2015

EX MACHINA, r. Alex Garland (Velika Britanija/ZDA, 2015, 108 min.)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

EX MACHINA (Velika Britanija/ZDA, 2015)

Ex machina (Ex_machina, Velika Britanija/ZDA, 2015, 108 min.)

režija Alex Garland
scenarij Alex Garland
glasba Geoff Barrow, Ben Salisbury
igrajo Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Chelsea Li, Evie Wray, Sonoya Mizuno, Corey Johnson, Deborah Rosan
distribucija Karantanija Cinemas

zgodba
Caleb, 24-letni programer, zmaga na internem službenem tekmovanju in osvoji glavno nagrado, ki mu prinese enotedensko druženje z genialnim direktorjem podjetja. Domnevno je cilj obiska zgolj spoznavanje tega genija, ki je ustvaril milijardni imperij, sedaj pa se je umaknil z oči javnosti in se nastanil v svojem domu, ki se nahaja na odročni gorski lokaciji. Ob prihodu Caleb ugotovi, da je direktorjev dom pravzaprav raziskovalna ustanova, v kateri se odvija največji znanstveni dogodek v zgodovini – stvaritev prve umetne inteligence na svetu, ujete v telesu lepe robotke Ave. Tudi sam bo imel svojo vlogo v tem izjemnem eksperimentu, saj ga Nathan povabi k izvedbi na videz preprostega Turingovega testa. Njegova naloga bo, da v komunikaciji z Avo ugotovi, ali ima slednja zavest in je sposobna resničnega razmišljanja. Povsem prevzet nad dogajanjem ne sluti, da se je znašel v osrčju nevarne psihološke bitke, ki bo lahko nosila posledice za celotno človeštvo.

komentar
Izkoriščevalska, samouničevalna narava in surovost človeka do svojih kreacij (posledica nezavednega strahu pred njimi), samobitna potreba umetnega življenja do svobode in neodvisnosti, dileme o "človeškosti" primarnih gonov in seksualnih želja ljudi, kritična distanca do vseprisotne tehnologije, njene strašljive zmožnosti (pazite, veliki brat Google vas opazuje) in človekove ujetosti v lastne družbeno-tehnične konstrukte (oz. njegove osamljenosti sredi njih), vse to smo torej že (kje) videli. Garland jim s svojevrstno vizijo vendarle dodaja sveže, drugačne in zanimivo aktualne pomenske odtenke, ki v stilizirani odmaknjenosti prizorišča (posneto v minimalističnem hotelu Juvet Landscape v čudoviti norveški dolini Valldalen) pričarajo atmosferično kontemplacijo o življenju in prihodnosti človeka v krasnem novem svetu.
Filmoljub

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS