KOLEDAR DOGODKOV

DAROVI MINEVANJA, Manca Košir z gosti

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Manca Košir 2015

...

Je mogoče govoriti o minljivosti na odprt, svetel, navdihujoč način? Je, če je poleg Manca Košir, nutrudna oznanjevalka vsega, kar nas v teh napetih, hitrih časih bogati in poživlja. Že kar nekaj časa se posveča tudi končni postaji­ življenja. V njeni novi knjižni uspešnici Darovi minevanja s sedmimi dopisovalci osvetljuje naše predstave in izkušnje o smrti: »Napisala sem že 18 knjig in z nobeno se nisem namučila kot s to, ki je v sekundi telefonskega pogovora dobila ime Darovi minevanja,« piše Manca Košir v uvodi knjige pisem, ki z različnimi sogovorniki odpira vprašanja, za marsikoga neprijetna, a hkrati nujno potrebna za vsakogar, ki želi polno razumeti globine svojega bivanja. »S sleherno dopisovalko in dvema dopisovalcema sem vzpostavila duhovni most, zato njihovih pisem nisem le brala, temveč sem jih doživljala. Živela! Bila sem vzhičena in v devetih nebesih, a bila sem tudi na smrt prestrašena v podzemlju bivanja. Čustveno do roba polna, včasih čisto preč …"

PotohodciOb izidu njene knjige se bomo v okviru serije Potohodci pogovarjali o različnih predstavah o smrti, ki močno zaznamujejo ravnanje v našem vsakdanjem življenju in so eden izmed temeljev za psihično ravnovesje.


Na pogovor so poleg Mance Košir povabljeni še trije soavtorji knjige, ki lahko o tej temi suvereno spregovorijo iz lastnih strokovnih in osebnih izkušenj:

Ksenija lebanKsenija Malia Leban je konferenčna tolmačka in prevajalka, spremljevalka v obporodnem obdobju in ob življenjskih prehodih, negovalka oseb, ki celijo ranjenosti in odkrivajo svoj potencial. V hudi prometni nesreči je doživela obsmrtno izkustvo, ki je zasukalo njeno življenjsko perspektivo.


Janko Bohak, Janko Bohakklinični psiholog in psihoterapevt, učitelj psihoterapije na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, je svojo poklicno pot začel kot duhovnik, od tega poslanstva pa se je odpravil naprej, na pot odkrivanja skrivnosti in globine človekove psihe.


Tina MazeTina Košir Mazi, strastna bralka, voditeljica pogovorov o literaturi, praktikantka in učiteljica joge, v okviru doktorskega študija raziskuje indijske filozofije. Izkušnja ustvarjanja in prekinitve življenja pod težo medicinskih razlogov je močno zaznamovalo njeno osebnost ter jo še močneje motiviralo za poglabljanje v starodavna izročila o smislu in cilju našega bivanja.


Ivana.bansuri spletGlasbena gostja Ivana Kočevar je zanimanje za zvok vokala, pihala in glasbe sveta pripeljalo do indijske flavte bansuri in indijske klasične glasbe, ki se ji intenzivno posveča od leta 2009. Študirala je na oddelku za glasbe sveta na Rotterdamskem konservatoriju, bambusovo flavto bansuri se uči pri mojstru Pt. Hariprasadu Chaurasiji Mumbaiju v Indiji, redno pa obiskuje tudi seminarje in mojstrske tečaje pri nekaterih drugih zananih indijskih glasbenikih. Kot instrumentalistka nastopa v različnih projektih z glasbeniki v Sloveniji, na Nizozemskem in Italiji. 

hospic logoOb pogovoru bo tudi priložnost za predstavitev društva Hospic, ki na Goriškem prav v tem času izobražuje prvo ekipo prostovoljk. Z nami bo Tamara Paravan, univ. dipl. socialna delavka, ki v Slovenskem društvu Hospic deluje kot strokovna delavka in koordinatorka za področje Severne Primorske.

Projekcije fotografij je prispevala Zdenka Šfiligoj,
večkrat nagrajena članica Foto kluba Nova Gorica. 


Zdenka

Z žrebom med obiskovalci bomo podelili brezplačno knjigo Mance Košir Darovi minevanja, ki jo bo mogoče tudi kupiti.

Vstopnina: 5 € 

 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy