DOCENT MOJSTRSKEGA TEČAJA 2018

Festival srednjeveške in renesančne glasbe


DOCENT MOJSTRSKEGA TEČAJA 2018


Marco Beasley
 (I) je rojen v kraju Portici blizu Neaplja. Med študijem na Univerzi v Bologni se je poglobil v osrednja poznorenesančna stila, recitar cantando ter sakralno in posvetno polifonijo. Takrat je začel intenzivno koncertirati in kmalu je nastopil na najprestižnejših odrih, kot so salzburški Mozertraum, Concertgebouw v Amsterdamu, Accademia di Santa Cecilia v Rimu in newyorški Lincoln Center.

MarcoBeasley

Pevec, igralec in pisec besedil – njegova osebnost združuje neapeljsko brezskrbnost, veselje do življenja in muziciranja, kot tudi željo po soočenju s svetom poezije in literature.

»V sebi nosi veliko različnih talentov: jasno in izjemno čisto barvo glasu; zelo posebno tehniko, ki je sad študija in zgodovinskih raziskav; ljubezen do besede, tako književne kot narečne; naravno danost za sporočanje in izrazno moč, ki se kaže v raznovrstnosti tonov in registrov, v navdušujočem glasbenem pristopu, kjer se radost in norčavost izmenjujeta z bolj elegičnim in samotarskim stilom, intimnim in obenem ganljivim. Od gregorijanskih napevov do polifonije, od frottol iz 16. stoletja do motetov, od recitar candano do znanih neapeljskih melodij, vse do sodobnih poustvaritev zgodovinskih žanrov. Njegovi izjemni darovi, tako vokalni kot izrazni, ter njegova rahločutnost in domišljija mu omogočajo vedno nove interpretacije in izražanje v zelo različnih glasbenih stilih. (iz intervjuja z M Guida Morinija).

Študij vokalnega izražanja in razumljivost petih besedil mu prinašata veliko priznanj vedno širše publike. Leta 2009 ga je nizozemski VSCD (Združenje za gledališče in koncerte) imenoval za najboljšega performerja leta.

Beasleyjeva diskografija je zelo bogata. Večina posnetkov je nastala s skupino Accordone, ki jo je ustanovil skupaj z Guidom Morinijem in Stefanom Roccom leta 1984 in od katere se je poslovil leta 2014, da bi ubral bolj samostojno in osebno pot, ki ni vezana na ime ansambla.

Leto 2013 je zaznamoval izid zgoščenke Il Racconto di Mezzanotte, kjer petje, kot še nikoli doslej, odzvanja v pripovedi, v intimni in kontemplativni zgodbi, ki jo v celoti sam zapoje. Z omenjeno zgoščenko, kot tudi z Le Strade del Cuore (2016) in najnovejšim albumom Catarì, Maggio, l'Ammore (2017) je začel lastno produkcijo; ti posnetki se prodajajo izključno na kraju koncerta.


SPREMLJAJOČI UČITELJ: Stefano Rocco (I) - lutnja, arhilutnja, teorba in baročna kitara

stefano roccoStefano Rocco (I)
je študiral renesančno lutnjo na Konservatoriju v Veroni pri mojstru Cristoforettiju. Diplomiral je iz muzikologije na Univerzi v Bologni. Vrsto let koncertira, sodeluje pri pomembnih pobudah in mednarodnih festivalih (Evropa, ZDA, Južna Amerika, Bližnji vzhod in Japonska). Sodeloval je z Marcom Beasleyem in Guidom Morinijem v ansamblu Accordone, z zasedbo Barocchisti di Lugano pod taktirko D. Fasolisa, z Baročnim orkestrom iz Bologne, z ansamblom Oberon, z zasedbami kot so Accademia degli Astrusi, Concerto Palatino, Concertino Amarilli, Armonia delle Sfere, Accademia Bizantina, la Cappella della Pietà dei Turchini, Costantinople in številnimi drugimi sestavi. Sodeloval je pri mnogih snemanjih, med katerimi gre izpostaviti tista za Radio della Svizzera Italiana, Alpha, ORF (Radio Österreich), Deutschlandfunk, OPUS 111, EMI/Virgin, ARCANA, ARTE, Belgijski Radio, ESPACE 2 (Suisse Romande), BBC, RAI, Cypres, Tactus, Bongiovanni, Sky Classica.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy