KOLEDAR DOGODKOV

TRIO SPIEGEL (Rusija)

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Trio Spiegel 2014

...

Zlata Chochieva, klavir
Ermir Abeshi, violina   
(zamenjal bo Haika Kazaryana, ki zaradi poškodbe ne more nastopiti)
Nikolay Shugaev, violončelo

...

Pomladno koncertno razpoloženje bo v znamenju izvrstnih mladih glasbenikov, ki prihajajo iz ruskega glasbenega zaledja. Vsak izmed njih ima kljub mladosti za seboj dolg seznam solističnih nastopov v najbolj prestižnih koncertnih dvoranah, nagrad na vrhunskih tekmovanjih in vrsto sodelovanj z najbolj uglednimi dirigenti. V trio so se povezali leta 2012 pod okriljem Holland Music Sessions, mednarodne organizacije, ki skrbi za rast in promocijo najbolj talentiranih mladih glasbenikov na svetu. Kot vzhajajočim zvezdam jim kritiki po evropskih prizoriščih namenjajo najbolj laskave ocene. V Sloveniji bodo nastopili prvič, in to samo na novogoriškem koncertnem odru.

Pianistka Zlata Chochieva (1985, Moskva) je glasbeno šolanje v najstniških letih opravljala pod vodstvom Mikhaila Pletneva (poseben oddelek na Moskovskem konservatoriju) in je leta 2012 z odliko diplomirala na Državnem moskovskem konservatoriju pod mentorstvom prof. Pavla Nersessiana. Trenutno opravlja specialistični študij na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Debitirala je pri osmih letih v veliki dvorani Moskovskega konservatorija. Od takrat redno koncertira na recitalih ali z orkestri v vseh uglednih dvoranah Moskve in drugih ruskih mest ter po vsej Evropi. Kot solistka je nastopala z orkestri iz Rusije, Danske, Slovaške in Münchna pod vodstvom Mikhaila Pletneva, Paula Goodwina in Vladimirja Spivakova. Je dobitnica mnogih nagrad in zlatih medalj na tekmovanjih za klavir v Evropi in tudi Braziliji. Leta 2005 so jo kot prvo v zgodovini imenovali za častno umetnico Republike Osetije, za zgoščenko Piano Classics pa je v reviji Gramophone prejela laskave pohvale.  

Ermir Abeshi (1987, Elbasan) ameriški violionist albanskega porekla, je študiral v Italiji. Z odlikami je zaključil glasbeni konservatorij pri prof. Brunu Pignatu in Akademijo Walter Stauffer v Cremoni pri prof. Salvatoreju Accardu. Leta 2006 se je iz Italije preselil v Boston, kjer je nadaljeval diplomski in magistrski študij na Konservatoriju New England pri Malcomu Lowu, koncertnem mojstru Bostonskega simfoničnega orkestra, sočasno pa se je izpopolnjeval na številnih mojstrskih tečajih pri priznanih violinistih. Kot solist je debitiral pri šestnajstih letih s Simfoničnim orkestrom Ghedini pod taktirko Marka Fosterja, kasneje pa zaigral še z drugimi orkestri v Ameriki, Belgiji in Romuniji. Nase je opozoril na zadnjem prestižnem mednarodnem violinskem tekmovanju Queen Elisabeth v Bruslju, kjer se je uvrstil med nagrajene finaliste, drugo nagrado pa je prejel na italijanskih mednarodnih tekmovanjih Lipizer ter Valsesia. Trenutno študira violino s prof. Doro Schwarzberg, komorno glasbo z italijanskim pianistom Enricom Pacom ter nastopa v številnih komornih zasedbah.

Violončelist Nikolay Shugaev (1988, Moskva) je študij violončela opravil na Državnem moskovskem konservatoriju (razred prof. Natalije Šahovskaje), sedaj pa opravlja specializacijo na Konservatoriju švicarske Italije v Luganu (prof. Enrico Dindo). Je zmagovalec in lavreat številnih mednarodnih tekmovanj v Evropi. Gostuje na festivalih, kot so Generacije violončelov v Moskvi, Beethovnovi dnevi v Moskvi in Glory to the Maestro! v Moskvi. Nastopal je v koncertnih ciklih Atelié 42 na Švedskem, Novecento e presente v Luganu (Švica), Glasbena mladina Hrvaška, abonmaju Accademia Musicale Chigiana v Italiji, Festivalu komorne glasbe v Rimu, v dvoranah, kot sta velika in mala dvorana Rahmaninova na Moskovskem konservatoriju, v veliki dvorani Sankt Peterburga, dvorani Filharmonije M. Rostropovich v Novgorodu ter v avditorijih v Luganu in Pau Casals v Barceloni. Med njegovimi uspehi so tudi sodelovanja, med drugimi s priznanim pianistom Fazilom Sayjem in dirigentom Leonidom Nikolajevim.  

Program:

G. Enescu: Serenade lontaine
M. Ravel: Trio za klavir, violino in violončelo v a-molu
P. I. Čajkovski: Trio za klavir, violino in violončelo v a-molu, op. 50

Za abnoma in izven
Vstopnina: 14€, 10€

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy