2019

Mojca Batič, violina, Ana Souza Leban, oboa in Tea Plesničar, harfa

Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici

F4 trio 600x400

Mojca Batič, violina
Ana Souza Leban, oboa
Tea Plesničar, harfa

* * *

V program Glasbe z vrtov sv. Frančiška smo povabili nekdanje učenke Glasbene šole Nova Gorica in Tolmin: violinistko Mojco Batič, harfistko Teo Plesničar in oboistko Ano Souza Leban. Glasbenice so se spoznale v Glasbenem društvu NOVA, pri katerem so bile aktivne v okviru simfoničnega orkestra Filharmonija NOVA.

Zasedba, ki jo sestavljajo oboa, violina in harfa je vse prej kot običajna. Repertoar za takšno zasedbo skorajda ne obstaja, a kljub temu so glasbenice z veliko izvirne domiselnosti pripravile zanimiv in tehten program. Igrajo v različnih kombinacijah. Interpretativna zahtevnost in umetelnost del, s katerimi nastopajo, se v prvem delu v loku stopnjujejo in dosegajo višek z Ibertovimi Interludiji. Zatem pa se vzdušje postopno spreminja: od poglobljenosti se z njihovo zbrano in srčno igro nezavedno pomikamo k lahkotnejšemu muziciranju.

* * *

Mojca Batič je svojo glasbeno pot z violino začela v razredu prof. Jurija Križniča na Glasbeni šoli Nova Gorica. Leta 2017 je magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu izr. prof. Monike Skalar, zadnje leto študija pa se je preko Erasmus študijske izmenjave izpopolnjevala tudi na Real Conservatorio Superior de Musica v Madridu pri prof. Ani Comesañi Kotliarskayi. Najbolj je dejavna kot komorna glasbenica. Članica je namreč Godalnega kvarteta NOVA, s katerim vodi tudi Komorni orkester NOVA. Redno sodeluje tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. 

Ana Souza Leban je oboistka iz Tolmina, ki je po končanem študiju oboe na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Božu Rogelji odšla na izpopolnjevanje v London. Tam je pod mentorstvom Fabiena Thouanda, Garetha Hulsa in Jane Marshall leta 2017 tudi diplomirala na Royal College of Music (RCM). V Londonu je redno igrala v raznih simfoničnih orkestrih ter koncertirala z Duom Souza Leban-Otaka. Trenutno je v Sloveniji, kjer poučuje oboo in korepetira v Glasbenih šolah Tolmin in Idrija. Sodeluje v različnih komornih sestavih in orkestrih tako doma kot v tujini. Bila je štipendistka RCM-ja (Velika Britanija) in Ministrstva za kulturo (Slovenija).

Tea Plesničar je zaključila študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Rude Ravnik Kosi. Septembra 2017 je zaključila magistrski študij harfe v razredu prof. Jane Bouškove na Kraljevem konservatoriju v Bruslju, kjer je njeno izobraževanje podpiralo Ministrstvo za kulturo RS. Kot glasbenica je nastopala na festivalih po Sloveniji in v tujini.

"Umetnost nam omogoča, da se sami sebe najdemo in izgubimo obenem."
Thomas Merton

* * *

Program:

F. Mendelssohn:
Romance brez besed
Romanca št. 37: Andante espressivo

C. Saint Saёns:
Sonata za oboo in klavir, op. 166
1. stavek: Andantino

C. Saint Saёns:
Fantazija za violino in harfo

J. Ibert:
Deux Interludes

* * *

A. Bax:
Elegični trio za flavto, violo in harfo

D. Šostakovič:
Pet kratkih skladb
1. Preludij
2. Gavota
3. Elegija
4. Valček
5. Polka

T. Moore, prir. M. Magatagan:
Meeting of the waters

T. O'Carolan, prir. M. Magatagan:
Hewlett's Air

W 4 razglednica SV Francisek 2019 1

W 4 razglednica SV Francisek 2019 2

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy