FILMSKI TEDEN EVROPE 2016

filmski teden evrope

Na dan Evrope, 9. maja, obeležujemo začetek povezovanja držav v Evropsko unijo. Tega dne leta 1950 je bila podpisana zgodovinsko pomembna Schumanova deklaracija, temelj miru in enotnosti v Evropi. Ta "rojstni dan" Unije vsako leto obeležijo tudi institucije EU, ki v začetku maja v Bruslju in Strasbourgu pripravijo dan odprtih vrat za javnost. Tudi lokalna predstavništva EU v Evropi in po vsem svetu organizirajo številne brezplačne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti.

V Sloveniji bomo dan Evrope med drugim obeležili s Filmskim tednom Evrope, ki bo med 4. in 14. majem 2016 potekal po vsej Sloveniji. V dvanajstih slovenskih mestih se bo zvrstilo kar trideset brezplačnih projekcij filmov sodobne evropske produkcije.

Vsi predvajani filmi so prejemniki podpore programa MEDIA, ki je bil ustanovljen za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Nekateri izmed njih so bili uvrščeni tudi v izbor za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Filmski teden Evrope organizirajo regionalne informacijske točke Europe Direct v Sloveniji  v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji.

V Novi Gorici se pobudi Filmskemega tedna Evrope pridružujemo že od vsega začetka. Letos smo za vse ljubitelje filmske umetnosti izbrali naslednje filme:

  • Sreda, 4. maj 2016, ob 20.15

Mustang
režija Deniz Gamze Ergüven (Francija/Nemčija/Turčija/Katar, 2015)
Dobitnik nagrade LUX.

Začetek poletja v obmorski vasici na severu Turčije. Lale in njene štiri sestre se na poti iz šole zaigrajo s skupino fantov. Nedolžna igra v očeh vaških varuhov morale hitro preraste v spolni škandal. Babica in stric, osramočena skrbnika deklet, se namenita radoživim upornicam pristriči peruti. Toda v sestrah tli neustavljiva sla po svobodi in vsaka na svoj način se borijo proti omejitvam, ki jim jih nalaga družba.

  • Petek, 6. maj 2016, ob 20.15

Marijina zgodba
režija Jean-Pierre Améris (Francija, 2014)

Marija se je rodila gluhonema in slepa. Svet spoznava le z dotikom, njeno vedenje pa spominja na divjo žival. Zdravniki staršem svetujejo, naj jo dajo v psihiatrično ustanovo, vendar se oče s tem ne strinja. Ko Marija dopolni 14 let, jo želijo dati v šolo za gluha dekleta, ki jo vodijo nune. Na smrt bolni sestri Marguerite se z Marijo uspe povezati in sprejmejo jo v šolo. Postopoma se nauči znakovnega jezika in sporazumevanja s svetom ter tako dokaže, česa vse je sposobna.

  • Sobota, 7. maj 2016, ob 20.15

Dobrodušni velikan
režija Dagur Kári (Islandija/Danska, 2015)

Koliko tehta Fúsi, 150 kilogramov ali več? Tega nihče ne ve, niti sam Fúsi ne. 43-letnik namreč živi kot mesečnik. Ne nazadnje, njegovo delo na letališču ni ravno fizično naporno in tudi nikoli ni imel punce. Zanimajo ga le bitke iz druge svetovne vojne, ki jih skrbno rekonstruira s pomanjšanimi modeli tankov in figuricami vojakov. To počne v maminem stanovanju, ki je hkrati njegovo zatočišče in zapor. Nekega dne prejme kupon za plesni tečaj, ki se ga udeleži in tam spozna Sjöfn, ravno tako osamljeno dušo z globokimi psihološkimi ranami.  


Brezplačne vstopnice dobite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica.


Arhiv:

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy