2015

DEČEK IN SVET, r. A. Abreu (Brazilija, 2013, brez dialogov) - zaključeno za šole

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

DEčEK IN SVET (Brazilija, 2013, brez dialogov) 7+

Deček in svet (O Menino e o Mundo, Brazilija, 2013, brez dialogov, 80 min.) 7+

režija in scenarij Ale Abreu
glasba Ruben Feffer, Gustavo Kurlat
igrajo Vinicius Garcia, Lu Horta, Marco Aurélio Campos
festivali, nagrade (izbor) Sao Paulo 2013: nagrada za najboljši brazilski film; Annecy International Animated Film Festival 2014: nagrada občinstva; Shanghai 2014: posebna nagrada žirije
distribucija Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta

zgodba
Igrivi in brezskrbni deček Cuca odrašča na idiličnem brazilskem podeželju, kjer se je čas ustavil. Pravo nasprotje je mesto, kaotični metropolis, v katerega se mora s trebuhom za kruhom odpraviti njegov oče, za njim pa tudi Cuca. V mestu deček opazuje družbeni ustroj sveta, ki ga zaznamujejo medijske manipulacije, kontejnerji oblačil iz Azije, mehanične živali in množica odpadkov. Življenje teče povsem drugače kot v belem, podeželskem svetu, katerega idilo poudarjajo žive barve na belem ozadju in zvok flavte.

Brezplačna pedagoška vsebina k šolskim projekcijam v AKMS v šolskem letu 2014/2015
Filmska vzgoja:
Pogovor

Teme: odraščanje, družina, svet, družba, narava, onesnaževanje, ekologija, delo, služba, mediji, oglaševanje, potrošništvo, trgovina, vojna, politika, svoboda, boj, animirani film, likovna izraznost, vzorci, barve, glasba, zvok, samospoznavanje

Primerna starost: 7 in +

Pristop: Deček in svet je risani animirani film, ki otroku na likovno preprost način predstavi zakomplicirane širine sveta. V ilustraciji približani najmlajšemu občinstvu se skozi čudovito rabo barv, vzorcev in transformacij kritično dotaknemo ključnih tem današnje družbe – družine, okolja, mesta, narave, ekologije, službe, družbenih odnosov, politike, orožja, potrošništva, medijev, ustvarjalnosti. In domišljije, ki spretno vodi rdečo nit zgodbe, dečkovega iskanja očeta, ki je zaradi službe zapustil dom.

Kakor življenje postaja vse kompleksnejše, se tudi zgodba ob zaključku izgrajuje v vse zahtevnejše vzorce, težje barve in predstavlja gradnike odrasle družbe skozi razumevanj in oči otroka.

Pred filmom se otrokom predstavi ritem in potek filma, s čemer jim omogočim, da se lahko toliko lažje prepustijo likovni moči filma. Spregovorimo tudi o nekaterih zahtevnejših temah, ki se v filmu izražajo preko simbolike in prenesenih pomenov. Zanimiva je tudi pripoved, ki vodi dečka v srečevanje ljudi, za katere se kasneje ugotovi, da so on sam v kasnejših letih. Tako imamo predstavljeno izrazito simbolno moč samospoznavanja.

Trajanje filmske vzgoje: 30 min.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS