2015

FESTIVAL "MAP IN MOTION", Večer kratkih filmov Visoke šole za umetnost) di Nova Gorica

Small hall of Kulturni dom Nova Gorica

8 MAP IN MOTION

Festival MAP IN MOTION
Večer Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici

http://vsu.ung.si/map-in-motion

V kontekstu magistrskega programa Medijske umetnosti in prakse Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici v sodelovanju z Akademijo uporabnih umetnosti Univerze v Reki, Tehnično univerzo Gradec in Univerzo v Vidmu kot partnerji v projektu ADRIART organizira festival »MAP in MOTION«, ki se dogaja na različnih lokacijah. Tako so edicije festivala MAP in MOTION v Ljubljani, Reki, Zagrebu in Gradcu vključevale več razstav, dva simpozija, plesno predstavo ter filmske projekcije. Projekcija v Kulturnem domu Nova Gorica predstavlja izbor filmov, ki so jih v času magistrskega študija posneli študentje programa. Predvajali bomo dva dela trilogije Ive Musović, ki temelji na posebnih pogledih – od zornega kota umirajočega preko zornega kota novorojenčka do zornega kota psa. Mulci predstavljajo en del pilota za serijo, ki jo je zasnovala Urška Djukić. Oddaljen spomin Valerije Zabret aka Valerie Wolf Gang je nastal na ADRIART-ovi delavnici »Under the Flag of Displacement« na zapuščeni vojaški ladji, t. i. Titovi ladji Galeb v Reki. Omnibus Zgodbe iz Ghetta, pri katerem so sodelovali študentje zgoraj navedenih partnerskih univerz, pa se posveča sodobnosti beneške soseske z imenom Ghetto, ki je s svojo specifično zgodovino dala ime pojmu geto, kot ga poznamo danes.

Projekcijo bo uvedel Janez Burger, mentor nekaterih filmov. Sledila bo posebna predstavitev publikacije ADRIART – Napredna digitalna in regionalna sodelovanja v poučevanju v umetnosti.

Izbor kratkih filmov:

Nerazločen pogovor
Iva Musović
Srbija/Slovenija, 2012, prenos z 8 mm, čb, 4'17'', bp

Portreti in komunikacija med ljudmi v času odmorov na festivalu. Slika je v glavnem neostra in film je brez originalnega zvoka, tako da ne slišimo, o čem se ljudje pogovarjajo, doživljamo jih samo preko kratkih detajlov in atmosfere.

Družinsko srečanje (Porodićno okupljanje)
Iva Musović
Slovenija, 2013, 16:9, HD, barvni, 15'24''

Nenad je doživel možgansko kap. Na obisku v bolnišnici se po daljšem času zberejo družinski člani. Družinsko srečanje se izkoristi kot povod za njihov končni obračun.

Poroka (Venčanje)
Iva Musović
Slovenija/Srbija, 2014, 16:9, HD, barvni, 13'55''

Peđa in Ana sta srednješolca. Par sta že nekaj časa, načrtujeta življenje v dvoje, a ne najdeta odobravanja najbližjih. Džeki je družinski pes čuvaj, ki po spletu naključij živi vmešan v konflikt zaradi njune prepovedane ljubezni.

Coffee
Urška Djukić
Slovenija, 2013, HD, barvni, 2'08'', bp

Reprodukcija in hommage slavni sliki »Kofetarica« najpomembnejše slovenske slikarke Ivane Kobilce. Humorna interpretacija znanega slikarskega dela odpre vprašanja o upodobljenem motivu.

Mulci
Urška Djukić
Slovenija, 2014, HD, barvni, 11'25'', bp

Pilot za novodobno mladinsko TV-serijo s svežim pristopom do medija filma, prepleta igrani del z animiranimi komentarji glavnega lika, mlade Saše, ki se znajde pred večnim, ultimativnim ženskim vprašanjem.

Oddaljen spomin
Valerija Zabret aka Valerie Wolf Gang
Slovenija, 2014, HD, barvni, 2'43'', v angleškem jeziku, angleški podnapisi

Oddaljen spomin je video poezija o časih, ki so nekoč bili. Začne se z naključnim dogodkom, ki v pripovedovalcu vzbudi spomin na čase pred razpadom Jugoslavije in hkrati spodbudi razmišljanje o tem, kaj prinese vojna in kako hitro lahko ljudje vse pozabimo. Pesem si lahko razlagamo tudi kot pismo ali osebno izpoved nekega neznanega človeka, mogoče mornarja, ki ga je napisal mogočni Titovi ladji Galeb. Ladja ima v pesmi simbolno vrednost in skozi različne kratke kadre prikazuje detajle, ki gledalcu ponujajo različne interpretacije in povezovanje med resničnim življenjem in imaginarnim svetom poezije.
Video in poezija: Valerie Wolf Gang
Glas: Ulay

Zgodbe Ghetta (Stories of the Ghetto)
Slovenija/Hrvaška/Avstrija/Italija, 2014, HD, barvni, 30’42’’,
v italijanskem in angleškem jeziku, angleški podnapisi

Shaul | Rami, 9’, Urška Djukić, Peter Mišic, Gregor Mörth
Lorenzo, 4’08’’, Jasmina Lozar, Jaka Čurlič, Francesco Cartigheddu
David, 3’02’’, Denis Barbić, Alexia Eberl, Dylan Mundy Clowry
Davide, 2’35’’, Katja Munda Rakar, Jaka Čurlič, Claudia Spinelli
Karol, 3’23’’, Renata Fugošić, Sara Ghiani, Monika Rusak, Cornelia Steiner
Živa, 6’03’’, Dominik Grdić, Iva Musović, Gašper Uršič
Omnibus zadnje edicije projekta HiLoVv – Skrita življenja Benetk, mednarodne delavnice dokumentarnega filma pod mentorskim vodstvom režiserja Rajka Grlića, se je posvetil sodobnosti beneške soseske z imenom Ghetto, ki je s svojo specifično zgodovino dala ime pojmu geto, kot ga poznamo danes. Shaul Bassi je profesor angleške literature na Univerzi Ca' Foscari v Benetkah. Je ustanovitelj centra Venice Center of International Jewish Studies in član beneške judovske skupnosti. Rami Banin je rabi beneške skupnosti Chabad-Lubavitch in lastnik košer restavracije Gam Gam. Umetnik, glasbenik in raziskovalec Lorenzo Moshe De Vettor Aboaf je bil rojen v soseski Ghetto. David Ariel Guglielmi se je pridružil ortodoksni skupnosti Chabad-Lubavitch pred tremi leti. Z družino sedaj domujejo v Benetkah. Karol Skladanowski Vaccarello je lastnik restavracije v soseski. Z družino so odprli restavracijo, da bi ohranjali tradicijo judovske kulinarike. Davide Casali je glasbenik iz Trsta, ki migrira tedensko na delovno mesto v Benetke. Živa Kraus je hrvaška slikarka in kustosinja. V Benetkah živi že 40 let, 35 let pa vodi galerijo Ikona. Od leta 2003 se galerija nahaja na Campo del Ghetto Novo.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS