Otroške likovne ustvarjalnice 2018-19

V Mestni galeriji Nova Gorica že vrsto let skrbimo za populariziranje vizualne umetnosti tudi med otroki in mladimi s skrbno izbranim pedagoškim programom. Ob aktualnih razstavah organmiziramo vodene oglede in delavnice za predšolsko, osnovnošolsko in srednješolsko populacijo. Namen pedagoško-galerijskih dejavnosti je učence naučiti opazovanja in približati galerijo kot prostor, kjer je predstavljena umetnost. Poleg tega pa otroci vseh starostnih stopenj pod vodstvom domačih likovnih umetnikov na brezplačnih ustvarjalnicah razvijajo svojo ustvarjalnost, estetsko zaznavanje, komunikacijo, ročne spretnosti in spodbujajo domišljijo. Zadovoljstvo otrok in njihovih mentorjev nas utrjuje v prepričanju, da smo na pravi poti. To je za nas velika vzpodbuda in zaveza, da tudi v prihodnje nadaljujemo to pomembno poslanstvo, ki udeležence doživljajsko obogati in ob strokovnem vodstvu pomaga pri razvijanju likovne govorice. 

Otroške likovne ustvarjalnice v sezoni 2018/19

  • 8. do 19. oktober 2018 

Anja Kranjc: Risanje z ogljem

Risanje z ogljem je zelo enostavno osvojiti. Oglje ima široko tonsko lestvico, hitro se briše, zato je nepogrešljiv material pri delu na velikem formatu, ter je priljubljeno za risanje krokijev in skiciranje. Z ogljem lahko rišemo na papirju, kartonu in na drugih risalnih površinah. Poznamo dva načina risanja z ogljem: prvi je podoben delu s svinčnikom, torej z linijo, drugi pa je risba, ki se oblikuje s tonom, torej sence in ozadje se nanašajo s široko stranjo oglja.

Oglje se ne obdrži na risalni površini, zato ga je potrebno pravočasno fiksirati. Fiksiranje oglja je bilo izumljeno v Italiji v 15 stoletju. Najprej so papir premazali s klejem, nato so na suho površino nanašali risbo. Ko je bila risba končana, so jo dali nad vodno paro. S tem je bilo oglje fiksirano. Sedaj lahko v trgovinah z slikarskim materialom enostavno kupimo sprej za fiksiranje ali še bolj enostavno, kar lak za lase.

Otroci bodo tako na tokratnih ustvarjalnicah potrebovali le oglje in risalne liste. Za ostalo bomo poskrbeli v Kulturnem domu Nova Gorica.

Informacije o otroških likovnih ustvarjalnicah: 

Mateja Poljšak Furlan 

T (05) 335 40 15
E mestnagalerija(at)kulturnidom-ng.si 

Arhiv ustvarjalnic:

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy