2018

Glasba z vrtov sv. Frančiška, XXIV. sezona

Big image alt

Drevi bo v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica zazvenela glasba prvega koncerta XXIV. sezone cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška, ki ga Kulturni dom Nova Gorica ob podpori Mestne občine Nova Gorica prireja v sodelovanju s Frančiškanskim samostanom Kostanjevica. Vsi koncerti bodo v dvorani Frančiškanskega samostana, razen zadnjega, ki bo v cerkvi. Vstop je prost, prostovoljni prispevki so namenjeni vzdrževanju samostana. Vabljeni!

V mesecu maju in juniju bo v prijetnem okolju Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici ponovno odmevala Glasba z vrtov svetega Frančiška. Duhovno moč tega izjemnega kulturnozgodovinskega bisera, ki se dviguje na markantni točki nad Novo Gorico in se obenem spogleduje s sosednjo Gorico, želimo oplemenititi še z glasbo. V sedmih izbranih glasbenih večerih bomo nadaljevali vsebinsko usmeritev, ki smo jo začrtali že v prejšnjih sezonah in je bila z navdušenjem sprejeta tako pri našem zvestem občinstvu kot pri glasbenikih. Še nadalje bomo predstavljali slovensko in ožje goriško, zamejsko in italijansko glasbeno ustvarjalnost ter poustvarjalnost. Priložnost bodo dobili že uveljavljeni domači in italijanski glasbeniki, predvsem pa mladi glasbeni talenti, zlasti tisti z naših »goriških vrtov« z obeh strani meje, ki se šele uveljavljajo in si utirajo pot na koncertne odre.

Ta glasbeni cikel, ki bo že 24. sezono potekal predvsem v duhu izmenjav glasbenikov in glasbe tega skupnega goriškega prostora, bo tako priložnost za ohranjanje in promocijo glasbene dediščine zgodovinsko povezanih mest Nove Gorice in Gorice ter za druženje ljudi na tem posebnem območju, kjer se stikajo različni narodi in prepletajo različne kulture. 

Letošnji cikel Glasbe z vrtov svetega Frančiška sodi v sklop praznovanja Škrabčevega leta 2018, ki ga obeležuje Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici in 13. Festivala vrtnicObhajanje 100-letnice smrti patra Stanislava Škrabca je časovno umeščeno med 7. januar 2018 (spominski dan 174-letnice rojstva p. S. Škrabca) in 6. oktober 2018 (spominski dan 100-letnice njegove smrti), ko se bo s slavnostno zaključno prireditvijo sklenilo prav v naši veliki dvorani.

Pridružite se naši spomladanski karavani in se prepustite se opojnemu vonju cvetočih burbonk in talentu nadarjenih mladih in že uveljavljenih glasbenikov. Vabljeni, lepo nam bo! 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy