2015

JOŽE SLAK - ĐOKA: FAZNI PREHODI, pregledna razstava

Begin:
End:

Mestna galerija Nova Gorica

Odprtje razstave v četrtek, 5. februarja 2015, ob 19. uri.

Umetnika in njegovo delo bo predstavila likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe.

Mestna galerija Nova Gorica razstavno sezono nadaljuje z razstavo del poleti preminulega akademskega slikarja Jožeta Slaka – Đoke. Njegov umetniški opus je ogromen, »tudi za tokratno razstavo je želel pripraviti nekaj povsem novega. Odpreti vrata v nov prostor,« pravi Tatjana Pregl Kobe.

Jožeta Slaka - Đoko besedila, ki obravnavajo slovensko slikarstvo zadnje četrtine 20. stoletja, navadno umeščajo med umetnike, ki so v 80. letih preteklega stoletja prekinili tradicijo visokega modernizma, zavrnili zahtevo po minimalizmu in intelektualiziranju ter sprejeli bolj narativen, eklektičen in živahen izraz. Kot slikar se je že na začetku osemdesetih let odpovedal pravokotnemu nosilcu slike (kasneje se je k njemu tudi vrnil) in se odločil za ustvarjanje na lesu, nadgrajenim z značilnim rezanjem in sestavljanjem slik v poljubne oblike. Bil je izrazito raziskovalne narave in je tudi v zadnjem desetletju nase opozoril s preobratom v svojem delu, z inventivno aplikacijo novih materialov na področje slikarstva, predvsem svojevrstnega pleksi stekla.

»Za pregledno razstavo v njegov spomin je izbranih petnajst del. Ne nujno najboljših in najbolj uspelih, zagotovo pa najbolj reprezentativnih. Takih, ki povedo nekaj bistvenega o Đokovem umetniškem snovanju, o njegovem razumevanju etike, o njegovih vizijah in njegovem življenju. Ta nabor umetnin je povezan z leti, ko se je kot umetnik oblikoval in je bil najbolj dojemljiv in odprt, z leti, ko so nastajali njegovi najbolj radikalni cikli, in z leti, ko je ustvaril svoja zadnja dela. Izbrane likovne stvaritve zrcalijo podobo umetnika. Ob njih se gledalec nehote znajde v njegovi nagli, virtuozni domišljiji, prestavljen v najbolj nenavadne kombinacije doživljajev, predstavne intuicije in mojstrske izvedbe umetnin,« Tatjana Pregl Kobe zaključuje uvodni esej v katalogu, ki bo izšel ob razstavi.

O umetniku

Jože Slak (1951-2014) je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1975 diplomiral pri prof. Gabrijelu Stupici. Med leti 1985 in 1987 se je izpopolnjeval na podiplomskem oddelku akademije v Kjotu na Japonskem.  Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in na tujem. Je dobitnik nagrade Zlata ptica (1981), Župančičeve nagrade (1993) in nagrade Prešernovega sklada (2007). Živel in delal je v Jordankalu na Dolenjskem.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS