2018

Čezmejni filmski Festival Poklon viziji

Big image alt

Tudi letos bo v naši hiši ena izmed postojank čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji/Omaggio a una visione, ki ga Kinoatelje organizira vse od leta 1999. Po ustanovitelju Kinoateljeja, sociologu in filmskem kritiku Darku Bratini (1942-1997), poimenovano nagrado je kot prva prejela režiserka Maja Weiss za dokumentarni film Cesta Bratstva in Enotnosti; popoln seznam nagrajencev pa lahko vidite na povezavi.

Danes zajema nagrada formo čezmejnega filmskega festivalaPoklon Viziji, ki se odvija v medregijskem prostoru med Slovenijo in Italijo in povezuje tako gledalce kot filmske inštitucije v 7 različnih mestih (Gorica, Nova Gorica, Trst, Koper, Špeter, Videm in Ljubljana), katerih razdalja merjena v kilometrih ni velika, njihova kulturna raznolikost pa izrazita in hkrati bogastvo našega čezmejnega prostora. Pogovori z nagrajencem, projekcije filmov in strokovna delavnica - masterclass so organizirani v sodelovanju s partnerji iz posameznega mestaCeloten program je dvojezičen (v italijanščini in slovenščini), z izjemo strokovne delavnice - masterclassa, ki poteka v angleškem jeziku.

Kinoatelje podeljuje letošnjo Nagrado Darko Bratina Petru Mettlerju za edinstveno poetiko, izgrajeno izven osrednjih tokov filmske industrije in za izjemni opus na področju neodvisnega filma, ki se že tri desetletja izmika kakršnikoli žanrski kategorizacijo tako dokumentarnega kot igranega filma. Mettler je imetnik dvojnega državljanstva, švicarskega in kanadskega. Ta binarna (o)pozicija, ki se ji nikdar ni odrekel, mu omogoča, da ni nikoli samo znotraj ali samo zunaj tistega, kar s kamero beleži, nasprotno, historični spomin, ki se ga mnogi sodobni cineasti danes skušajo otresti kot nepotrebnega bremena, je pri njem samo še eden od vzgibov za njegovo dekonstrukcijo. Za Mettlerja je meja samo del celote, ki se sestavi vsakokrat, ko jo prečka - najsi gre za mejo z neskončnostjo, nematerialnostjo ali samo fizično mejo, ki jo sam razume kot samo še enega od premičnih mejnikov zgodovine.

V sredo, 17. oktobra 2018, bo tako ena izmed festivalskih postojank potekala pri nas. Ob 11. uri bo kot prvi na sporedu s film Tektonske plošče (Tectonic Plates), ob 17. uri pa bo nov programski sklop Prvi poleti, ki bo predstavil sveže vizije mladih ustvarjalcev iz obeh strani meje - goriškega DAMS-a in novogoriške Akademije umetnosti. Uro kasneje, ob 18.00, bo sledil film Na glavi (The Top of His Head), ki velja za začetek kanadskega novega vala. 

Večer se bo zaključil s posebno projekcijo filma Ustava republike Hrvaške (2016) v sodelovanju z Akademijo umetnosti UNG ob podelitvi častnega doktorata Univerze v Novi Gorici filmskemu režiserju Rajku Grliću.

Celoten festivalski program.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy