KOLEDAR DOGODKOV

BIG BAND GVERILLAZ

Bevkov trg

BigBandGverillaz

.

Big band GveriLLaz plays Zappa

 

Glasba legendarnega Franka Zappe je prisotna v vseh možnih oblikah, v slovenski prostor pa prvič vstopa izvedba, ki kot medij uporabilja zasedbo big banda.

Big Band GveriLLaz je nastal januarja 2014, in Slovenija morda lahko ponudi le dva big band sestava, ki bi lahko program izvedla na takšni ravni, predvsem pa s takšnim nivojem energije. Eno izmed glavnih izhodišč nastanka je bila prav mladostniška talentiranost, ki zagrize v vsako noto, dokler se iz nje ne izvije zadnji sok. To sestavu daje kompaktnost, zgrajeno na cementnem temelju.

Program projekta Frank Zappa music je kombinacija del ameriškega glasbenika Ed Palerma, švedskega Bohuslan big banda, in dveh aranžmajev, ki sta delo dirigenta, vrhunskega jazz vilonista Petra Ugrina.

Danes obstaja premalo sestavov, kjer se lahko resnično igra. Govorimo o delih vrhunskih komponistov, ki bi se jih dalo opisati v presežnikih, še posebej na big band področju. Brez analize finančne krize lahko opazimo nekakšno pomankanje poguma, ki sestave sili v čedalje večjo komercializacijo, glasbeniki pa ob tem pozabljajo, da je glasba lahko poslušljiva, ne da bi ji bilo potrebno ovzeti niti enega samega bisera.

Big Band GveriLLaz je 20. članska zasedba profesionalnih glasbenikov, ki na slovensko področje prinaša okus, kaj vse se lahko stori, če sposobnostim pustimo, da zaživijo v svojem polnem potencialu. 

Zaradi uspešnega delovanja v lanskemu letu si je zasedba odprla vrata na otvoritve pomembnejših festivalov. Koncertna sezona 2015 se je začela z otvoritvijo 20. Jazz Cerkna. Junija se obetata še otvoritvi festivala v Zagrebu in Novi Gorici, nato pa se karavana umiri do avgusta, ko se začenjajo novi programski izzivi. 

Več o zasedbi big Band GveriLLaz

Ob izgovorjavi imena big Band GveriLLaz se v vrsto postavi 20-članska, za sedaj izključno moška - vsaj tako poudarjajo, za sedaj - zasedba, ki jo organizira mlad novogoričan Dano Ličen. Poleg že zgoraj omenjenega ekipo sestavljajo: soustanovitelj zasedbe, tudi kadrovski vodja Jani Šepetavec in dirigent na udaru, Peter Ugrin.

Zasedba:

Ritem sekcija:

Ilj Pušnik, kontrabas, bas kitara
Primož Podobnik, bobni
Marko Čepak, Maki, kitara
Anže Vrabec, klaviature

Saksofonska sekcija:

David Mozetič, drugi alt
Rok Felicijan, prvi alt
Jani Šepetavec, prvi tenor
Lan Turek, drugi tenor
Aleks Tratnik, bariton  

Sekcija pozavn:

Matija Mlakar, prva pozavna
Jakob Leban, druga pozavna
Matjaž Kafol, tretja pozavna
Matic Kovač, četrta pozavna

Sekcija trobent:

Matjaž Kajzer, prva trobenta
Andrej Štrekelj, druga/ tretja trobenta
Domen Gracej, druga/tretja trobenta
Vovk Jaka, četrta trobenta

Dirigent:
Peter Ugrin

Organizator:
Dano Ličen

Vstop prost.
Več o celotnem programu festivala

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS