2018

CANKAR, r. Amir Muratović (Slovenija, 2018) - zaključeno za šole

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

CANKAR (Slovenija, 2018)

Cankar (Slovenija, 2018, barvni, 93 min.)

Celovečerni dokumentarno-igrani film o Ivanu Cankarju Film odpira vprašanje, kako se je v dobrih stotih letih izoblikoval mit o največjem slovenskem pisatelju Ivanu Cankarju.

Režija: Amir Muratović
Scenarij: Amir Muratović
Direktor fotografije: Rado Likon
Scenograf: Andrej Stražišar
Kostumografka: Marta Frelih
Kreatorka maske: Eva Uršič
Montažerja: Amir Muratović in Janez Bricelj
Avtor glasbe: Tim Žibrat
Snemalec zvoka: Jože Trtnik
Oblikovalec zvoka: Peter Gruden
Produkcijska hiša: Cebram
Koproducent: RTV Slovenija
Finančna podpora: Slovenski filmski center
Igrajo: Rok Vihar (Ivan Cankar), Lara Vouk (Steffi Löffler), Helena Peršuh (Albina Löffler), Katarina Kresitschnig (Malči Löffler), Lucia-Maria Kresitschnig (Steffi Löffler – mlajša), Jaka Lah (Izidor Cankar), Urška Taufer (Nina Bergman), Nina Rakovec (Milena Rohrman), Luka Cimprič (Alojz Kraigher), Robert Prebil (nadškof Stadler), Uroš Kaurin (Karlo Cankar), Mitja Manček (Ivan Grohar), Matej Recer (Fran Saleški Finžgar), Veno Povše (Alfred Löffler), Anton Wallenstein (Willy Löeffler), Sara Dirnbek (hišnica), Patrizia Jurinčič (Mici Pfeiffer)
Distribucija: Cebram


Cankar je večino del ustvaril v dunajskem delavskem predmestju Ottakring, kjer je pri družini Löffler najel majhen kabinet. Sprva se je približal svoji gospodinji, čez nekaj let pa njeni odraščajoči hčeri Steffi. Tu se je izoblikoval kot socialni demokrat in besedila prežema boj zoper krivice in hipokrizijo meščanske družbe. Cankarjevi interpreti so se v vseh obdobjih trudili, da bi zmanjšali moč njegovih političnih sporočil, zato so poudarjali predvsem dogodivščine iz njegove mladosti, ljubezen do matere in hrepenenje.

Dokumentarni del filma spremlja najpomembnejše dogodke ob 100-letnici njegove smrti. Vrača se k izvirnim rokopisom, pismom in razglednicam, risbam, redkim materialnim sledem, ki so ostale za Cankarjem, ter se ustavi ob pomembnih postajah na njegovi življenjski poti. V igranih prizorih pa je v fragmentih prikazano pisateljevo zasebno življenje, kakršno je mogoče razbrati iz njegovih del.

Režiser
Amir Muratović (1966, Sarajevo) je študiral na Fakulteti za arhitekturo ter filmsko in televizijsko režijo na AGRFT. Za Televizijo Slovenija je kot scenarist, režiser in montažer ustvaril številne dokumentarne filme.

CANKAR (Trailer) from CEBRAM on Vimeo.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy