POLETNA ŠOLA SAKSOFONA 2017

                                                                                                 PRIJAVNICA       BIVANJE      ENGLISH
POLETNA ŠOLA SAKSOFONA

Nova Gorica, 3. – 7. julij 2017 


Klasični saksofon

Mentorja: 

Matjaz-DrevensekMatjaž Drevenšek (SI) je redni profesor za saksofon in prodekan na Akademiji za glasbo v Ljubljani, solist in komorni glasbenik, član Zagrebškega kvarteta saksofonov, Orkestra saksofonov SOS ter drugih zasedb, s katerimi nastopa po Evropi, Južni Ameriki, Aziji, Kanadi in ZDA. Kot solist igra z vodilnimi simfoničnimi in pihalnimi orkestri doma in v tujini (Francija, Hongkong, Hrvaška, ZDA). Sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov (Avstrija, Francija, Hrvaška, Italija, Latvija, Nemčija, Poljska, Srbija). Krstno je izvedel prek 50 skladb domačih in tujih avtorjev, sodeloval je pri 20 diskografskih izdajah. Predsedoval je Glasbenemu društvu Saksofonija, ki je poleti 2006 gostilo 14. svetovni kongres saksofonistov, in Zvezi glasbene mladine Slovenije. Od leta 2004 je umetniški vodja Mednarodnih srečanj saksofonistov in Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici. 
http://www.zagrebsax4.net/index.php?id=12&no_cache=1….

 

Jan Gricar 1 spJan Gričar (SI) spada med mlajšo generacijo uspešnih slovenskih saksofonistov. Z odliko je končal študij na Akademiji za glasbo v razredih profesorjev Matjaža Drevenška in Mihe Rogina. Trenutno zaključuje magistrski študij na prestižnem Pariškem konservatoriju (CNSM de Paris) v razredu profesorja Clauda Delangla, obenem pa se kot član kvarteta saksofonov Niobé izobražuje tudi v razredu komorne igre pri profesorju Laszlu Hadadyju. Redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji in Evropi. Kot solist je nastopil z Dunajskimi simfoniki, Simfoničnim orkestrom Slovaškega radia,  Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, orkestrom Slovenske filharmonije. V svoji dosedanji karieri je sodeloval z Ensemble Intercontemporain in priznanimi dirgentskimi imeni kot so En Shao, Matthias Pintscher, Anton Nanut, Marko Letonja. Je prvonagrajenec številnih  državnih in mednarodnih tekmovanj - TEMSIG, Marco Fiorindo 2011, SVIREL 2014, Mednarodno tekmovanje Nova Gorica 2016. Je prejemnik Škerjančeve nagrade  Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Prešernove nagrade in Svečane listine za najboljše študijske dosežke Univerze v Ljubljani. Jan je štipendist Ministrstva za kulturo.
www.jangricar.com


Korepetitorka:

Sae LEE

Sae Lee (Japonska) je v letih 2007 in 2008 z odliko zaključila študij klavirja in komorne glasbe na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Njeni profesorji so bili Michel Beroff, Eric Le Sage in Laszlo Hadady. Je dobitnica devetih prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Izpostaviti velja 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Citta di Padova (Italija) in 1. nagrado na mednarodnem pianističnem tekmovanju Albert Roussel (Sofia, Bolgarija). Kot aktivna komorna glasbenica sodeluje s saksofonistom Miho Rogina, s katerim nastopata po svetu kot Duo Kalypso. Duo je dobitnik prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih Fnapec (Pariz) in Carlo Soliva (Italija). Sae Lee je zaposlena na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

 

Program dela:

  • 4 individualne lekcije z izbranimi profesorji (klasika, jazz, oboje),
  • delo v komornih skupinah in orkestru,
  • priprava in študij skladb s korepetitorjem,
  • spremljanje koncertov v okviru festivala 21. mednarodnega srečanja saksofonistov 2017,
  • kreativna glasbena delavnica z Milkom Lazarjem (po izbiri). 

Jazz

Mentorja:

ChrisSpeed spChris Speed (ZDA) sodi med najbolj vplivne in aktivne tenor saksofoniste in klarinetiste v newyorškem Brooklynu. Ustanovil je več glasbenih skupin, in sicer: Endangered Blood, Human Feel, yeah NO, Trio Iffy, Pachora, je pa tudi pridružen član znanih skupin, kot sta Claudia Quintet in Alas No Axis. Njegov slog odlikuje izjemno bogata mešanica glasbenih prvin in vplivov, ki segajo od jazza in rocka, pa do vplivov balkanske glasbe. Sodeluje z glasbeniki, kot so Jim Black, Kurt Rosenwinkel, Andrew D'Angelo, Skulli Sverrisson, Dave King, Mary Halvorson, Craig Taborn, Uri Caine, Dave Douglas in John Zorn. Leta 2004, 2005 in 2006 ga je prestižna revija Downbeat poimenovala vzhajajoča zvezda klarineta, v aprilu leta 2006 pa je ustanovil eklektično založbo Skirl Records, v kateri izdaja predstavnike plodovite Brooklynske glasbene scene.
http://chrisspeed.com/  

Bostjan SImon Boštjan Simon (SI) je diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti iz filozofije pri profesorju Levu Kreftu na temo John Cage v okviru diskurza o koncu umetnosti. Po uspešnem zaključku študija jazz saksofona na Amsterdamskem konservatoriju se je osredotočil na improvizacijo in koncertiranje širom Evrope. Je učitelj saksofona na Glasbeni šoli Nova Gorica in ustanovni član zasedb Big Band Nova, Trus!, There Be Monsters, Vanilla Riot in Velkro. Zanimajo ga različni prijemi v improvizaciji na saksofonu, raziskovanje zvoka s pomočjo alternativnih tehnik, ter uporaba efektov in živega zvočnega vzorčenja (live sampling). Njegove kompozicije vključujejo elemente različnih žanrov, pogosto pa tudi sestavljene ritme in prijeme indijske poliritmije. Njegovo delo v obliki saksofonskih solov in kompozicij je posneto na več kot 17 izdajah različnih glasbenih založb.


Program dela:

  • 4 individualne lekcije,
  • delo z ritem sekcijo in v orkestru,
  • priprava in študij skladb za nastop z ritem sekcijo,
  • spremljanje koncertov v okviru festivala 21. mednarodnega srečanja saksofonistov 2017,
  • kreativna glasbena delavnica z Milkom Lazarjem.

POSEBNA PONUDBA 
Kreativna delavnica z mentorjem Milkom Lazarjem  
Sreda, 5. in četrtek, 6. julij 2017 

V okviru mednarodnega srečanja saksofonistov 2017 v Novi Gorici bo skladatelj, pianist in saksofonist Milko Lazar izvedel dvodnevno delavnico. Osnovni namen delavnice bo raziskovanje še neodkritih zvočnih prostorov med improvizacijo in kompozicijo, med sodobnim jazzom in sodobno komponirano glasbo, med »klasično« artikulacijo in svobodnim - fluidnim jazzovskim izrazom in združevanje le teh v novo celoto.

Milko Lazar bo pripravil osnovne iztočnice za kreativno delo – krajše nedokončane kompozicije ali skice, ki jih bodo udeleženci skozi kreativni proces delavnice razvijali na različne načine. Zaželeni so tudi prispevki - ideje udeležencev v obliki krajših delno zapisanih kompozicij - skic (do 3 minute), odprtih za različne zasedbe saksofonov.

Skozi dvodnevni kreativni proces bodo vsi prisotni iz zapisanih in improviziranih kompozicij sestavili koncertni program, ki bo pod vodstvom Milka Lazarja izveden na zaključnem koncertu delavnice v okviru Festivala SAXGO 2017.

Delavnica je namenjena vsem zainteresiranim (klasičnim in jazzovskim) saksofonistom, ki si želijo razširiti izrazno polje in se podati v neznano.

Zaželeni so izvajalci na najrazličnejših saksofonih – od basa do soprana (sopranina).

Več o Milku Lazarju ...

Splošne informacije:

Urnik dela bo sestavljen glede na število udeležencev in objavljen neposredno pred začetkom poletne šole, ki bo potekala v Glasbeni šoli Nova Gorica, Cankarjeva ulica 8. Udeležencem bodo na voljo sobe za vadbo.

Razporeditev lekcij je v izključni domeni obeh umetniških vodij poletne šole!

POLETNA ŠOLA JE ODPRTA ZA UDELEŽENCE RAZLIČNIH NIVOJEV ZNANJA SAKSOFONA IN JE BREZ STAROSTNE OMEJITVE.

Cena poletne šole: 250 
Cena glasbene delavnice: 50 €
Pasivna udeležba: 30 € na dan

Za udeležence poletne šole je glasbena delavnica brezplačna.

Število prijav je omejeno. Veljal bo vrstni red prispelih prijav. Zadnji rok prijave je sreda, 14. junij 2017. V primeru naknadne odpovedi organizator zadrži 20 % vrednosti kotizacije za povrnitev administrativnih stroškov.

PRIJAVNICA

Način plačila:

na podračun Kulturnega doma Nova Gorica
pri UJP, urad Nova Gorica 
SWIFT: BSLJSI2X 
IBAN: SI56012846030358603 
Sklic: SI99

Prijavnico pošljite po elektronski pošti na pr@kulturnidom-ng.si in priložite dokazilo o plačilu.

VSI UDELEŽENCI POLETNE ŠOLE BODO OB ZAKLJUČKU SREČANJA PREJELI POTRDILO O UDELEŽBI. Organizator ni odgovoren za morebitne nesreče, izgube, kraje ipd. med bivanjem udeleženca mojstrskih tečajev v Novi Gorici. Uradna jezika sta slovenščina in angleščina.

.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy