2017

Vpis abonmajev Filmsko gledališče 2017/18

Big image alt

Začenja se nova sezona Filmskega gledališča. Od 18. septembra dalje si boste lahko ljubitelji sedme umetnosti zagotovili svoj sedež v Mali dvorani in od oktobra dalje poglobljeno spoznavali najnovejše vrhunske dosežke umetniškega filma. Filmski kritik in publicist Denis Valič je tudi v tokratni sezoni iz bogatega nabora filmskih naslovov izbral 18 takih, za katere je prepričan, da vas ne bodo pustili hladne.

Med drugim je o letošnjem izboru v Filmskem i-Zborniku napisal: »Iz letošnjega izbora bi veljalo v prvi vrsti izpostaviti dela, ki v ospredje postavljajo močen ženski lik. Čeprav se to ne zdi nič nenavadnega oziroma bi vsakdo verjetno pričakoval, da je na začetku 21. stoletja enakopravnost spolov dejansko postala dejstvo in ne le prazna parola politikov in dušebrižnikov sodobne družbe, »stanje na terenu« ponuja drugačno sliko. Tako letošnji kar obsežni niz del, ki v ospredje postavijo ženski lik oziroma temu namenijo vlogo osrednjega protagonista, po svoje kar izstopa. Veseli pa predvsem dejstvo, da očitno ne gre za regionalno, na primer evropsko posebnost, pač pa da ga najdemo tudi daleč na drugem koncu sveta. Na primer v tradicionalno zelo patriarhalni Južni Koreji, kjer je Služkinja Park Chan-wooka dvignila veliko prahu. Sicer pa se v tem pogledu prebuja tudi Hollywood – spomnimo se le na poletno visokoproračunsko uspešnico Čudežna ženska – in ne le kot običajno njegovo obrobje, kamor lahko uvrstimo Jackie Čilenca Pabla Larraina, presunljiv portret nekdanje ameriške prve dame, žene nadvse priljubljenega J. F. Kennedyja. V krog teh filmov lahko uvrstimo vsaj še britanska filma Lady Macbeth, čudovito izpeljavo klasične Shakespearjeve tragedije, ter Tiho strast, zelo intimni portret pesnice Emly Dickinson. Po svoje pa ga zaključi eno morda najbolj provokativnih del letošnjega izbora – ob dežurnem provokatorju, Avstrijcu Seidlu in njegovem Safariju –, film 24 tednov, ki spregovori o dilemah matere, ki v visoki nosečnosti izve, da ima njen otrok Downov sindrom.

Z drugim nizom filmov iz intimne sfere posameznic preidemo v širši družinski krog. Tudi v nekaterih izmed teh del, na primer Nočnih pticah Američana Toma Forda, imajo močni ženski liki pomembno vlogo. V spet drugih, kot na primer prekrasnem Machester by the Sea Kennetha Lonergana, pa so to nepričakovano subtilni moški (pa čeprav poskušajo to svojo subtilnost skriti). Tu sta vsaj še vedno fenomenalni Iranec Farhadi z njegovo interpretacijo Trgovskega potnika ter Samo konec sveta kanadskega čudežnega dečka Xavierja Dolana. Slednji razkrije vso uničujočo dinamiko zamolčanih resnic in grenkobe, ki se lahko razvije znotraj posamezne družine.

Po drugi strani pa je ameriška Mesečina, delo Barryja Jenkinsa, za katero je prejel oskarja za najboljši film, tisti delo, ki nas iz osebne in družinske intimne popelje v širši družbeni prostor. Nagovarja namreč vprašanje odraščanja v krogu dvojne manjšinskosti: spolne, kot homoseksualna oseba, ter rasne, kot temnopolta v pretežno beli in še vedno nadvse nestrpni Ameriki. V to prehodno kategorijo bi lahko iz že navedenih razlogov uvrstili tudi Scorsesejev Molk, eno morda najlepših del letošnjega izbora.

V družbenokritičnem krogu pa je prvo mesto nedvomno nujno podeliti novemu delu Finca Kaurismäkija, čudovitemu in aktualnemu Druga stran upanja, s katerim tudi odpiramo letošnji izbor. Družbo pa mu delata dva posebneža, romunski Bravo!, morda najbolj nenavadno delo letošnjega izbora, ter že omenjeni Safari.«

Rezervirajte si torej 18 petkovih ali torkovih večerov, povabite svoje prijatelje in si privoščite filmsko popotovanje z abonmajsko vstopnico po ugodni ceni.

  • Potrditev abonmajev in rezervacija sedežev – dosedanji abonenti

Kdaj: od 18. do 29. septembra 2017
Kje: na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica
Kako: osebno, telefonsko (05 335 40 16) ali z e-sporočilom na blagajna@kulturnidom-ng.si
Vplačila: do 11. oktobra 2017

Po preteku navedenega datuma bomo vaše sedeže ponudili novim abonentom.

  • Vpis za nove abonente

Kdaj: od 2. do 11. oktobra 2017
Kje: na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica
Kako: osebno, telefonsko (05 335 40 16) ali z e-sporočilom na blagajna@kulturnidom-ng.si
Vplačila: do 11. oktobra 2017

Cena abonmaja: 75 €                                                          
Upokojenci, študenti in dijaki: 55 €

Cena vstopnice za posamezno filmsko predstavo: 5 €
Znižana cena vstopnice za dijake in študente: 4 €

Mateja Poljšak Furlan

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy