2018

20 let Mestne galerije Nova Gorica

Big image alt

V Kulturnem domu Nova Gorica dve desetletji delovanja galerije obeležujemo z izdajo knjižne publikacije z naslovom Mestna galerija Nova Gorica – 20 let in z odprtjem razstave, v okviru katere smo prvič na ogled postavili izbrana dela slovenskih umetnic iz naše likovne zbirke.

Z vzpostavitvijo razstavišča v stavbi SNG Nova Gorica pred 20-imi leti so se uresničile dolgoletne sanje številnih strokovnjakov in umetnikov na Goriškem, ki so si vrsto let prizadevali, da bi Nova Gorica dobila stalno, profesionalno vodeno galerijsko institucijo. Čeprav je bilo sprva mišljeno, da bodo kletni prostori gledališča zgolj začasno domovanje galerije, ta začasna rešitev kar traja in nič ne kaže, da bi mesto načrtovalo galerijo v pravem pomenu besede.

V dveh desetletjih kontinuirane razstavne dejavnosti je galerija po mnenju mnogih umetnikov, strokovnjakov in poznavalcev prerasla v eno izmed osrednjih regionalnih razstavišč za sodobne vizualne umetnosti na Primorskem in postala prepoznavna tudi v širšem slovenskem prostoru. Od leta 2000, ko je galerija prišla pod okrilje Kulturnega doma Nova Gorica (prej je z njo upravljal Goriški muzej), poglavitno programsko usmeritev predstavljajo študijske oziroma kuratorske razstave ter samostojne in skupinske razstave slovenskih ustvarjalcev zlasti mlajše in srednje generacije. Veliko pozornosti namenjamo tudi vrednotenju avtorjev, ki izhajajo iz goriškega prostora, občasno gostimo še razstave tuje, zlasti sočasne italijanske likovne produkcije. Mednarodno prepoznavnost pa si je galerija pridobila s festivalom Pixxelpoint, ki se je skozi leta izoblikoval v relevanten festival sodobnih umetniških praks v slovenskem in se začel pozicionirati tudi že v mednarodnem prostoru.

Od leta 2000 je vzporedno z razstavno dejavnostjo začela nastajati tudi likovna zbirka na osnovi smiselno zastavljenih odkupov in občasnih donacij avtorjev, ki so v vseh teh letih razstavljali v galeriji.

Zaključek 20. jubilejne razstavne sezone je zagotovo prava priložnost, da odpremo depo in javnosti predstavimo izbrana dela iz naše zbirke, ki smo jih povezali v zgodbo o umetniški ustvarjalnosti žensk. Razstava bo predstavila dela osemnajstih slovenskih umetnic predvsem mlajše in srednje generacije, ki segajo od že uveljavljenih imen sodobne slovenske umetnosti do tistih, ki so na začetku svoje ustvarjalne poti in šele gradijo svojo prepoznavnost. Uršula Berlot, Suzana Brborović, Beti Bricelj, Ksenija Čerče, Katja Felle, Natalija Šeruga Golob, Duša Jesih, Anja Kranjc, Tanja Lažetić, Ira Niero Marušič, Nataša Mirtič, Jasna Samarin, Lučka Šparovec, Tanja Verlak, Kamila Volčanšek, Ana Zavadlav, Mojca Zlokarnik in Nika Zupančič galerijsko zbirko bogatijo s kakovostnimi stvaritvami, ki s svojo likovno dovršenostjo in izrazito individualnimi prijemi prepričljivo reflektirajo čas, v katerem so nastale. Izbrane avtorice imajo sicer večinoma različna ustvarjalna izhodišča, tehnične pristope, koncepte in avtorske poetike, vsem pa je skupno to, da verjamejo v medij, v katerem ustvarjajo, ter njegovo moč in večplastno sporočilnost.

Z razstavo izbranih del slovenskih ustvarjalk zaključujemo zgodbo o dveh desetletjih Mestne galerije Nova Gorica, v katerih se je zvrstilo 208 razstav v galeriji in na drugih lokacijah ter 371 spremljajočih dogodkov, 18 edicij mednarodnega festivala Pixxelpoint in 546 otroških likovnih ustvarjalnic, s katerimi mladim razpiramo obzorja in jih navdušujemo za likovno umetnost. Zgovorne številke pričajo o vpetosti galerije tako v lokalni kot širši slovenski in mednarodni prostor ter so odraz študijskega dela, povezovanja s številnimi sorodnimi institucijami, umetnostnimi zgodovinarji, likovnimi kritiki in posameznimi umetniki ter nenehnega spremljanja aktualnega dogajanja na področju sodobnih umetniških praks.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy