2018

PIXXELPOINT v znamenju inteligentnega opazovalca

Big image alt

Bliža se PIXXELPOINT - 19. mednarodni festival sodobnih umetniških praks, ki ga bo že devetnajsto leto zapored med 16. in 23. novembrom gostila Mestna galerija Nova Gorica. Mednarodni festival se je v vseh teh letih uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov medijskih umetnosti v slovenskem prostoru in si obenem izoblikoval ugled tudi v mednarodnem okolju. Letošnje dogajanje se bo tako kot prejšnja leta odvijalo na več lokacijah v Novi Gorici in italijanski Gorici: v Mestni galeriji Nova Gorica, galeriji Agore v Gorici (Italija), Kulturnem centru Mostovna in na Gradu Kromberk. Izbor teme, Inteligentni opazovalec, in umetnikov smo letos zaupali kuratorski skupini BridA/Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica.

»Rad mislim, da je luna na nebu, tudi če je ne gledam,« je paradoks učinka opazovalca komentiral Albert Einstein. Letošnji Pixxelpoint odpira kar nekaj vprašanj, ki se dotikajo našega zavedanja in dojemanja sveta, ki nas obdaja, so zapisali kuratorji. Kako danes v poplavi tehnologije in umetne inteligence razumemo koncept opazovanja in kdo je sploh opazovalec? Smo to mi ali je to umetnina? Kaj se zgodi, ko je umetniški projekt opazovan? Kaj se z njim dogaja, ko ni opazovan? Ali takrat umetnina sploh obstaja? Koncept festivala problematizira široko polje raziskovanja sodobne umetniške produkcije, ki se dotika interdisciplinarnih povezav umetnikov z različnimi področij znanosti in tehnologije, raziskovanje umetne inteligence ter njihove vplive na sodobno družbo.

Kot navadno bomo v okviru festivala poleg razstav organizirali še več drugih dogodkov, kot so delavnice in predavanja, performansi in druge intervencije v prostoru. Kot omenjeno, se bo Pixxelpoint odvijal tudi na drugi strani meje, saj smo k sodelovanju povabili Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici in Galerijo Agore iz Gorice. Čezmejno sodelovanje ostaja izrednega pomena, saj bosta tudi letos obe mesti za teden dni postali enotno središče novomedijske umetnosti v širšem prostoru. Ponovno bomo poleg zgibank s programi izdali tudi razstavni katalog, ki bo predstavil vsa razstavljena dela in sodelujoče umetnike oz. predavatelje.

Več na www.pixxelpoint.org

Mateja Poljšak Furlan

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy