2019

The Undamaged - predstavitev akcije in projekcija dokumentarnega filma

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

theundamaged 600x400

. . . 

Nepoškodovane/The Undamaged, 
dokumentarni film gibanja Balkan River Defence 

. . . 

Letošnje Potohodce bomo zaključili v družbi borcev za reke. K nam se po nekaj več kot dveh letih vrača ekipa gibanja Balkanska rečna obramba (Balkan River Defence). Gibanje se je razvilo iz izjemno uspešne akcije Balkan Rivers Tour 1, ki je leta 2016 z več kot 2.000 udeleženci iz 18 držav postala največja direktna akcija za zaščito rek v Evropi ter se je na kreativen in učinkovit način zoperstavila načrtom za izgradnjo več kot 2.700 jezov na rekah med Slovenijo in Grčijo. S skupnimi močmi mnogih posameznikov ter organizacij iz regije je uspela ustaviti gradnjo sedmih jezov. Zgodba borcev za reke je ujeta tudi v dokumentarec Nepoškodovane/The Undamaged, ki si ga bomo ob predstavitvi projekta, produkcije filma in načrtov za prihodnost pri nas ogledali v ponedeljek, 1. aprila 2019.


Produkcijska ekipa dokumentarnega filma Nepoškodovane/The Undamaged, ki je izdelek gibanja Balkan River Defence, produkcijske hiše Vizualist ter nevladne organizacije Leeway Collective, je po treh letih dela zaključila s postprodukcijo filma. Oktobra ga je ekipa premierno prikazala na dogodkih v sklopu Balkan Rivers Tour 3, sedaj pa je nastopil čas predstavitve slovenski publiki prek mreže kinematografov.


Zgodba o touru je osrednja nit dokumentarca Nepoškodovane/The Undamaged, stranske zgodbe pa se vijejo v prav presenetljive smeri. Glavna med njimi je vsekakor sekvenca iz Tasmanije. Naš Rok Rozman, začetnik Balkan Rivers Toura, je navdih za reševanje rek dobil na kajakaški odpravi v Južni Ameriki, kjer je spoznal Bena Webba, reševalca avstralske reke Rio Maranon. Slednji je navdih za svojo akcijo dobil v znameniti zgodbi o rešitvi tasmanske reke Franklin v 80-ih letih. Kaj kmalu sta spoznala, da je njuna skupna točka Anka Makovec, slovenka iz Deskel ob Soči, ki se je kmalu po selitvi v Avstralijo znašla v ospredju boja za to izjemno reko. Filmska ekipa je odpotovala na ta daljni otok, se spoznala z izjemno Anko, ter preveslala celotni kanjon reke Franklin. Ankina reka življenja je le nekaj dni po snemanju dosegla morje, zato je naša ekipa film Nepoškodovane/The Undamaged posvetila prav njej - strastni borki za pravice narave in ljudi.


Film pravkar gostuje na filmskih festivalih širom sveta in s tem dobiva konkreten domet med občinstvom. Ker javno ne bo dostopen do sredine maja 2019, vas toplo vabimo, da se nam pridružite na projekciji ter tako iz prve roke spoznate boj in dosežke borcev za reke. Morda lahko z osveščanjem pripomoremo k njihovi akciji reševanja rek.

Vstopnina: 5 €

. . .

Nepoškodovane/The Undamaged (dokumentarni film, 2018, 52')

Zasnova: Rok Rozman 
Režija: Rožle Bregar, Matic Oblak, Miha Avguštin
Cinematography: Rožle Bregar, Matic Oblak
Kamera: Miha Avguštin
Montaža: Svetlana Dramlić Jovičić
Zvočna slika: Gašper Loborec
Vizualizacija in ilustracije: Dalibor Kazija
Dodatne ilustracije: Bor Šparemblek
Glasba: Janez Dovč
Producenta: Rok Rozman, Matic Oblak

Sinopsis: Balkanski polotok je dom zadnjim divijm rekam Evrope, ki podpirajo izjemno pester rastlinski in živalski svet ter zdrave in nedotaknjene ekosisteme. Te reke so Nepoškodovane - čiste, divje in nezajezene. A z več kot 2.700 planiranimi jezovi korupcija in pohlep kruto posegata v te zadnje koščke Evropske divjine. 

Odrinite na pot z udarno ekipo kajakašev, snemalcev, fotografov in prijateljev, ki so sklenili, da se jim postavijo v bran. Med Slovenijo in Albanijo so med 36-dnevno odpravo veslali in organizirali kreativne akcije proti nepotrebnim zajezitvam na 23 rekah v 6 državah z namenom, da svetu pokažejo skrivnostni svet rečnih dolin Balkana. Film prikazuje zgodbe o strastnih lokalnih aktivistih, ki bijejo boj za te reke v vsakodnevnem življenju in hkrati vabi ljudi iz vseh vetrov, da se temu častnemu boju priključijo tudi sami. Dokazuje, da je nov, proaktiven stil naravovarstva, kul, zabaven in predvsem učinkovit.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy