2017

Novinarska konferenca naznanila prihod saksofonistov

Big image alt
foto: Matej Vidmar

Pravkar smo zaključili novinarsko konferenco za 21. Mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici, ki se bo odvilo med 3. in 8. julijem 2017. Srečanje saksofonistov bo letos v znamenju poletne šole saksofona in šestdnevnega festivala s koncerti, ki se bodo odvijali na Bevkovem trgu, ploščadi za občinsko stavbo v Novi Gorici in v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica.

Na konferenci so sodelovali: Pavla Jarc - direktorica Kulturnega doma Nova Gorica, prof. Matjaž Drevenšek - dolgoletni in  Boštjan Simon - novi umetniški vodja srečanja, Sandi Vrabec - ravnatelj Glasbene šole Nova Gorica in Matej Arčon - župan Mestne občine Nova Gorica. Vsi sodelujoči so si bili enotni v tem, da je dvajsetletna tradicija več kot dober dokaz uspešno zastavljenega srečanja, ki bo prihodnje leto v začetku julija bienalno vključevalo že 9. Mednarodno tekmovanje saksofonistov. Učinek dobro organiziranega srečanja in poletne šole sta potrdila tudi Boštjan Simon, saksofonist in učitelj saksofona, ter Sandi Vrabec, ravnatelj Glasbene šole Nova Gorica, ki gosti poletno šolo.

"Danes je veliko ponudbe na področju glasbenih poletnih šol, a takšne, kot je ta, znotraj mednarodnega srečanja saksofonistov, ni najti tako zlahka. Poleg dopoldanskih in popoldanskih individualnih lekcij ter dela v komornih zasedbah, se udeleženci lahko vsakodnevno udeležijo tudi večernih koncertov, kar je izjemna priložnost širjenja horizontov za mladega glasbenika. Letošnja obogotatitev z dvodnevno kreativno delavnico z Milkom Lazarjem pa vse skupaj še dodatno povzdigne na res kakovosten nivo," tako ravnatelj Vrabec.

Prodekan Akademije za glasbo v Ljubljani, dolgoletni umetniški vodja srečanja Matjaž Drevenšek, je posebej izpostavil pomen in vrednost mlade energije, ki bo letos zavela na srečanju z Boštjanom Simonom, novim umetniškim vodjem srečanja, in Janom Gričarjem, lanskoletnim zmagovalcem 8. Mednarodnega tekmovanja saksofonistov, ki se bo letos prvič preizkusil tudi v vlogi predavatelja v sklopu poletne šole.

Prof. Drevenšek je tako ovrednotil letošnjo kreativno delavnico z Milkom Lazarjem: "Kreativna delavnica s skladateljem in multiinstrumentalistom Milkom Lazarjem je edinstvena priložnost za udeležence poletne šole, saj je namenjena odpiranju ustvarjalnega duha mladih glasbenikov. Ko jim namreč daš svobodo, se kaj hitro znajdejo v precepu, zagrabi jih panika, kaj to svoboda sploh je in kaj naj z njo počnejo. Takšne priložnosti torej ne gre zamuditi, saj lahko s tako vrhunskim glasbenikom pričnejo z odkrivanjem novih horizontov in ustvarjalnih procesov."

Zdaj pa res že komaj čakamo začetek 21. Mednarodnega srečanja saksofonistov v Novi Gorici in vas iskreno vabimo, da se nam pridružite na šestdnevnem popotovanju v družbi saksofona. Vabljeni!

Barbara Poša Belingar

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy