2018

KiT finančno podprla tudi sosednja goriška občina

Big image alt
foto: Matej Vidmar

V prejšnjem tednu je delovanje Kulturno-informacijske stične točke – KiT, ki se nahaja v prostorih stavbe novogoriške železniške postaje, in jo je v lanskem letu obiskalo več kot 7.000 obiskovalcev, finančno podprla tudi sosednja goriška občina v višini 5.000 eurov za leto 2017. Poleg nudenja informacij vezanih na kulturno ponudbo obeh mest in turističnih informacij smo v lanskem juniju tam vzpostavili tudi trgovinico s spominki ter izdelki lokalnih umetnikov in obrtnikov.


V Kulturnem domu Nova Gorica se zavedamo, kakšen neverjeten kulturni potencial skriva v sebi Goriška, zato ves čas razvijamo čezmejne projekte ter se načrtno in premišljeno posvečamo povezovanju s sosednjim mestom z ambicijo, da bi razvijali skupni kulturni prostor, v katerem bi Nova Gorica in Gorica zaživeli kot odprto večkulturno mesto. Leta 2016 smo zato v duhu medsebojnega povezovanja ter spoštovanja drugačnosti in različnosti v sodelovanju z Zavodom AREA57/15 in Kulturnim domom Gorica v stavbi Železniške postaje v Novi Gorici odprli čezmejno Kulturno-informacijsko stično točko – KiT.

KiT je v začetku letošnjega leta doživel tudi velik zgodovinski korak v krepitvi čezmejnega sodelovanja med goriškima občinama. V prejšnjem tednu je namreč sosednja Občina Gorica finančno podprla delovanje KiT-a za leto 2017 v znesku 5.000 eurov, kar bo ob dosedanji letni podpori Mestne občine Nova Gorica v znesku 10.000 eurov pripomoglo k nadaljnjemu strokovnemu izvajanju številnih aktivnosti Kulturno-informacijske stične točke. Samo v letu 2017 se je v njej ustavilo preko 7.000 obiskovalcev, domačinov obeh Goric in turistov iz 62-ih držav sveta. Točka se nahaja v stavbi novogoriške železniške postaje, tik ob znamenitem Trgu Evrope, kjer so »vrata v Slovenijo«. Turisti z vsega sveta si pridejo bodisi ogledati Trg Evrope in historično stavbo železniške postaje, bodisi ravno tukaj prvič vstopijo v Slovenijo in gredo z vlakom do najpomembnejših destinacij v Sloveniji, kot so Bled, Bohinjska Bistrica ali Ljubljana.

Na tem mestu se zato iskreno zahvaljujemo obema goriškima občinskima upravama in županoma, gospodu Rodolfu Ziberni in gospodu Mateju Arčonu, da prepoznavata pomen naše točke, njeno funkcijo in poslanstvo, ki ga bomo tudi v bodoče, zavezani k povezovanju in soustvarjanju »dveh mest na meji«, zvesto in predano izvajali. V čezmejni Kulturno-informacijski točki KiT, ki jo zaradi njene strateške pozicije obiskujejo tudi državniki in drugi evropski odločevalci, si bomo še naprej prizadevali, da bo le ta živela kot živahno središče zbiranja različnih pobud za sodelovanja, izmenjave kulturnih in drugih vsebin ter kot odprt prostor srečevanja vseh tistih, ki iščemo skupne poti v povezovanju obeh mest.


Obiščete nas lahko vsak delovnik med 9. in 12. ter 12.30 in 17. uro, ob sobotah med 9. in 14. uro. Ob nedeljah in praznikih je točka zaprta, razen ob izjemnih dogodkih.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy