2020

Poziv k ponovnemu odprtju koncertnih in drugih dvoran ter predlog smernic za postopen ponovni zagon dejavnosti

Big image alt

V ponedeljek, 18. maja 2020, je predsednica Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije – KUDUS, Pavla Jarc, v imenu vseh 37 včlanjenih kulturnih institucij iz vse Slovenije na ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija naslovila poziv k ponovnemu odprtju koncertnih in drugih dvoran ter predlog smernic za postopen ponovni zagon dejavnosti.

V Združenju, katerega član je tudi Kulturni dom Nova Gorica, namreč pozorno spremljamo ukrepe, ki so v veljavi od razglasitve epidemije koronavirusa, in njihovo postopno sproščanje ter se na podlagi le-teh pripravljamo na ponovno odprtje in delovanje kulturnih inštitucij. Glede na ugodno epidemiološko sliko se nadejamo, da bi lahko čim prej zagnali naše dejavnosti in po vzoru gostinske dejavnosti odprli svoja vrata ter v dvoranah in na prizoriščih na prostem pozdravili občinstvo. S tem bi bistveno zmanjšali škodo, ki se zaradi zaprtja iz dneva v dan povečuje. Zato smo pripravili predlog smernic za ponovno odpiranje koncertnih in drugih dvoran.

»Z nestrpnostjo pričakujemo tudi spremembo prepovedi izvajanja javnih prireditev na prostem z omejitvijo do 50 ljudi, tako da bi omejitev povečali vsaj na 100 ljudi, v kolikor bi to prostorske možnosti dopuščale. Marsikje namreč lahko organizatorji tovrstne prireditve izvedejo ob zagotavljanju vseh zdravstveno varnostnih pravil. Zato predlagamo, da se v začetni fazi omeji število obiskovalcev kulturnih prireditev na prostem na 100, v zaprtih prostorih pa se omejitev upošteva na toliko ljudi, kolikor se jih lahko v dvorano posede ob upoštevanju 1,5 m varnostne razdalje (to bi v naravi pomenilo, da bi bila zasedenost dvorane približno ena tretjina).

Le s skupnimi močmi bomo dosegli, da se bomo počasi začeli vračati v normalne življenjske tirnice, seveda ob upoštevanju vseh zdravstveno-varnostnih pravil, da bomo ponovno oživili tudi kulturni sektor, ki je v teh časih prav tako na hudi preizkušnji,« je v pozivu poudarila predsednica Združenja KUDUS Pavla Jarc.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy