2017

Filmsko platno bo v tem tednu ponovno oživelo

Big image alt

V Kulturnem domu Nova Gorica novo filmsko sezono začenjamo s Filmskim vrtiljakom. Poletje se namreč počasi izteka. Iztekli so se tudi brezskrbni počitniški dnevi, ki jih že zamenjujejo dnevi, omejeni med štiri stene, kjer ritem dneva narekujejo šolski urniki in druge obšolske dejavnosti. Da pa ne bo hladnejši del leta pust in dolgočasen, se septembra v Mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica začenja vrteti Filmski vrtiljak. Skupaj se bomo zavrteli najmanj petnajstkrat, kolikor šteje trenuten nabor filmskih naslovov. Kar nekaj novih filmov, ki na filmska platna šele prihajajo, pa bomo v naš program uvrstili naknadno, zato priporočamo, da redno sledite našim najavam.

Letošnja ponudba je predvsem med mladinskimi in družinskimi filmi precejšnja, zato smo v Filmski vrtiljak poskušali vključiti čim več različnih filmskih zvrsti in žanrov, tako da mladim gledalcem omogočimo čim pestrejšo izkušnjo in predstavimo različne filmske poetike. Z gledanjem namreč otroci in mladostniki usvajajo filmsko govorico, s tem pa postajajo na eni strani bolj občutljivi za njeno sporočanje, na drugi pa sposobnejši informacijo vtkati v svoj izkustveni svet.

Kot doslej sta bila zato tudi letos pomembna dejavnika pri izbiri spoštovanje do filma kot umetnosti in zavedanje, da je dober film lahko odlično sredstvo vzgoje ter eno najpriročnejših in najprijetnejših didaktičnih sredstev za medpredmetno povezovanje. Gre za filme, izbrane posebej z mislijo na otroke oziroma najstnike, njihova pričakovanja, zanimanja in interese v določenem obdobju življenja, ki jim bodo približali sedmo umetnost, razširili obzorja, razvijali kritično, pa tudi kreativno mišljenje, premisleke in hranili njihovo domišljijo. In kot vsakič znova poudarjamo, da obisk kinematografa ni le estetsko doživetje, temveč z raziskovanjem in razmišljanjem ključ do oblikovanja odnosa do okolice, sočloveka in končno družbe.

Filmsko platno je pripravljeno in mi komaj čakamo, da poženemo vrtiljak. Male in velike otroke pa vabimo, da se zavrtite z nami.  Začnemo že v petek!

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy