2020

Maja Megla ponovno med Potohodci

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Maja Megla 600x400

Maja Megla ponovno med Potohodci

Kako se spopasti s psihosomatskimi stanji: z depresijo, tesnobo,
fibromialgijo, bolečinskim sindromom in izgorelostjo?

Pogosto medicina vse naštete bolezenske oblike uvršča pod skupni plašč depresivnih pojavov, kot hobotnico z več lovkami. Zdravi jih z antidepresivi. Znanstvene raziskave pa kažejo, da je blago in srednje močno depresijo mogoče zdraviti zgolj s psihoterapijo, medtem ko je težjo, kronično ali kompleksnejšo obliko depresije priporočljivo zdraviti z zdravili v kombinaciji s psihoterapijo.  V vseh primerih se je za trajnejšo ozdravitev potrebno ozreti vase.

A stopimo korak pred bolezni. Kaj torej lahko storimo sami? Kako pomagati, regenerirati, prenoviti svoje telesne, psihične in duhovne ravni? Telo okrepimo s spremembami v prehrani, z gibanjem, z naravnimi zdravili, razstrupljanjem, zdravim črevesjem. Psihično zdravje hrani naše poznavanje lastnih negativnih vedenjskih vzorcev, navad in prepričanj, škodljivih načinov obrambe in razumevanje svojih temeljnih pravic. Težko pa bomo segli do zdravja brez soočenja z duhovnimi ravnmi: zakaj sem tu, kaj je moj namen, cilj in poslanstvo, kaj so moji darovi in kakšne so vrednote.

Če želimo ozdraveti, moramo odkriti in pozdraviti vzroke bolezni,
neravnovesij in težav. Vse ostalo je pesek v oči.

- - -

Vstopnina:
3 €

- - -

Maja Megla, dolgoletna novinarka in urednica na Mladini in nato na časniku Delo, je diplomirala iz primerjalne književnosti in v novinarskem času pisala pretežno o kulturi in sodobni umetnosti. Njen prvenec, knjižna uspešnica Stres, kuga sodobnega časa,, ki je narejena na podlagi osebne izkušnje soočanja z boleznijo in njenimi posledicami, je v letu in pol doživela tri natise. Nastala je na podlagi najnovejših znanstvenih raziskav kot poljudnoznanstveni priročnik, v katerem osvetli stres, vzroke zanj, bolezni in različne pristope za psihofizično regeneracijo. V svoji založbi Reset. Restart poleg knjižnega programa organizira tudi predavanja in delavnice.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy