2019

Bodeča neža: Mysteria vitae Christi, gregorijanski napevi

Župnijska cerkev Marijinega oznanjenja na Kostanjevici

F1 DVS Bodeca Neza 600x400

Bodeča Neža

Riccardo Cossi, orgle
Mateja Černic, dirigentka

Gost koncerta: Enrico Correggia, bas
                                       Aleksander Sluga, violončelo

* * *

Mysteria vitae Christi 
- gregorijanski napevi -

* * *

Projekt Mysteria vitae Christi je DVS Bodeča Neža prvič predstavila julija 2018, potem ko je izpeljala dve delavnici na temo gregorijanskega korala s prof. s. Susi Ferfoglia. Profesorica, ki je sicer iz Doberdoba, je po vstopu v redovno skupnost Loyola svojo glasbeno pot nadaljevala na Poljskem in od leta 2005 poučuje na Inštitutu cerkvene glasbe na Papeški univerzi Janeza Pavla II v Krakovu. Bodeča Neža bo predstavila gregorijanske napeve iz različnih delov liturgičnega leta, od adventa, preko božičnega časa, do posta in velike noči. Gregorijanski koral se bo prepletal z mojstrsko improvizacijo organista tržaške stolnice Riccarda Cossija. Pri izvajanju korala bosta kot gosta nastopila tudi violončelist Aleksander Sluga in basist Enrico Correggia. Meditativno vzdušje enoglasnih melodij, iz katerih izhaja zahodna vokalna polifonija, bodo obogatile še polifone skladbe iz različnih obdobij, od zgodnje renesanse do baroka.

F1 Bodeca Neza 600x400

Dekliška vokalna skupina Bodeča Neža je uveljavljena dekliška pevska skupina, ki jo sestavlja 20 pevk iz goriške in tržaške pokrajine. Leta 2007 je vodstvo skupine prevzela Mateja Černic. Zbor, ki deluje pod okriljem P. D. Vrh sv. Mihaela, je zelo dejaven v zamejstvu, nastopa pa tudi v Sloveniji in Italiji. Na festivalih in tekmovanjih v tujini se zbor predstavlja kot ambasador slovenske pevske kulture v svetu. DVS Bodeča Neža se je izkazala na različnih mednarodnih in državnih tekmovanjih, na katerih je prejela najvišje nagrade (Neerpelt 2010, Vittorio Veneto 2011, Arezzo 2013, Quartiano 2016, Maribor 2012, Cantonigròs 2012, Baden 2014, Maasmechelen 2015), večkrat pa je sodeloval tudi s priznanimi dirigenti (Urša Lah, Ragnar Rasmussen, Stojan Kuret). Zbor je izdal tri zgoščenke: Bodečenežno (2010), Stabat Mater (Pergolesi, 2010) ter Čas – Tempo – Time (2014). Leta 2014 je zbor za svoje umetniške dosežke prejel posebno nagrado ob dnevu slovenske kulture, ki jo podeljujeta krovni organizaciji SSO in SKGZ. Decembra 2016 je izdal in predstavil božično zgoščenko Gaudete et cantate v sodelovanju s priznano solopevko Bernardo Fink, z duom Bass ‘n’ Drums (Patrick Quaggiato in David Šuligoj) in s komornim orkestrom Arsatelier. Leta 2017 se je DVS Bodeča Neža udeležila prestižnega tekmovanja Fleishmann International Choral Competition v Corku na Irskem. V konkurenci enajstih izbranih zborov iz Evrope, Azije in Amerike je osvojila odlično drugo mesto z 90,6 točkami. Maja 2018 se je zbor udeležil prestižnega mednarodnega tekmovanja v Varni, na katerem je za svoj nastop prejel posebno nagrado. Novembra 2018 je zbor na državnem tekmovanju A. Guanti v Materi prejel tretjo nagrado in priznanje za najboljšega dirigenta.

 * * *

F1 Mateja 2Mateja Černic je magistrirala iz zborovskega dirigiranja na konservatoriju Bonporti v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija. Leta 2014 je diplomirala iz glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani, 2013 pa iz slovenistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Na italijanskem državnem tekmovanju za zborovodje Le mani in suono 2017 se je uvrstila na 3. mesto. Kot pevka je sodelovala pri številnih uglednih sestavih: APZ Tone Tomšič iz Ljubljane, Arnold Schömberg Chor iz Dunaja, nacionalni mladinski zbor iz Italije, KZ Utopija in Realnost ter KZ UT iz Italije. Projektno je sodelovala kot dirigentka italijanskega mladinskega zbora, ko je zbor nastopil na koncertu skupine Rolling Stones v Rimu leta 2014. Od leta 2007 vodi DVS Bodeča Neža, s katero je sodelovala na raznih državnih in mednarodnih tekmovanjih, na katerih je prejela visoka priznanja (Neerpelt 2010, Vittorio Veneto 2011, Maribor 2012, Cantonigros 2012, Arezzo 2013, Baden 2014, Maasmechelen 2015, Quartiano 2016, Cork 2017). V letu 2012 je za umetniške dosežke z DVS Bodeča Neža prejela nagrado Zlato zrno. Leta 2013 ji je Javni sklad za kulturne dejavnosti republike Slovenije podelil priznanje Zlati znak. Od leta 2011 do leta 2014 je vodila ženski zbor Mens sonora, od leta 2014 vodi Goriški komorni zbor (Nova Gorica), s katerim je leta 2017 na regijskem tekmovanju v Postojni prejela zlato priznanje z odliko ter priznanje za najboljši mešan zbor tekmovanja, 2018 pa je zmagala Grand Prix na tekmovanju Zlatna lipa v Tuhlju. Redno sodeluje kot članica žirij na mednarodnih in državnih tekmovanjih in kot predavateljica na zborovskih seminarjih.

 * * *

F1 Riccardo Cossi 600x400Riccardo Cossi je diplomiral iz klavirja, orgel in kompozicije na konservatoriju G. Tartini v Trstu. Študiral je tudi čembalo, dirigiranje in komorno glasbo ter se udeležil izpopolnjevalnih tečajev s profesorji mednarodnega slovesa. Kot organist, pianist in dirigent je nastopal v Italiji in v Evropi (Dunaj, Queen's College v Oxfordu, Notredamska katedrala v Luksemburgu idr.) Leta 2013 je ustanovil akademijo Accademia Organistica Tergestina z namenom, da bi razširil poznavanje orglaske dejavnosti in repertoarja. Deluje kot profesor orgel, improvizacije, klavirja in glasbene teorije. Od leta 2004 do 2017 je bil organist v tržaški cerkvi Beata Vergine del Soccorso. Je dirigent tržaškega univerzitetnega zbora, moškega zbora Alabarda Unicredit ter orkestra Diapason. Zaposlen je kot organist v tržaški stolnici sv. Justa.

Koncertni list:

w 1 razglednica SV Francisek 2019 1

w 1 razglednica SV Francisek 2019 2

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy