Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708
6. 4. / Sreda / 18:00

STENA, VZPON DO ZLATA (2022)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
6. 4. / Sreda / 18:00

STENA, VZPON DO ZLATA (2022)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

POTOHODCI GREDO MED PLEZALCE: Stena, vzpon do zlata

Pred projekcijo filma bomo s predstavnikom Društva ekstremnih športov – DEŠ, vodilnega društva na področju plezanja na Goriškem in upravitelja plezalnega centra DEŠ iz Šempetra pri Gorici, osvetlili zanimiv in adrenalinski svet plezanja s tehničnimi in vsebinskimi poudarki dokumentarnega filma Stena, vzpon do zlata (The Wall – Climb for Gold, r. Nick Hardie (Velika Britanija, 2022, 90 min.).

 


Poleg dobitnice zlate olimpijske medalje, Slovenke Janje Garnbret, so v filmu prikazane zgodbe še treh tekmovalk, ki so se prav tako kot Garnbretova prvič podale na olimpijske igre. To so Američanka Brooke Raboutou, Japonka Miho Nonaka in Angležinja Shauna Coxsey.

 

Dokumentarni film spremlja športne plezalke, ki se dve leti pripravljajo, da bi skozi kvalifikacije prišle na prvo olimpijsko plezalno tekmovanje v zgodovini. Janja Garnbret, ki je poleti v Tokiu postala prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju, Brooke Raboutou, Miho Nonaka in Shauna Coxsey se na poti do Tokia spoprijemajo z zahtevno sezono tekmovanj in usposabljanj, vsi prvotni načrti pa se jim razdrobijo v prah, ko olimpijske igre zaradi pandemije preložijo za leto dni.

 

 

Dokumentarni film je režiral Nick Hardie, ustvarili pa sta ga medijska družba Windfall Films in podjetje Premiere Digital ob podpori znamke outdoor opreme adidas Terrex. Film, ki so ga snemali več kot dve leti, je osupljiv in navdihujoč vpogled v življenje olimpijca in skozi najintimnejše trenutke vrhunskih športnic razkriva, kaj v resnici pomeni biti človek. Stena pokaže, kaj je potrebno, da postaneš elitni plezalec. Je tudi dokaz predanosti z neomajno željo po popolnosti in uspehu, ki preizkuša vse elemente človeškega delovanja.

Vstopnina:
5 €, 4 €, 3 € (za člane DEŠ)

 

Kontakt in informacije

T: 05 335 400 13
E: pr@kulturnidom-ng.si

Skip to content