Ostali dogodki

VIKI GROŠELJ: 40 LET MOJIH SOOČANJ S HIMALAJO

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Viki Grošelj in njegova Himalaja

...
»Grošelj ne piše le o krajih, kamor ljudje navadno ne gredo. Piše o krajih, kamor človeška noga še ni stopila. Je prvi posrednik med naravo, najmogočnejšimi, najbolj srhljivimi, najbolj neukročenimi in neukrotljivimi deli narave, ter kulturo. Gre, zelo dobesedno, za poročila z roba. Ne le robov prepadov, pač pa tudi robov zemeljske oble, točk, ki so dobesedno najbližje preostanku neskončnosti vesolja.«
Ali Žerdin, urednik knjige in Sobotne priloge
...

V založbi Delo je pravkar izšla knjiga Vikija Grošlja ob 40 letnici prvega slovenskega vzpona na osemtisočak. V njej so objavljeni avtorjevi zapisi z letošnje jesenske odprave na nepalsko Himalajo in zbrani avtorjevi članki, objavljeni zadnjih dvajsetih let v Sobotni prilogi, ki dodobra odslikavajo slovenska in svetovna dogajanja v Himalaji. Ob tej priložnosti bomo prisluhnili pogovoru z avtorjem in njegovo predavanje, dogodek pa bo namenjen tudi zbiranju sredstev za prizadete ob potresu v Nepalu.

VIKI GROŠELJ, rojen 3. 6. 1952 je vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec in gorski vodnik. Po poklicu je športni pedagog. Kot alpinist je poleg številnih vzponov, ki jih je opravil v domačih in tujih gorah, sodeloval na več kot tridesetih odpravah v neevropska gorstva. V Himalaji je opravil enajst vzponov na vrhove desetih od štirinajstih osemtisočakov. Na vse vrhove, razen na Makalu, Everest in Kangčendzengo, je splezal brez uporabe dodatnega kisika. Čeprav so jedro njegovega alpinizma vzponi na osemtisočake, je Grošelj tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov.

Vstopnina: 5 €

Med obiskovalci predavanja bomo izžrebali srečnico/srečneža, ki bo prejel brezplačen izvod knjige Vikija Grošlja 40 LET MOJIH SOOČANJ S HIMALAJO.

Knjigo lahko dobite tudi kot zahvalo za vsaj 10 € donacije prizadetim v nepalskem potresu. Viki Grošelj bo ob naslednji pomladanski odpravi osebno poskrbel, da bo denar prišel v roke resnično tistim, ki ga najbolj potrebujejo.

Viki Groselj potres

Naslednji Potohodci:
Sreda, 24. februar 2016, ob 19.00
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

PETER PODGORNIK, 40 let med stenami in vrhovi

Več kot 40 let mineva, od kar so se začeli vidnejši uspehi slovenskih alpinistov v mednarodnem merilu. Na Primorskem sta bila med uspešnejšimi brata Pavel in Peter Podgornik. S Petrom in nekaj gosti bomo podoživeli desetletja premagovanj zahtevnih alpinističnih smeri in razglede z najvišjih vrhov sveta ter se poveselili ob prejemu njegove nagrade za življenjsko delo v alpinizmu 2016. 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy