2019

DELAVNICA, r. Laurent Cantet (Francija, 2017, 113 min., podnapisi) 16+ - zaključeno za šolo

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Delavnica 01

Delavnica (L'Atelier, Francija, 2017, 113 min., podnapisi) 16+

Po filmu sledi pogovor, ki ga bo vodil dr. Robi Kroflič, redni profesor za področji obče pedagogike in teorije vzgoje na Oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Režija: Laurent Cantet
Scenarij: Robin Campillo, Laurent Cantet
Glasba: Edouard Pons, Bedis Tir
Igrajo:
Marina Foïs, Mathieu Lucci, Florian Beaujean, Mamadou Doumbia, Mélissa Guilbert
Festivali, nagrade: Svetovna premiera v sekciji Posebni pogled – Cannes. Nominacija za cezarja za najboljšo igralko. Nominacija za nagrado lumière za najboljšo režijo in najbolj obetavnega igralca. Viennale. LIFFe.
Distribucija: FIVIA – Vojnik

Zgodba
Antoine je eden od mladostnikov, ki sodelujejo pri poletni delavnici kreativnega pisanja. Pod mentorstvom uveljavljene pisateljice Olivie naj bi napisali kriminalni triler, povezan z industrijsko preteklostjo mesta. A Antoina takšno nostalgično obujanje spominov ne zanima; bolj ga skrbijo težave sodobnega sveta. Mladenič kmalu pride v navzkrižje s skupino, pa tudi z Olivio, ki jo njegovo nasilno vedenje plaši, hkrati pa ji vzbuja radovednost.

Izjava avtorja
»Leta 1999 je v La Ciotatu, kjer so deset let prej zaprli ladjedelnico, potekala delavnica ustvarjalnega pisanja. Deset mladih je napisalo roman noir, s pomočjo katerega naj bi se povezali s slavno preteklostjo delavskega razreda, ki je počasi tonila v pozabo. Raziskati sem hotel odnos današnje mladine do zgodovine, ki se jim mora zdeti zelo oddaljena, predvsem pa osvetliti vprašanja, ki jih trenutno zaposlujejo, ter njihov pogled na ta nasilni svet, v katerem si morajo izboriti svoj prostor. Moj cilj je bil – tako kot pri prejšnjih filmih – prikazati kompleksnost sveta. A ne le to. Zgodba je zgrajena okoli razmerja, ki se razvije med Antoinom, enim od udeležencev, in Olivio, pisateljico, ki vodi delavnico. S [soscenaristom] Robinom Campillom sva že zelo zgodaj vedela, da hočeva dati filmu pridih trilerja.«
Laurent Cantet

Komentar
»Delavnica je najboljša prav v tistem, v čemer je blestel tudi Razred: gre za delo, ki pokaže, da je lahko debata, izmenjava idej, ravno tako vznemirljiva kot najbolj napet akcijski film.«
Wendy Ide, The Guardian

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy