2015

O MENI IN O TISTIH, KI SO MI BLIZU, kuratorska razstava Majde Božeglav Japelj

Begin:
End:

Mestna galerija Nova Gorica

podoba kuratorska

Umetnika: Gani Llalloshi in Lorena Matic
Kuratorica: Majda Božeglav Japelj

Odprtje razstave v petek, 6. marca 2015, ob 19. uri.
Umetnika in njegovo delo bo predstavila kuratorica Majda Božeglav Japelj.

Mestna galerija Nova Gorica tokratni razstavni termin namenja vsakoletni študijski razstavi. Kuratorstvo in izbor umetnikov je bil zaupan Majdi Božeglav Japelj, ki je za tokratno postavitev izbrala dva umetnika, ki razmišljata o podobnih temah. Lorena Matic in Gani Llalloshi v svojih delih, vsak na svoj način, razmišljata o medsebojnih odnosih, o problematiki soočanja s samim seboj, o identiteti, opredeljeni s pripadnostjo izbranemu bivanjskemu prostoru, in o preverjanju vloge, pozicije posameznika v odnosu do drugih. 

Čeprav svoje ideje formulirata v sebi lastnem prepoznavnem slogu in s pomočjo različnih medijev (risba, besedilo, kolaž, konceptualna raba fotografije, performans, travestija), v njih pogosto obravnavata figuro, človeško telo, kot motiv, v katerem se morda lahko najbolj neposredno razgalja tematika identitete posameznika. Llalloshijeva praksa interpretiranja portretnega motiva se tokrat zoperstavlja konceptualnemu izzivu, pred katerega nas postavlja Lorena Matic v kalejdoskopu projekcij osebe in umetnice skozi oči drugih. Če so Lalloshijeve velike portretne podobe zadnjega cikla The Tree of Life, kjer intimno zgodbo družinskega albuma sestavlja niz portretov ožjih družinskih članov, v katerega je vključen tudi umetnikov avtoportret, priložnost za avtorefleksivno raziskovanje družinske zgodbe in zapletenih intimnih odnosov, Maticeva svojo permanentno umetniško izkušnjo preobrazbe in podvajanja širi navzven oziroma jo prepušča drugim: sorodnikom, prijateljem, bežnim znancem, sosedom, tujcem, pa tudi sovražnikom. Rezultat njenega naivnega vprašanja Kakšna sem? je pestra kabinetna zbirka odgovorov anketirancev, izraženih s podobami in besedami, katere del bomo lahko videli tudi na tokratni novogoriški razstavi.

O umetnikih

Gani Llalloshi je bil rojen leta 1965 v Prištini (Kosovo). Po končani Akademiji za likovno umetnost v Prištini, kjer je na oddelku za slikarstvo (prof. N. Salihamenxhiqi) diplomiral leta 1989, je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost leta 1991 zaključil še slikarsko specialko pri prof. Andreju Jemcu ter leta 1993 grafično specialko pri prof. Lojzetu Logarju. Kot študent štipendist DAAD je v letih 1997/98 študiral na HDK v Berlinu. Od leta 1990 je član DSLU. Živi in dela v Piranu.

Lorena Matic se je večkrat rodila v različnih krajih in v Trstu, kjer živi in ustvarja. Deluje na področju različnih medijev, od fotografije, videa, performansa, slikarstva in instalacij, pri čemer se njena ustvarjalna poetika usmerja na raziskovanje identitete  in medsebojnih odnosov z namenom, insceniranja dialoga in izmenjave z drugimi, kot pomembnim in ključnim elementom znotraj njenega dela, v katerem ironično obarvana izstopa aktualna socialna problematika. Od leta 2005 sodeluje z galerijo Romberg Arte Contemporanea iz Latine ter je pobudnica in umetniška direktorica projekta Tokrat je na sceni …, ki se na področju didaktike in družbene etike z natečajem, razstavami in pripravništvi pod vodstvom mednarodnih gostujočih profesorjev osredotoča na nove generacije mladih iz Italije in drugih držav.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS