2019

Mojca Batič, violina, Ana Souza Leban, oboa in Tea Plesničar, harfa

Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici

F4 trio 600x400

Mojca Batič, violina
Ana Souza Leban, oboa
Tea Plesničar, harfa

* * *

V program Glasbe z vrtov sv. Frančiška smo povabili nekdanje učenke Glasbene šole Nova Gorica in Tolmin: violinistko Mojco Batič, harfistko Teo Plesničar in oboistko Ano Souza Leban. Glasbenice so se spoznale v Glasbenem društvu NOVA, pri katerem so bile aktivne v okviru simfoničnega orkestra Filharmonija NOVA. Trio so oblikovale posebej za ta koncert. Generalko in predpremiero je trio imel na Glasbeni šoli Idrija, kjer poučuje oboistka.

Zasedba, ki jo sestavljajo oboa, violina in harfa je vse prej kot običajna. Repertoar za takšno zasedbo skorajda ne obstaja, a kljub temu so glasbenice z veliko izvirne domiselnosti pripravile zanimiv in tehten program. Igrajo v različnih kombinacijah. Interpretativna zahtevnost in umetelnost del, s katerimi nastopajo, se v prvem delu v loku stopnjujejo in dosegajo višek z Ibertovimi Interludiji. Zatem pa se vzdušje postopno spreminja: od poglobljenosti se z njihovo zbrano in srčno igro nezavedno pomikamo k lahkotnejšemu muziciranju.

* * *

Mojca Batič je svojo glasbeno pot z violino začela v razredu prof. Jurija Križniča na Glasbeni šoli Nova Gorica. Leta 2017 je magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu izr. prof. Monike Skalar, zadnje leto študija pa se je preko Erasmus študijske izmenjave izpopolnjevala tudi na Real Conservatorio Superior de Musica v Madridu pri prof. Ani Comesañi Kotliarskayi. Najbolj je dejavna kot komorna glasbenica. Članica je namreč Godalnega kvarteta NOVA, s katerim vodi tudi Komorni orkester NOVA. Redno sodeluje tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. 

Ana Souza Leban je oboistka iz Tolmina, ki je po končanem študiju oboe na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Božu Rogelji odšla na izpopolnjevanje v London. Tam je pod mentorstvom Fabiena Thouanda, Garetha Hulsa in Jane Marshall leta 2017 tudi diplomirala na Royal College of Music (RCM). V Londonu je redno igrala v raznih simfoničnih orkestrih ter koncertirala z Duom Souza Leban-Otaka. Trenutno je v Sloveniji, kjer poučuje oboo in korepetira v Glasbenih šolah Tolmin in Idrija. Sodeluje v različnih komornih sestavih in orkestrih tako doma kot v tujini. Bila je štipendistka RCM-ja (Velika Britanija) in Ministrstva za kulturo (Slovenija).

Tea Plesničar je zaključila študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Rude Ravnik Kosi. Septembra 2017 je zaključila magistrski študij harfe v razredu prof. Jane Bouškove na Kraljevem konservatoriju v Bruslju, kjer je njeno izobraževanje podpiralo Ministrstvo za kulturo RS. Kot glasbenica je nastopala na festivalih po Sloveniji in v tujini.

"Umetnost nam omogoča, da se sami sebe najdemo in izgubimo obenem."
Thomas Merton

* * *

Program:

F. Mendelssohn:
Romance brez besed
Romanca št. 37: Andante espressivo

C. Saint Saёns:
Sonata za oboo in klavir, op. 166
1. stavek: Andantino

C. Saint Saёns:
Fantazija za violino in harfo

J. Ibert:
Deux Interludes

* * *

A. Bax:
Elegični trio za flavto, violo in harfo

D. Šostakovič:
Pet kratkih skladb
1. Preludij
2. Gavota
3. Elegija
4. Valček
5. Polka

T. Moore, prir. M. Magatagan:
Meeting of the waters

T. O'Carolan, prir. M. Magatagan:
Hewlett's Air

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy