2018

Glasbene zvezde se s filmskimi portreti vračajo v Malo dvorano

Big image alt

Tudi v letu 2018 smo v Kulturnem domu Nova Gorica kot posebno filmsko-glasbeno doživetje pripravili cikel glasbenih dokumentarnih filmov, ki so pravzaprav dokumentarni portreti glasbenikov oz. skupin.  

V izbor Filmskih portretov glasbenih zvezd nas bo 20. januarja vpeljal Dan osvoboditve, zapis o »glasbenem čudežu v Severni Koreji«, nastopu legendarne slovenske alternativne rokerske zasedbe (seveda je zanje ta oznaka enako neposrečena kot vse ostale, saj preprosto ne zmore zajeti vsega širokega spektra njihovega estetsko-ideološkega delovanja in ustvarjanja) Laibach v tej zadnji »komunistični trdnjavi«, kot ji radi pravijo na »demokratičnem« Zahodu. A avtorja tega zapisa, Uģis Olte in predvsem Morten Traavik, ki je bil tudi organizator dogodka, nam s tem delom razkrijeta tudi to, da nobena utečena predstava ni imuna na »preizkušnjo svoje trdnosti«. Družbo mu delata dokumentarna portreta dveh mojstrov filmske režije, alternativca Jima Jarmusha in visokoproračunskega Rona Howarda. Ustvarila sta edinstvena portreta dveh prelomnih rokerskih skupin: predhodnikov punka, ameriških The Stooges, in morda največje skupine v zgodovini rokenrola, The Beatles. Filma Gimme danger, ki bo na sporedu 3. februarja, in The Beatles: Osem dni na teden, katerega projekcijo pripravljamo 17. februarja, čudovito zaokrožita letošnji izbor. 

Ob vseh projekcijah bomo pripravili poseben kratek uvod, ki ga bodo prispevali Robert Kuret, publicist, član RKHV (redakcije za kulturo in humanistične vede) na Radiu Študent, ki je skrbel za promocijo filma Dan osvoboditve, Jure Potokar, pesnik, prevajalec in glasbeni urednik, ki velja za izrednega poznavalca več zvrsti sodobne popularne glasbe ter Dragan Bulič, danes upokojeni znani radijski voditelj in glasbeni urednik na Radiu Slovenija.

Več...

Mateja Poljšak Furlan

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy