2018

Potohodci: Fantom iz opere v sklopu meseca avtizma

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

cudoviti um 600x400

* * *

Aprilsko pogovorno srečanje, ki ga bomo izpeljali v soboto, 21. aprila 2018,  ob 19. uri prinaša pod žaromete naše velike dvorane  zapostavljeno, a pereče področje avtizma o katerem je sicer vse več, a še vedno premalo govora v naši družbi in stroki.

Mesec april ni naključno izbran, saj je april prav mesec avtizma, ki ga bomo v naši hiši počastili s predstavo Fantom iz opere v klavirski izvedbi. Predstava, v kateri nastopajo štirje pianisti, mladostniki z avtizmom in gledališki igralec, študent glasbe, je edinstveni glasbeno-gledališki večkrat nagrajeni projekt. Na osmem Svetovnem festivalu ANCA 2017, ki je potekalo v Vancouvru (Kanada), je bilo 153 nominirancev iz 33 držav. V kategoriji uprizoritvena dejavnost je skupina Čudoviti um s predstavo Fantom iz opere prejela 3. nagrado. Glasbeni center DO RE MI Bled, ki je bil ustanovljen leta 2008, je v kategoriji vodilne organizacije v skupnosti za kvalitetno in sistematično vključevanje otrok z avtizmom v glasbeno izobraževanje dobil 2. nagrado. Glasbena pedagoginja in ustanoviteljica centra, Nuša Piber, pa je za svoje večletno delo na področju glasbenega izobraževanja otrok z avtizmom, za poučevanje klavirja in solfeggia ter vodenje centra prejela 1. nagrado. Predstava je doživela že preko 20 ponovitev in je gostovala po različnih krajih, tako po Sloveniji, kot tudi tujini. Fantje so bili s predstavo oktobra 2016 gostje tudi na Panevropskem kongresu otroških nevrologov v Dubrovniku.

Poleg predstave v izvedbi članov Skupine Čudoviti um, ki deluje v okviru Kulturnega društva DO RE MI (iz Bleda) in istoimenskega programa, v katerega so vključeni otroci z avtizmom in s posebnimi nadarjenostmi bomo besedo dali tudi strokovnjakom, ki se z ljubeznijo in strastjo posvečajo delu z otroki in mladostniki z avtističnim sindromom. Vsi člani skupine Čudoviti um so tudi učenci Glasbenega centra DO RE MI, glasbene šole, ki pouk izvaja po pedagoških načelih Edgarja Willemsa, ki temeljijo na delu z zvokom in glasbo. Otroci z avtizmom se namreč lahko z veseljem učijo, se razvijajo in megujejo svoje talente ter se s pomočjo glasbe vključijo v družbo.

Dogodek organiziramo z namenom osveščanja in zavedanja o avtizmu ter predstavitve dobrih praks naših pedagogov na tem področju. V prvem delu bomo tako prisluhnili strokovnjakinjam, ki delujeta na področju avtizma, z nami bosta Nuša Piber, ustanoviteljica in ravnateljica blejskega Zasebnega zavoda DO RE MI, ki se že vrsto let posveča glasbeni pedagogiki za otroke in mladino z motnjo avtističnega spektra (v nadaljevanju AM) in Erika Perić, specialna pedagoginja Osnovne šole Kozara, ki skupaj s kolegico Tanjo Lozej osvešča o problematiki avtizma in poučuje na omenjeni šoli. Z nami bo tudi ravnatelj Edvard Vrabič, ki bo predstavil šolske programe v katere so vključeni učenci z avtistično motnjo. OŠ Kozara ima namreč dolgo tradicijo na področju dela z učenci AM in redno vlaga v izobraževanje kadra. V avli naše hiše bodo na dan dogodka na ogled tudi izdelki njihovih učencev z AM in stojnica, kjer bodo šolski strokovni delavci nudili informacije o delu na šoli. 

potohodci 650x350

V znamenju dobrodelnosti boste poleg vstopnine lahko podarili prispevek v zameno za Fantomski piškot. Delni izkupiček bo namenjen Kulturnemu društvu DO RE MI iz Bleda, v sklopu katerega poteka program Čudoviti um za otroke z avtizmom, kjer je nastala večkrat nagrajena predstava Fantom iz opere v klavirski izvedbi

Bodite dobrodelni tudi vi, pridružite se nam na »modrem dnevu avtizma«
v Kulturnem domu Nova Gorica v soboto, 21. aprila 2018, ob 19. uri.


Vstopnina 5 €.

- - -

FANTOM IZ OPERE V KLAVIRSKI IZVEDBI 

Andrew Lloyd Webber:
The Phantom of the Opera
~
Masquerade
~
Music of the night
~
Think of me
~
Prima donna
~
All I ask of you
~
The point of no return
~
Angel of music
~
Wishing you were somehow here again
~
The Phantom of the Opera

- - - 

Fantje Jernej, Bor, Matic in Nal izmenično štiriročno na klavir igrajo skladbe iz istoimenske opere, vmes pa igralec Gaber Trseglav pripoveduje zgodbo.

Pripovedovalec zgodbe: Gaber Trseglav
Umetniški vodja:
 Primož Kerštanj
Scenarij: Tatjana Pintar
Glasbeni mentorji: Primož Kerštanj, Nuša Piber, Neža Koželj
Kostumi: Katrca Horvat

- - - 

Jernej Arko
Jernej je vesel in prijazen fant. Star je 14 let. Obiskuje 8. razred Osnovne šole s prilagojenim programom Dečkova v Centru Janeza Levca v Ljubljani. Glasba Jerneja spremlja že od zgodnjih let in mu zelo veliko pomeni. Pravi, da, kadar sliši glasbo, ni osamljen. V Glasbeni šoli DO RE MI se tretje leto uči igranja klavirja. Redno vadi in se je pripravljen za vsako skladbo potruditi. Ob družinskih praznovanjih Jernej vedno razveseli z igranjem klavirja. Z veseljem in ponosom ga njegovi najbližji spremljajo tudi na vseh nastopih. Jernej je skozi igranje klavirja veliko pridobil pa tudi pokazal sebi in drugim, da zmore veliko.

Nal Frankovič
"Na moji osebni izkaznici piše, da sem Nal Frankovič. Star sem 16 let. Živim v Ljubljani. Obiskujem šolo – Center Janeza Levca. Zaradi zdravstvenih težav sem vključen v prilagojeni program osnovne šole, kjer se učim samostojnosti za kasnejše življenje. Ker sem se prezgodaj rodil imam cerebralno paralizo, kasneje pa se je izkazalo, da imam tudi avtizem; imam pa tudi voljo, ki je močnejša od mojih težav. Od vsega kar me obdaja imam najraje glasbo, moje učitelje in prijatelje Matica, Bora in Jerneja, ter ostale zelo posebne glasbenike. Igranje je moja duševna hrana in terapija. Pogosto obiskujem glasbene prireditve, koncerte. Hodim pa tudi na izlete v hribe in v avtosalone, kjer preizkušam nove avtomobile. Predvsem pa živim v sedanjosti, saj se od preteklosti in prihodnosti ne da živeti."

Bor Maltar
Prihaja iz Lesc pri Bledu in je star štirinajst let. V Glasbeni center DOREMI je prišel s šestimi leti in takrat je bil zelo živahen učenec. Njegovo pozornost je najbolj pritegnilo glasbeno kladivo in pesmice. Od prve glasbene ure pa do začetka igranja klavirja je bila kar dolga pot. Bor je sedaj resen in postaven fant in zelo rad obiskuje klavirske ure. Redno obiskuje pouk solfeggia, skupne vaje s svojimi glasbenimi prijatelji in rad nastopa na različnih prireditvah. V šoli trenira košarko, s svojo družino pa veliko hodi v hribe, kolesari in rola.

Matic Jensterle
Je z dvaindvajsetimi leti najstarejši član zasedbe Čudoviti um. Pred desetimi leti je bil prvi otrok z motnjo avtističnega spektra, ki je bil sprejet v Glasbeni center DO RE MI. Ta mu je v vseh letih omogočal glasbeni razvoj, ki mu je pomagal tudi, ko so šle vse ostale stvari narobe. Vseskozi mu ob strani stojijo odlični učitelji klavirja, ki vztrajajo in mu pomagajo doseči najboljše. Matic izredno rad nastopa. V okviru dobrodelnih prireditev in prireditev ob dnevu zavedanja o avtizmu (2. april) je nastopal v Slovenski filharmoniji, na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani in v oddajah RTV Slovenije. Projekt Fantom je nova priložnost zanj in za Čudoviti um.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy