanja lahko trdimo, da naša kulturno-umetniška ustanova, ki leži na občutljivem stičišču različnih kultur, s svojo dejavnostjo opravlja pomembno poslanstvo zagotavljanja pogojev za razvoj različnih umetniških zvrsti, spodbujanja ustvarjalnosti in s tem bogatenja kulturnega in duhovnega življenja v mestu in širše. 

Ob našem praznovanju čestitamo tudi vsem našim abonentom in
zvestim obiskovalcem, ki s svojim obiskom potrjujejo naše delo in poslanstvo!

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy